Depremzedeler ve emlak dolandırıcıları vuruldu

Depremzedeler ve emlak dolandırıcıları vuruldu
17:12 - Kasım 8 2020 Pazar

İzmir’in Seferihisar ilçesinde meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından evleri hasar gören vatandaşlar hareket etmeye devam ediyor.

Evlerdeki hasar durumuna göre verilen süre içerisinde evlerini terk eden vatandaşlar, eşyalarını sakladıktan sonra yeni bir ev aramaya başladı. Depremde harap olan ve 9 kişinin hayatını kaybettiği Barış Sitesi’nin bulunduğu bölgede vatandaşlar ulaşım şirketleri aracılığıyla evlerini boşaltıyor. Her daireye 1.5 saat verilen hareket telaşında vatandaşlar en önemli eşyalarını boşalttı ve yeni bir yuva aradı. Yeni bir eve taşınmak için ilanlara bakan vatandaşlar, artan emlak fiyatlarından şikayetçi oldu.

Emlak dolandırıcılarının yeni hedefi depremzedeler

İnternette ya da sosyal medyada sahte gayrimenkuller olduğunu söyleyen Timurhan Akgün, dolandırıcıların tuzağına düştüğünü belirterek, “Adalet Sitesi’nde kiracı olarak oturuyordum. Evim de ağır hasar gördü. Eşyalarımı boşaltmam için bana 1,5 saat verdiler. Depremden sonraki 10 gün boyunca bir ev arıyordum. Çevrimiçi seri ilan sitelerinden birinde bir ev gördüm. Döşendi. Eşyalarımı alıp alamayacağım belli değildi. Bu yüzden kendisini evin sahibi olarak tanıtan kişiyi aradım. İstanbul’da olduğunu, polis ve eşinin hemşire olduğunu, İstanbul’da nöbetçi olduğunu ve evin kendisine ait olduğunu söyledi. Depozitoyu gönderirsem reklamı kaldırıp 2 gün sonra İzmir’e gelip o saatte anahtar teslimi ve kontrat yapacağını söyledi. 2 gün sonra aradığımda telefonlar kapalı, onlara hiçbir şekilde ulaşamıyorum. Aynı şekilde param da yakıldı. Savcılığa gitmem söylendi ”dedi.

“Hem depremdeyim hem de dolandırıldım”

Acil eve ihtiyacı olduğu için dolandırıcıların tuzağına düştüğünü belirten Akgün, “Ben de depremdeyim. Bir yandan, burada işleri halletmem gerekiyor. Bir yandan, mali bir sıkıntı içindeyim. Aynı zamanda depozitom yandı. 2 bin lira gönderdim. ‘Şimdilik depozito gönder’ dedi. ‘Kontratı yaptığımızda gerisini siz ödersiniz’ dedi. Maddi durumum yeterli olmadığı için 2 bin TL gönderdim. ‘Tamam, cuma günü geliyorum’ dedi. Sabah 09.00’da İzmir’de olacağını söyledi. 15: 00’e kadar aradım, cevap yok. Şu anda aynı sitede yinelenen reklamlar var. Hala daha fazlasını arıyoruz. Bu sefer ‘askerim, Şırnak’ta çalışıyorum, Ankara’da görevdeyim, 2 gün sonra geleceğim’ diyor. Bu şekilde dolandırıcılık aslında devam ediyor. Depremzedeler olduğumuz için acil bir eve ihtiyacımız var. Bu yüzden hemen atladık. Maalesef bu duruma maruz kaldık ”dedi.

Kendilerine 1.5 saat süre verildiğini ve bu süre içinde evi boşaltacaklarını belirten Akgün, “Bize 1,5 saat verdiler. Bir nakliye şirketi ile anlaşma yapıldı. Nakliye şirketi nerede olursa olsun sabit bir miktar tuttu. O evdeki eşyaları içinde bulunduğumuz eve kadar götürebileceğimiz söylendi. Şimdi sıra sıra gelip evin karşısına geçmesini bekliyoruz. 1.5 saat içinde alabildiğimiz kadar çok ürün alacağız. Muhtemelen beyaz eşyalarınız vardır. Dolaplarımız hasarlı. Çünkü evin içi de berbat. Sıvalar dökülür, büyük çatlaklar vardır. O süreci bekliyoruz ”.

Deprem nedeniyle ev kiralarının arttığını söyleyen depremzedesi Derya Gülgönül, “Önümüzdeki dönemde sıkıntılarımız var. Şimdilik bir akrabanın evinde kalıyoruz. Eşyalarımızı teslim aldığımızda depo gibi bir yere koyacağız. Şu anda ev bulma şansımız yok. Bazıları bunu fırsata çevirdiği için ev kiraları da arttı. Açıkçası, finansal olarak buna uygun değiliz. Bu süreçte her şey normale dönene kadar bekleyeceğiz. 2 kızım var. Bir düzen oluşturmam gerekiyor. “Nakliye firmasına hane başına 2 bin TL vereceğiz.”

Depremzededen Mete Gülgönül, nakliye şirketi ile 2 bin TL’ye anlaştıklarını belirterek, “Denizcilik şirketi ‘Ben evden aşağı indirmeye dahil oldum. Gerisini kendi imkanlarınızla taşıyacaksınız ‘diyor. Site yönetimi olarak ortak bir nakliye şirketi ile anlaştık. “Daire başına 2 bin TL ödeyerek taşınacağız.”

Öte yandan depremzedelerin evlerinde hareket eden telaş havadan görüntülendi. Bayraklı ilçesinde Cumhuriyet Sitesi sakinlerinin ev taşıma telaşı sürüyor.

Aykut Yeniçağ – Önder Aydın – Ali İhsan Çiftçi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi