Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy: ‘Partiler sadece Akdeniz’de, Türkiye’de, Yunanistan’da tansiyonu yükseltmiyor

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy: ‘Partiler sadece Akdeniz’de, Türkiye’de, Yunanistan’da tansiyonu yükseltmiyor
20:00 - Ağustos 10 2020 Pazartesi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın Oruç Reis’in faaliyetlerine ilişkin 10 Ağustos tarihli açıklamasına ilişkin soruyu yanıtladı. Sözcü Al, BM’deki Oruç Reis araştırma gemisi, kıta sahanlığı ve Türkiye’nin ruhsat alanı dahilinde 2012 yılında TPAO’ya verildiğini bildirdi, Temmuz ayı için planlanan sismik araştırma faaliyetleri, Cumhurbaşkanının talimatının bir süre askıya alındığı bildirildi.

Aksoy, Almanya ve AB’nin isteği üzerine diplomasiye şans tanımak ve diyalog kanallarını canlandırmak için yaptığımız bu iyi niyet jestinin yanıt vermediğini vurgulayarak şu açıklamaların yapıldı:

“Yunanistan, 6 Ağustos 2020’de Mısır ile imzaladığı korsan anlaşmasıyla diyalog konusunda samimi ve dürüst olmadığını göstermiştir. Bu anlaşma ile ülkemizin kıta sahanlığı ve Doğu Akdeniz’deki Libya ihlal edilmiştir. Bu gelişme üzerine Oruç Reis gemimiz bugün itibariyle önceden planlanan sismik araştırma faaliyetine başlamıştır. Yunanistan’ın faaliyetimize itiraz etmesi için yasal bir dayanak yok. Daha önce defalarca ifade ettiğimiz gibi, uluslararası hukukun eşitlik ilkelerinin temel ilkesine aykırı olan, Türkiye’nin kıta sahanlığı olan Meis Adası, bölgedeki Yunan adalarını kesmek. Parayı bir kez daha bulamayan Türkiye’ye iyi niyet jesti gösterdi, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanmaya devam edecek ve daha önce gerçekleştirdiği faaliyetlerin planlama çerçevesi kararlılıkla devam edecek. Türkiye ve Yunanistan’da değil, Akdeniz tarafında tansiyonu artırıyor. Asırlardır Türk egemenliği altında olan Akdeniz’den ülkemizi dışlamaya çalışmak kimsenin işi değildir. Akdeniz’in “tek sahibi benim” anlayışıyla hareket edenler hayal kırıklığına uğrayacaktır. Türkiye, kendisine karşı kurulan kötü ittifakı hızla yıkacak imkân ve kabiliyetlere güç ve kararlılıkla sahip olacaktır. ”

Aksoy, bölgedeki askeri varlığının herhangi bir tırmanmaya neden olmadığını ve sadece gerektiğinde meşru savunma hakkını kullanmayı amaçladığını belirtti. Sivil bir gemiye askeri müdahaleye doğal olarak izin verilmediğini belirtti.

Mehmet Kalay

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi