Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı O’Brien ile görüştü

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı O’Brien ile görüştü
22:00 - Ekim 13 2020 Salı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert C. O’Brien arasında yapılan telefon görüşmesinde ikili ilişkiler, Azerbaycan’a yönelik Ermeni saldırıları, Doğu Akdeniz, Libya’daki gelişmeler ve bölgesel sorunlar ele alındı.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında insani gerekçelerle ilan edilen ateşkese destek olurken kalıcı bir çözüme ancak Yukarı Karabağ ve çevresinde işgal edilen topraklardan Ermenistan’ın çekilmesi ile ulaşılabileceği vurgulandı. Ermenistan’ın sivil nüfusu hedef alan saldırılarının uluslararası hukuka aykırı ve kabul edilemez olduğu belirtildi. Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü BMGK ve AGİT kararları çerçevesinde sağlamak için uluslararası toplumun somut adımlar atması gerektiği belirtildi.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki iyi niyetleri ve azalan gerginlik sayesinde diyalog temelli yaklaşımı ve sonuçta ortaya çıkan müzakerelerin destekleyici adımların atılmasına zemin hazırlaması beklentileri dile getirildi. Doğu Akdeniz Konferansı’nın gerçekleştirilmesi Türkiye’nin önerdiği vurgu bölgesel barışa katkı sağlayacaktır. ABD’nin Doğu Akdeniz konusunda adil ve tarafsız bir tutum alması beklentisi yinelendi.

Libya’daki müzakere sürecinden duyulan memnuniyet ifade edilirken, Hafter tarafındaki askeri faaliyetin endişe kaynağı olduğuna dikkat çekildi.

Görüşmede ayrıca savunma sanayisinin canlandırılması alanında işbirliğinin geliştirilmesi ve Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilere ilişkin konular ele alındı.

Derya Yetim

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi