Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya ve Çin medyasında doğalgaza ilişkin açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya ve Çin medyasında doğalgaza ilişkin açıklaması
11:00 - Ağustos 22 2020 Cumartesi

Bugün önemli bir haftanın başlangıcı için müjde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk halkının Türkiye’ye yöneldiği açıklaması üzerine tüm dünyanın gözlerini açıklayacak. Erdoğan’ın Karadeniz sahilinde 320 milyar metreküp doğalgaz bulunduğunu açıklaması üzerine Rus basını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını okuyucularına haber olarak duyurdu. Rusya’nın TASS haber ajansı abonelerine ve okuyucularına aktardığı haber, bulunan doğalgaz hakkında Erdoğan’ın verdiği bilgilere yer verdi. Tass haber ajansı haberin başlığında, “Türkiye, Karadeniz’de devasa bir doğalgaz rezervi buldu” dedi.

Rusya’nın en büyük haberi, Ria Novosti ajansından biri olan Erdoğan, sahada yer alan doğalgaz rezervleriyle ilgili teknik bilgi haline gelen bilgileri aktarırken, “Türkiye Karadeniz’de doğalgaz buldu” başlığını kullandı. Rusya’nın önemli haber kanallarından iz.ru’da Erdoğan’ın açıklamaları, Karadeniz’de doğalgaz bulmanın Türkiye’de Akdeniz ile birlikte geniş yer bulduğunu ve devam eden petrol arama süreciyle ilgili haberleri hatırlattı. Rusya’da yayın yapan önemli ekonomi portallarından Investing.ru, Erdoğan’ın açıklamalarıyla açıklanan doğalgaz rezervinin ülke tarihinde bugüne kadar keşfedilen en büyük rezerv olduğuna dikkat çekti.

Rusya için analistlerin endişeli yorumları

Rusya’nın ekonomi analistleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk halkına duyurduğu doğalgazın keşfi konusunda önemli görüşlerini dile getirdi. Ulusal Enerji Güvenliği Vakfı Rusya medyasına açıklamalarda bulunan Baş Analist Igor Yuşkov’u kullanarak çok çarpıcı ifadelerle, “Mavi Akım ve Türkiye’nin TÜRKAK boru hatlarından doğalgaz ithalatı. İlkbahar ve yaz aylarında düşen bu hatlardan Türkiye’nin doğalgaz ithalatı. Türkiye yüzünden feda edilebilir. bir doğalgaz hattı bulundu. Mavi Akım Gazprom’a ait değil. Botaş’ın da burada bir hissesi var. “Türklerin Mavi Akım’dan gaz almayı bırakması daha akılcı olur.”

Türkiye, ülke en azından Avrupa ülkelerinde gaz sahası durumuna düşebilir

Türkiye’nin önemli oranda doğalgaz bulunduğunda büyük bir rezerv bulunduğunu belirten Yuşkov, “Gazprom için 2020’de Türkiye pazarındaki en kötü yıl olabilir. 2017’de Türkiye’de ve 2020’de Türkiye’de doğalgaz buluntuları hariç, 2019’a göre daha az oldu. Türkiye, Rusya’dan Avrupa pazarına gaz akışına izin veren ülkelerden en az gazı alabilen ülkeye düşebilir “dedi.

Türkiye’nin yeni enerji anlaşmaları toplantısının sona ermesi nedeniyle doğalgaz bulan Türkiye, daha güçlü bir pozisyonda olduğunu belirten Yuşkov, Libya ve Suriye meselelerinde Rusya ile ihtilaflarda Moskova’ya Türkiye üzerinde büyük bir baskı oluşturacağına dikkat çekti.

Türkiye’nin Rus gazına ihtiyacı olmayabilir

Rusya’nın en büyük petrol şirketleri rusenerji şirketlerinden Petrol ve Gaz araştırma uzmanı Mikhail Krutikh’in, Ekho Moskvy radyosunun değerlendirmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin ilgisini çekebileceğini belirterek, “Türkiye başarısız olursa gerekli yatırıma hemen başlayamazsa kaldırmaya başlayabilir. Türkiye halihazırda yılda 47-48 milyar metreküp gaz tüketiyor.Bu gazın bir kısmı Azerbaycan’dan, bir kısmı da İran’dan alınıyor.Bazı ülkelerden katılaşmış gaz da satın alabiliyor.Türkiye İran’ın yanı sıra İran doğalgaz alternatiflerini kullanırsa Azerbaycan menfaatlerinin Rus gazı olmadan yapacağını ”söyledi. Bunun Rusya için büyük sorunlara neden olabileceğini söyledi.

Türkiye’nin Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz rezervleri Çin basınında geniş yer buldu. Çin’in resmi Xinhua haber ajansı dün, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Karadeniz’de doğalgaz keşfettiği müjdesini ‘son dakika haberi’ olarak açıkladı.

Çin’in Global Times İngiliz gazetesi, iktidardaki Komünist Parti’nin haberini yayınlarken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Karadeniz’de büyük miktarda doğalgaz rezervinin transfer edildiğini keşfettiğini söyledi. Raporda, Türkiye’nin Fatih sondaj gemisi, Tuna-1 kuyusu 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi keşfettiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, tarihi en büyük doğalgaz keşfi oldu” açıklaması oldu verilen.

Global Times’ın haberine göre Türkiye’nin Karadeniz’e 2023 itibariyle doğalgaz kullanımını koymayı hedeflediği belirtildi.

Halkın Günlük grubu Huanqiu Wang başkanlığındaki Komünist Parti’nin resmi organı olan haberde geçtiğimiz hafta Cuma günü Erdoğan’a “Türkiye için yeni bir dönem başlatacak” müjdesinin verildiği hatırlatıldı. Erdoğan, Türkiye’nin Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz rezervlerinin 20 yıllık enerji ihtiyacının karşılanabileceğine de dikkat çekti.

Öte yandan Şangay merkezli The Paper Gazetesi’nde Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi de yapılan haberde, keşfi ile enerjiye bağımlılığını azaltmayı umduğunun altı çizildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da “Enerji sorununu çözmeye kararlıyız ve net enerji ihracatçısı oluncaya kadar çok çalışacağız” diyen Albayrak, söz konusu doğalgaz sahasının santralin kapanmasını sağlayacağını söyledi. ülkenin cari hesap açığı.

Jiemian Xinwen haber portalında yer alan haberde Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in Karadeniz’de doğalgaz keşfiyle ilgili açıklamalarına yer verildi. Haberde Bakan Dönmez’in yeni doğalgaz rezervinin ekonomik değerinin 65 milyar dolar olduğunu açıkladığı belirtildi.

Erhan Altıparmak – Cenk Özkömür

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi