Diyarbakır’da Sağlık Bakanı Koca’dan flaş açıklamalar

Diyarbakır’da Sağlık Bakanı Koca’dan flaş açıklamalar
14:00 - Eylül 4 2020 Cuma

Corona virüs tedbirleri kapsamında bir dizi görüşme yapmak için Diyarbakır’a gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Diyarbakır Valiliği’ni ziyaret etti. Valilik şeref defterini burada imzalayan Bakan Koca, daha sonra Vali Münir Karaloğlu ile görüştü. Görüşmenin ardından Bakan Koca, corona virüs önlemleri kapsamında açıklamalarda bulundu. Diyarbakır’a inceleme yapmak için geldiklerini belirten Bakan Koca, “Corona virüsü salgını, Diyarbakır’daki seyri ve ildeki sağlık yatırımlarımızla ilgili iki gündem maddesi vardı. Tarihi ve kültürü ile antik kent Diyarbakır Tarımı, ticareti ve dinamik nüfusu ile büyüyen ve gelişen şehir merkez ve ilçelerimize yapılan yatırımlara rağmen Diyarbakır’ın ihtiyaç duyduğu ve projede yer alması düşünülen sağlık tesisleri hakkında da detaylı değerlendirmeler yaptık. Gün içinde yaptığımız tetkiklerimizle, akşam saatlerinde bu konuda önemli bir açıklama yapacağız.Rüs salgınında 1. dalganın 2. zirvesini yaşıyoruz, ülke genelinde vaka sayısı arttı ancak bu artış olmamalı. Homojen bir artış olarak görülüyor. Bazı illerimizde vaka sayısı sabit kalırken veya azalırken, bazı illerimizde istemediğimiz resimlere şahit oluyoruz. Salgın önceden kontrol altındaydı. Diyarbakır Sağlık Bakanlığı olarak incelediğimiz merkezlerden biri haline geldi. Son zamanlarda vakalarda yüksek artış gördüğümüz illerden biri haline geldi. Hepinizin bildiği gibi geçtiğimiz haftalarda bölge hastanelerinin yoğunluğu sadece Diyarbakır’da değil, genel olarak Güneydoğu Anadolu illerinde de. Valilerimiz, il müdürlerimiz ve başhekimlerimizle yürüttüğümüz sıkı koordinasyon ile mücadelemizi sürdürüyoruz ”dedi.

“Türkiye o ülkenin dünyanın en iyilerinden biri”

3 hafta öncesine kadar Diyarbakır’da ciddi bir yoğunluk yaşadıklarının altını çizen Bakan Koca, “Bugün bu dönemde yaptığımız hızlı ve etkili müdahale ile durum kontrol altına alındı. Mevcut 200 çekim ekibimizi hızla artırdık. Diyarbakır’dan 385’e her zaman altını çiziyorum. Temas ne kadar erken tecrit edeceğiz, salgın kontrolünde o kadar başarılı olacağız.Önemli askerler ve erken aşamaları izole etmek için olumlu vakalar olmalı. Türkiye, o temas takip et Dünyadaki filizlenme o ülkenin en iyilerinden biri Diyarbakır bize bu güç yoğun alan Bugün vaka oranımızın 3 hafta öncesine göre yüzde 49 düştüğünü rahatlıkla söyleyebilirim. Bir başka önemli noktayı vurgulamak istiyorum. Hastaların yaş ortalamasının artması maalesef ağır hastalarımızda artışa ve ölümlere neden oluyor. Unutulan önlemler hepimize acı veriyor.Her ilde temizlik, maske ve mesafeden ödün veren bu tabloları görüyoruz. anlayışla, başta Diyarbakır olmak üzere bölgedeki tüm vatandaşlarımı önlemlere sıkı sıkıya sarılmaya davet ediyorum. Bugün bölgedeki durumu sıfırdan görmek ve acil müdahale gerektiren sorunlara çözüm üretmek için buradayız. Yakında İl Sağlık Müdürümüz, saha koordinatörümüz ve başhekimlerimizin katılımıyla il değerlendirme toplantımızı gerçekleştireceğiz. Bu anlamda alınacak yeni tedbirlere de başvuracağız. Daha sonra Mardin, Şanlıurfa, Batman, Siirt ve Şırnak İl Sağlık Müdürlerimiz, saha koordinatörlerimiz ve başhekimlerimizin katılımıyla bölge toplantıları yapacağız. Böylelikle bu 6 ildeki mevcut durumu, ihtiyaçları ve sağlık altyapısını detaylı olarak değerlendireceğiz. “İstişarelerimiz bittikten sonra özellikle verdiğimiz kararlara ve sorunlara cevap vereceğim.”

Bakan Koca daha sonra bölge toplantısına katıldı. Bakan Koca, akşam yapılacak bölge toplantısında alınacak kararlarla ilgili açıklamalarda bulunacak.

Sedat Irmak-Murat Başal

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi