Dil yolsuzluğunun yasal düzenlemesi

Dil yolsuzluğunun yasal düzenlemesi
08:12 - Temmuz 21 2020 Salı

Türk ve giderek yabancılaşan şirketlerin, pastanelerin, alışveriş merkezlerinin veya hastane adlarının doğru kullanımına karşı önemli bir adım atılmaktadır. Konu Cumhurbaşkanlığı Yüksek Danışma Kurulunda masaya konulurken, Türkçe kullanımıyla ilgili yasal bir düzenleme yapılması gerektiği ortaya çıkmıştır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Yüksek Danışma Kurulu’nun son toplantısında, Türkçenin korunmasına ilişkin atılacak adımlar değerlendirildi. Bu sayı, Türk Dil Enstitüsü tarafından yapılan çalışmalar ve geçmişte TBMM’de hazırlanan taslaklar hatırlatıldı. Yabancı dilde yazılmış reklamların, reklamların, ilan panolarının, posterlerin, şirketlerin, restoranların, otellerin ve alışveriş merkezlerinin adlarının arttığı ve birçok yerde kullanılan İngilizce adlarının ‘normal’ olarak algılanmaya başladığı vurgulandı. İngilizcenin oryantasyon için ikinci dil olarak kullanılabileceğini ancak ilk adının Türkçe olması gerektiğini belirterek, “Başımızı çevirdiğimiz her yerde oteller, alışveriş merkezleri, şirketler, yabancı isimlerle hastaneler görüyoruz. Bu başvuru yeni bir yasal düzenleme yapılarak feshedilmelidir ”.

‘TV YAYINLARINI DAHİL’

Yüksek Danışma Kurulunda, sunucuya veya televizyon yayınlarında yayın yapan katılımcıların çoğunun Türkçe karşılığı olmasına rağmen yabancı kelimeler kullandıkları hatırlatılmıştır. “Örneğin, daha etkileyici olduğunu düşünerek, ‘uzlaşma’ yerine ‘fikir birliği’ kullanılıyor. Bir düzenleme yapılacaksa, televizyonlarda kullanılan dile ilişkin bir adım atılmalıdır ”dedi.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi