Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ‘Türkiye 125 ülkenin yardımıyla talebi karşıladı’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ‘Türkiye 125 ülkenin yardımıyla talebi karşıladı’
17:51 - Haziran 9 2020 Salı

Antalya Diplomasi Forumu kapsamında, Uluslararası Göç Politikaları Merkezi (ICMPD) işbirliği ile “Mültecilerin ve Diğer Mülteci Olanların Salgın Sırasındaki Durumu: Uluslararası İşbirliği İhtiyacı” konulu video konferans gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Lübnan Dışişleri Bakanı Nasif Hitti, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu İçişleri Komisyonu Üyesi Ylva Johansson, Komiser Filippo Grandi ayrıca Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissi ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Müdür Yardımcısı Zsuzsanna Jakab’a katıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, ülkedeki salgını bu süreçteki herkesi eşitsiz bir şekilde etkiliyorken, küresel krizin bir kez daha etkin uluslararası işbirliğinin önemini bir kez daha fark ettiğini belirterek, “Türkiye’nin ciddiyeti ve küresel doğası göz önüne alındığında salgın erken harekete geçtiğinde Şimdiye kadar 125 ülkenin yardım taleplerini karşıladık. Yardım çalışmalarımıza devam edeceğiz. ”

Salgının yerinden edilmiş insanlar için özel zorluklara neden olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Her şeyden önce sınırların kapatılması, küresel üretimin bozulması, küresel lojistik ve tedarik zincirlerinin bozulması mülteci çabalarını engelledi. halihazırda mevcut olan sıkıntılı ulusal sağlık sistemlerinde yerlerinden edilmiş insanlar, dördüncü olarak, virüse daha fazla maruz kalmışlardır. Kriz ayrıca erken bilgilendirme kampanyalarının önemini de ortaya koymuştur. Son olarak, mülteciler Covid-19’un ekonomik sonuçlarından derinden etkilenmiştir. “dedi.

Mültecilerin uzun vadeli ekonomik toparlanmaları için daha sürdürülebilir çözümlere ihtiyaç olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Yaşlılar, kadınlar ve kadınlar için özel önlemler alarak ‘en savunmasız olanların’ en iyisi olmasına özellikle dikkat etmeliyiz. Çabalarımızı birleştirmek için çok paydaşlı bir yaklaşım benimsemeliyiz. özel bağışçılar ve şirketler de katılmalıdır. ”

BM’nin Küresel İnsani Müdahale Planının bu işbirliğinin başarılı bir örneği olduğunu belirten Çavuşoğlu, Küresel Sözleşmenin aynı zamanda adil yük ve sorumluluk paylaşımını teşvik ederek mültecilerin korunmasında da güçlü rehberlik sağladığını söyledi. Çavuşoğlu, “Artık mülteci barındıran ülkelere desteğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Özellikle bağış yorgunluğuna yer yok. Çoğu mülteci barındıran ülkenin Ürdün, Lübnan, Irak ve Pakistan’daki muadillerine katılacağından eminiz. Bu dayanışmaya ihtiyacımız var. “Dedi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi