Deprem Nedir? Sivas Depremlerden Etkilenir mi? Sivas’ta Deprem Fay Hattı Var mı?

Deprem Nedir? Sivas Depremlerden Etkilenir mi? Sivas’ta Deprem Fay Hattı Var mı?
11:37 - Şubat 21 2020 Cuma

Türkiye, coğrafi yapısı itibari ile depreme elverişli topraklar üzerinde bulunmaktadır. Ülkenin birçok yerinde depremlere sebep olabilecek çeşitli faylar bulunmaktadır. Son zamanlarda sık sık yaşanan depremler nedeniyle birçok insan korku ve panik yaşamaktadır. Yaşanan depremlerin ardından çeşitli sorular merak edilmeye başlanmıştır. Sivas ilinde yaşayan ve Sivaslı olan vatandaşlar, Sivas’ın depremlere karşı riskli olup olmadığını araştırmaktadır. Sivas İç Anadolu bölgesinin orta kısımlarında yer alan bir şehirdir.

Ülkemizde olan depremlerin merkez üsleri ve etki alanları farklılık göstermektedir. Sivas, yüzölçümü bakımından büyük alana sahip olan şehirlerimizden biridir. Bu nedenle deprem riski konusunda Sivas’ın farklı bölgelerini farklı olarak ele almak gerekmektedir. Sivas iline bağlı olan çeşitli ilçeler vardır. Özellikle kuzey kısımdaki Gölova, Suşehri, Akıncılar ve Koyulhisar gibi ilçelerde merkeze göre daha fazla deprem tehlikesi vardır. Sivas merkez ilçelerinde diğer ilçelere göre deprem riskinin daha az olduğu bilinmektedir.

Sivas Deprem Riski

Türkiye üzerinde aktif olan çeşitli fay hatları bulunmaktadır. Farklı coğrafyalardan farklı doğrultularda geçen bu fay hatları çeşitli depremlere neden olmaktadır. Fay hatlarının hareketliliği ve kırılması sonucunda ortaya farklı büyüklüklerde depremler çıkmaktadır. Sivas ilinin kuzey kısmında yer alan ilçeler, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na yakın konumda bulunmaktadır. Fay hattının etkilediği ilçeler deprem konusunda riskli olabilmektedir. Sivas ilinin güneydeki ilçelerinde ise deprem riski daha azdır.

Sivas coğrafyası ve aktif fay hatları bakımından 3.değrem bölgesi olarak ilan edilmiştir. Bu nedenle depremlerden etkilenme olasılığı düşüktür. Sivas’ta deprem fay hatları kuzey bölgelerden geçmektedir. Bu nedenle güney kesimlerin depremlerden etkilenme olasılığı daha düşüktür. Son zamanlarda Sivas merkezinde veya çevre ilçelerinde yüksek ölçekli deprem yaşanmamıştır. Ama fay hatlarının etkili olabileceğinden dolayı Sivas halkının gerekli önemleri alması gerekmektedir.

Deprem Sırasında ve Sonrasında Yapılması Gerekenler

Türkiye belli aralıklar ile deprem gerçeği ile yüzleşmek durumunda kalmıştır. Bu tür durumlarda neler yapılması gerektiği hakkında bilgi eksiği vardır. Bazı ilçeleri yüksek oranda deprem riski ile karşı karşıya kalan Sivas ilinde de deprem sırasında ve sonrasında ne yapılması gerektiği hakkında araştırmalar yapılmaktadır. Öncelikle yaşanılan yerin depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda araştırmalar yapılmalıdır. Depreme dayanıklı olmayan binalar, orta şiddetli bir depremde bile belli ölçekte hasar alabilmektedir. Bu nedenle yapılardaki deprem kontrolü önemlidir.

Deprem sırasında panik ve ani hareketler büyük sorunlara yol açabilmektedir. Binalarda bulunan vatandaşlar korku ve panik içerisinde yüksek katlardan atlamamalıdır. Sağlam eşyaların veya kolonların çevresinde korunaklı bir şekilde beklemek gereklidir. Riskli deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlar, deprem çantalarını hazırlamalıdır. Deprem sonrası toplanma yerleri hakkında bilgiler alınmalıdır. Yetkililerden gelen çağrılar dikkate alınmalıdır. Depreme evlerinde yakalanan kişiler; deprem sonrası elektrik, gaz ve benzeri enerji kullanımına dikkat etmelidir.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi