Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘toplam eğitim reformu’ mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘toplam eğitim reformu’ mesajı
14:00 - Ekim 19 2020 Pazartesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İbn Haldun Üniversitesi Kompleksi Açılış Töreni’ne katıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İbn Haldun Üniversitesi’nin ilk etabının tamamlanmasının ardından hizmete giren kompleksinin hayırlı olmasını diledi.

Külliyenin Mimar Sinan’dan esinlenerek inşa edildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu atmosferde ülkemizde lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin sosyal bilimler alanında yeni kapılar açacağına inanıyorum. Üniversitemiz faaliyetlerine başladığı günden bu yana çok kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen bu misyona layık olduğuna dair işaretler vermektedir. Adını üniversitemizden alan İbn Haldun, dünyada sosyoloji biliminin kurucusu olarak kabul edilmektedir. Bunu Ümran ilmi olarak kabul ediyor. Tunus, Cezayir ve Mısır gibi coğrafyalarda ilim ve idare ile geçen İbn Haldun Mukaddime ile bu deneyimleri insanlığın yararına sundu. Aslında bu çerçeve, İbn Haldun Üniversitesi’nin üzerine inşa edildiği değerleri de özetlemektedir ”.

“Eğitim ve öğretimde arzuladığımız ilerlemeyi başaramayacağımızı düşünüyorum”

Geçmişi anlamadan geleceği kavramanın mümkün olmadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Siyasi ve ekonomik yönlerini bir kenara bırakırsak ve sadece bilimsel açıdan bakarsak, Batı dünyası ilhamını köklerimizden almıştır. Kendi köklerimizi unutarak veya dışlayarak türevleri temelinde yolumuzu ve yönümüzü bulmaya çalışırız. Entelektüel bir krizde mücadele ediyoruz. Ülkemiz ile Osmanlı Cumhuriyeti arasındaki bu tartışmaların temeli, geleceğimizi nereye arayacağımızdır. Bir ülke ve millet olarak kendimizi kontrolsüz bir batılılaşma fırtınasının içinde bulduk. Özgür akıl, özgür düşünce ve vicdanla nesiller yetiştirmek için çıkılan yolun batı taklidine dönüşmesi en büyük kayıptır. Türkiye’nin siyasi, ekonomik, askeri özgüvenini yeniden kazandığı son dönem olarak, daha adil koşullarda yürümesi de bu tür tartışmalara izin veriyor. Türkiye bu fikrin tartışmasını hayırlı bir servete inkişafla sonuçlandıracaktır. Hükümet olabilmek ile iktidar olabilmek arasındaki farkı biliyorsunuz. Gerçek gücün entelektüel güç olduğunu çok iyi biliyoruz. Geçmiş 18 yılda her alanda tarihi eserleri ve hizmetleri samimi bir muhasebeyle gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum ama eğitim, öğretim ve kültürde arzuladığımız ilerlemeyi başaramadık ”dedi.

“Genç bir nüfusumuz var ama medeniyet vizyonumuzu tam anlamıyla yerine getiremiyoruz”

Genç bir nüfusumuz olduğunu ancak medeniyet vizyonumuzu tam olarak yerine getiremediğimizi belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Medyamız en modern altyapıya sahip ama sesimizi yansıtmıyor. Haklı olduğumuz konularda bile kendimizi dünyaya açıklayamıyoruz. Bu nedenle, entelektüel gücümüzü hala kuramadığımıza inanıyorum. Bu aramadan hiç kimse rahatsız edilmemelidir. Bu arayışın sonu, bir ülkenin veya toplumun felaketidir. İhtiyacımız olan şey, ilhamını gelenekten alan yeniliktir. Elbette günlük hayatımızda otomobili terk etmek ve atı ulaşım aracı olarak görmek diye bir şey yoktur. Bizim sorunumuz ve arayışımız farklı. Sadece dünyadaki hakim entelektüel anlayışı ve güncel düzeni takip ederek kendimizi çok daha iyi bir medeniyet inşa edemeyeceğimize inanıyorum. Tek vazgeçilmezimiz inanç yollarımızdır. Geri kalan her şeyi yeniden yorumlamak ve üretmek mümkün. Binlerce yıllık insanlığın, milletimizin ve inancımızın birikimine sırtımızı dönmeyecek, modern dünyanın olanaklarını reddetmeyeceğiz. Aslında insan, bazen daha iyiye, bazen kötüye kendini yenileyen bir varlıktır. Her alanda olduğu gibi bölgede de üretici fikrinin peşinde değiliz, kuru batılılaşma saplantısı Türkiye yanında pek çok sapkın ideolojiye ve zehir hareketine maruz kalmış bir ülke. Fikri gücümüzü kökü ve ruhu itibariyle bize ait olmayan bir medeniyete kaptırmamızın nedeni, bu sapkın akımların bilinçli olarak açılmasıdır. Biçimsiz bir nesil yetiştirme çabası ülkemize çok pahalıya mal oldu. Yapmamız gereken şey medeniyet birimimize uygun nesiller yetiştirmek ”dedi.

“Sıradan müfredat revizyonu yerine tam eğitim reformuna ihtiyaç var”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin 2053 vizyonunun ana fikri bu vizyonu yaratmalıdır. Geçmişten günümüze ülkemizin eğitim sistemi sadece çocuklarımıza maddi bilgi yüklemeye dayanıyordu. okul düzeyinde eğitim kısmı ihmal edilmiş, geleneksel eğitimin gücü özellikle medyanın etkisiyle azalırken yerini daha iyisi alamamış, çocuklarımızın zihinleri batı popüler kültürü ve sapkın sanrılarla doludur. Önümüzdeki dönemde önceliğimiz, ailemizden başlayarak çocuklarımızı doğru bir şekilde yetiştirmektir.Bu değişim, sıradan müfredat değişikliğinden çok genel bir eğitim reformunu gerektirmektedir.Tek ihtiyacımız olan, değerlerini iyi bilen insanlar yetiştirmek, kültür ve tarihini korumak. Başka konularda endişelenmenize gerek yok, bunlara sahip olmak için yeterli eğitim hayatı var, ortaokul dönemini anlayışla şekillendirmeliyiz. Çocuklarımızın zihinsel ve fiziksel yeteneklerini keşfetmek ve onları geleceğe doğru alanlarda hazırlamak.

Volkan Kayaları

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi