Doğu Akdeniz’de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Mesajı

Doğu Akdeniz’de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Mesajı
10:12 - Eylül 3 2020 Perşembe

Bakan Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile birlikte Birleşik Hava Harekat Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Tüm Türk hava sahasının izlendiği merkezdeki faaliyetlerle ilgili brifing alan Bakan Akar ve Komutanlar talimat verdi. Burada konuşan Bakan Akar, savunma ve güvenlik konularının yanı sıra Doğu Akdeniz, Ege ve Kıbrıs’taki son gelişmeler üzerine değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin tüm komşularının siyasi ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini ifade eden Bakan Akar, “Öte yandan, bizim hakkımızda en ufak bir pes etmemiz de mümkün değil, ilgili yasalarımızın ihlaline göz yummayacağız. Herkesin bilmesine ihtiyacımız var mı yok mu. Binlerce kilometreden gelip zorbalık yapanlar var, iddialarda bulunanlar, koruyucu melek rolünü oynayanlar var. Bunlar kabul edilemez. Geldikçe gelip gidiyorlar ”.

“Arkanızda kim olursa olsun ‘iki kere iki dört eder’ gerçeğini değiştiremezseniz”

Türkiye’nin uluslararası hukuku, deniz hukuku, mahkeme kararları, uygulamaları ve iyi komşuluk ilişkilerine uygun hamleler yaptığını vurgulayan Bakan Akar, “Yunanistan’ın arkasında, Fransa’nın arkasında AB’nin arkasında ‘ben gibi’ diyerek, aklın bir şekilde mantıksız olduğunu iddia ediyor. Dünya bir arada, bize ‘iki çarpı beş eder’ diyemezsiniz, bu gerçek değil, ‘iki kere iki dört eder’ gerçeğini değiştiremezseniz, arkanızda kim olursa olsun, Kıbrıs Milli davamız, 1974 yılında oradaki kardeşlerimizin haklarını koruduklarımızla 2020’de de aynı konumdayız ”dedi.

“Gerginliğin veya zorbalığın peşinde değiliz”

Yunanistan’ın Lozan Antlaşması’na aykırı olarak 16 adayı silahlandırdığını belirten Bakan Akar, Yunanistan’ın bundan sonra böyle bir şey yapamayacağını kaydetti. Türk bakanının yaptığı tüm ihlallere rağmen yine de diyalogun altını çizen Bakan Akar, “Yunanistan ve Türkiye. Ama burada anlaşılması zor zorbalar var. Mesela Fransa, kefil yok, anlaşma yok, sen temsilcisi değilsin. AB, buraya ne hakla geliyorsun? Tek başına dışarı çıkıp ‘Kahraman olacağım’ dersen o zorbalık zamanı geçti.Gerginliğin veya zorbalığın peşinde değiliz, hak ve menfaatlerimizin peşinde koşuyoruz. inanç, inanç, bilgi, mantık, bilim, hukuk, açık ve net bir şekilde… Bunu da kimse engelleyemez ”dedi.

Bakan Akar, diğer dost ve müttefik ülkelerin bu konuda objektif olmasını beklediklerini belirterek, “Üçüncü ülkelerin de bu konuya rasyonel bakması gerekiyor. Böyle bir durumda, bu sorun yalnızca çözülebilir. Güney Kıbrıs ambargosunu kaldırır ve bu şekilde dengeleri bozmaya çalışırsanız, bu barış değil, iflas getirir. Bunu da herkes bilmeli ”dedi.

Türkiye’nin kara, deniz ve hava silahları için birlik, bütünlük ve güvenliği yoğun bir şekilde devam etti ve meslektaşlarımızı Sayın Bakan Akar’a şehitlerimizden Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum.Gazilerimize şükran ve şükranlarımı sunuyorum. büyük fedakarlık ve katkı bu güne geldik. ”

Savaş Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı açılışı

Öte yandan Bakan Akar ve TSK komutanları Birleşik Harekat Merkezini ziyaretlerinden önce Savaş Kuvvetleri Komutanlığı Karargahını ziyaret etti. Yeni karargah binasının resmi açılışını yapan Bakan Akar ve komutanlar, karargah bahçesindeki “Gökteki Anıt” ın açılış törenine de katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından anıtı açan Bakan Akar, heykeltıraş Sait Rüstem’e çalışmaları için plaket verdi.

Savaş Kuvvetleri Komutanlığı Karargahının açılışını kurdele keserek yapan Bakan Akar, “Ülkemize, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize tebrikler” dedi. Bakan Akar, kestiği kurdeleyi almak isteyen personele “Biz onları tutuyoruz” diyerek vermedi.

Mevlüt Hasgül

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi