Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası’nın dünyada benzeri bulunmuyor

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası’nın dünyada benzeri bulunmuyor
13:49 - Eylül 13 2021 Pazartesi

Dünyada ilk ve tek olma özelliğine sahip olan Divriği Ulu Camisi ve Darüşşifası dikkat çeken asimetrik yapısıyla Türkiye’nin UNESCO’ya ilk giren tarihi eserleri arasında yer alıyor.

Anadolu Selçuklu Devleti bünyesindeki Mengücek Beyliği döneminde yapılmış olan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Süleyman Şah tarafından eşi Melike Turan Melek ve oğlu olan Ahmet Şah tarafından inşa ettirilmiştir. Divriği Ulu Camisi 1985 yılında UNESCO’nun Türkiye’den ilk olarak listesine aldığı eser olarak bilinirken, bu eser 1228 yılında Ahlatlı Hürrem Şah tarafından yapılmaya başlanmıştır. Eserin tamamlanması 1243 yılında bitirilmiş olup üzerinde hiçbiri birbirinin aynısı olmayan yaklaşık 10 bin motifin bulunmaktadır.

Eser hakkında bilgilendirme yapan Divriği Ulu Cami müezzini ve eserin gönüllü mihmandarı Nail Ayhan yapının uzaktan simetrik olarak görünse dahi yakından detaylarına bakıldığında asimetrik yapıda olduğu ve motiflerin dahi her birinin farklı olduğunu ifade etti. Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası’nda halihazırda restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirten Ayhan, çalışmalar tamamlanır tamamlanmaz ziyarete açılacağını söyledi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi