Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, Sivas Yöresine Ait Peskütan Çorbasının Zayıflama Tedavisindeki Rolünü Açıkladı

Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, Sivas Yöresine Ait Peskütan Çorbasının Zayıflama Tedavisindeki Rolünü Açıkladı
00:27 - Nisan 16 2023 Pazar

Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, Sivas yöresine ait peskütan çorbasının zayıflama tedavisinde kullanılarak kişilerin doymasına katkı sağladığını belirtti.

Sivas’ın eşsiz lezzetlerinden olan peskütan çorbası, halk arasında şifa deposu olarak ünlenmiştir. Uzun süre tok tutma özelliği nedeniyle özellikle Ramazan ayında sıkça tercih edilen bu çorba, sütün ekşitilmesiyle yoğurt kıvamında hazırlanmaktadır. Yazın serinleten, kışın ise içi ısıtan peskütan çorbası, hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmesi ve lezzetiyle de dikkat çekmektedir.

Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, insanların yemek yemeden zayıflamanın mümkün olmadığını ve kilo kaybında kan şekeri dengesinin önemli bir faktör olduğunu vurgulayarak, peskütan çorbasının dengeli içeriği sayesinde zayıflama sürecine yardımcı olabileceğini açıkladı.

“Tuzlu yoğurt olarak biliniyor”

Diyetisyen Uçar, peskütanın halk arasında genellikle tuzlu yoğurt olarak anıldığını belirterek, “Peskütan, Türkiye’de tuzlu yoğurt olarak bilinir ve Sivas yöresine ait bir üründür. Peskütan yoğurdu ile harika çorbalar ve kahvaltılarda sürmelik soslar hazırlanır. Peskütan yoğurdunu elde etmek için yoğurdu süzüp sarı suyundan arındırıyoruz. Ardından yoğurdu pişirip içerisine kaya tuzu ekleyerek hazırlanıyor. Daha pürüzsüz bir kıvam için keş adı verilen bir besin de ekleniyor. Bu şekilde peskütan yoğurdunu elde ediyoruz ve bu yoğurtla peskütan çorbasını yapıyoruz” dedi.

“Kan şekerini dengeleyip tok tutuyor”
“Diyetisyen Uçar, peskütan çorbasının kan şekerini dengeleyip tok tutma özelliğine dikkat çekerek, “Beslenmede aç kalmak zayıflamaya yardımcı olmaz. Ne yazık ki toplum genellikle az yemeyi vurgular. Oysa gerçekten kilo kaybında önemli olan şey kan şekeri dengesidir. Peskütan çorbası ise içeriği bakımından son derece dengeli bir seçenektir ve kilo verme sürecine katkıda bulunabilir. Nohut, mercimek, yarma ve peskütan gibi içeriklerle zenginleştirilmiş olan bu çorba, kalsiyum, protein ve sağlıklı karbonhidrat kaynakları açısından zengindir. Kısacası, bu çorba gerçekten kan şekerini dengeleyerek insanların tok kalmasına yardımcı olabilir. Sivas yöresine ait olan peskütan çorbası, zayıflamak isteyenlere doygunluk hissi vererek kilo verme süreçlerine destek olabilir” dedi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi