Diyanet İşleri Yüksek Kurulu’nun Cuma namazı ile ilgili açıklaması

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu’nun Cuma namazı ile ilgili açıklaması
11:00 - Aralık 4 2020 Cuma

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu’ndan yapılan açıklamada, salgın tedbirler ile olumsuz hava koşullarının bir araya gelmesi ve vaka sayısının son dönemde artması nedeniyle açıklama yapılması gerektiği vurgulandı ve şöyle denildi:

Müslümanlar bu hükümlerin gereklerini yerine getirmek ve gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Bulaşıcı hastalıklara karşı gerekli önlemleri almak dinimizin bir gereğidir.

Ayrıca hastalıkların bazı ibadetlerin zorunluluğunu ortadan kaldıran bir bahane olduğu da bilinen bir hükümdür. Bu bağlamda Cuma namazını kılmakla yükümlü olmanın şartlarından biri de cemaate katılmayı engelleyen bir mazeretin bulunmamasıdır. Meşru bir bahanenin varlığı Cuma namazını daha az farz kılar. Hastalık, şiddetli yağmur, aşırı sıcak ve soğuk gibi olumsuz hava koşullarının yanı sıra salgın hastalıklar da Cuma gününün farzını azaltan bahaneler kapsamındadır.

Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 salgını ile ilgili tedbirler, kış mevsiminin getirdiği olumsuz hava koşullarıyla birleştiğinde cemaatin bir kısmının camide yer bulamamasına ve Cuma namazını kılmasına neden olabilir. . Camide yer bulamayanların mesafe ihtiyacını karşılamaları hem kendilerini hem de cemaati tehlikeye atacak şekilde girmek doğru değildir. Böylelikle diğer meşru bahanelerde olduğu gibi Cuma namazını kılamayanlar için öğle namazının kılınması zorunludur. Bu nedenle, bu durumdaki kişiler mümkün olan her yerde öğle namazını kılmak zorundadır. Hz. Bu, Peygamberimiz (asm) zamanında sabitlendiği bilinen ve bugüne kadar ittifak halinde uygulanan hükümdür.

Bulaşıcı bir salgın hastalığına yakalananların ve temas halinde olanların cemaate katılmamaları ve karantina şartlarına uymalarının dinen zorunlu olduğunu bir kez daha ve büyük bir önemle ifade edelim. “

Ali Narguner

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi