Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Libya’ya dönüş hakkında açıklama yaptı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Libya’ya dönüş hakkında açıklama yaptı
01:00 - Haziran 18 2020 Perşembe

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya ziyaretinin ardından bir basın açıklaması yaptı.

Libya’ya dönüşüyle ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Volkan Bozkır’ın BM’nin 75. Genel Kurulu’na seçildiğini belirterek, “Çok önemli bir haber aldık. 75. BM Genel Kurulumuz ilk kez Türkiye Cumhurbaşkanlığı büyükelçisi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi ve İstanbul Milletvekili Dış İlişkiler Komitesi Başkanımız Volkan Bozkır bu görev için seçildi. Yaklaşık 5 yıl önce Dışişleri Bakanı olduğumda genel kurula gittiğimde, adaylık başvurusunda bulunup bulunmadığımızı sorduğumda ‘hayır’ dediler. Daha sonra Başkanımıza sorduğumuzda, adaylığımızı Başkanımızın onayına sunduk. Yine geçen yılın sonuna doğru Başkanımızın onayı ile Volkan Bozkır’ı aday gösterdik. Hem kişi olan birine 178 oy seçerek hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin dünyadaki volkan kardeşinin haysiyetine saygı gösteriliyor ”dedi.

“Libya’da sürekli ateşkes ve siyasi çözümle görüş alışverişinde bulunduk”

Ziyaretin Libya’da memnuniyet verici olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanımızın talimatları ile bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve MIT Başkanımız ve diğer ilgili arkadaşlarımızla ziyaret ettik. Bu ziyaret Libya’da büyük bir memnuniyetti. Ziyaretimizin amacı belli, bu ziyareti Libya’ya verdiğimiz desteği bir kez daha vurgulamak için yaptık. Ayrıca bu ziyaret sırasında gelecekteki işbirliğimizi her alanda nasıl geliştirebileceğimizi tartıştık. Alanda atılacak adımlar ve siyasi ilişkiler. Biliyorsunuz, denizcilik yetkisinin kısıtlanması konusunda Libya ile imzaladığımız bir mutabakat zaptı var. Akdeniz’de enerji konusunda atacağımız işbirliği ve adımlar da dahil olmak üzere bunların hepsini konuştuk. Libya’da sürekli ateşkes ve siyasi çözümle görüş alışverişinde bulunduk. Bundan sonra, BM şemsiyesi altında çalışmalarımıza nasıl devam edeceğimizi değerlendirdik. Uluslararası toplumla atacağımız adımları değerlendirdik. Sonuç olarak, çok faydalı ve verimli bir ziyaret gerçekleştirdik. ”

“Libya’nın uluslararası mahkemeye toplu mezar alma girişimlerini destekliyoruz”

Terhune’deki toplu mezarlardan bahseden Bakan Çavuşoğlu, “Son zamanlarda Terhune’de toplu mezarlar ortaya çıktı. Libya’nın bunu uluslararası ceza mahkemesine götürme girişimlerini destekliyoruz. İnsanlık tarafından reddedilen bu tür insanlık dışı katliamlar hesaba katılmalıdır. Sorumlu olanlar da mahkemeye çıkarılmalıdır. Yine Libya’yı Türkiye’nin gündemindeki birçok konuyla ilgili göç ve diğer konulara getirdik. Geçmişte orada iş yapan şirketlerimizin alacakları vardı. Ne yazık ki, savaş nedeniyle bunlara ulaşılamadı. Hala bitmemiş yatırımlar ve projeler var. İlişkilerimizin ekonomik boyutunu ele alma fırsatımız oldu. Sarraj ile görüştük. Ardından Yüksek Kurul Başkanı ve Dışişleri Başkanı ile görüştük. Yine Hazine ve Maliye Bakanımızın adresi ile güvenlik konusunda arkadaşlarımızla ayrı toplantılar yaptık. Askerlik işbirliği mutabakat zaptı çerçevesinde çalışan, eğitim danışmanlığı yapan arkadaşlarımızı ziyaret ettik. Maşallah morali yerinde çalışıyor. Bu vesileyle kahramanlarımıza da teşekkür ediyoruz. Kuzey Irak’taki terör örgütlerine yönelik pençe operasyonlarının başarıyla devam ettiğini görüyoruz. Kahraman askerimiz Mehmetçi, polis özel harekâtı, jandarma ve tüm güvenlik güçlerimizle gurur duyuyoruz. ”

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi