Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın enflasyon açıklaması!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın enflasyon açıklaması!
21:00 - Temmuz 4 2020 Cumartesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Ataşehir Hizmet Binası Açılış Töreni’ne katıldı.

Törende yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünya ekonomisinin en önemli merkezlerinden biri olan İstanbul’un açtığımız bu bina ile konumunu daha da güçlendireceğine inanıyorum. Korona virüsü salgını sonrasında İstanbul’un çekiciliği artacaktır. Yeni döneme hazırlık için vergi mekanizmalarının etkin ve hızlı işletilmesi, öngörülebilirliğin temel koşuludur. Türkiye, bu alandaki fuara adanmış tüm kurum ve kuruluşlarda bir hukuk devletidir. Hukukun üstünlüğünü güçlendirerek ülkemize yönelik çifte standartların, ikiyüzlü tutumların ve önyargılı yaklaşımların üstesinden gelebiliriz. Potansiyelimizin zenginliği sayesinde, başta büyüme rakamları olmak üzere birçok konuda ülkemizle ilgili tahminler her zaman gerçek gerçekleşmelerin gerisinde kalmaktadır.

Dünya ekonomisinin patlak vermesine yol açan dönemde küçülme, Türkiye’nin olumlu yönde ayrıştığına inanıyoruz. Gerçekten, yayınlanan her veri bu iddiayı doğrulamaktadır. Herkes ülkemizin büyük bir sıçrama sürecinde olduğunu kabul etmeye başladı. Ekonomimizde kurulan tuzakları tek tek kırarak yolumuza devam ediyoruz. ”

“Bu kısa vadeli gecikmenin yanı sıra özellikle salgın hastalıklar dışında ekonomi programımızı da aynı kararlılıkla uygulamaya devam ediyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, “Salgın çalışmalarımızı ve çabalarımızı sadece birkaç ay erteledi. Bu süreçte sanayicilerimizden zanaatkârlara ve zanaatkârlara, çalışanlardan ihtiyaç sahibi vatandaşlara kadar toplumun her kesimindeydik. Sosyal koruma kalkanı dediğimiz destek programları ile doğrudan ülkemizin cebine aktardığımız kaynak miktarı 24 milyar lirayı aştı.

Son olarak, bu kısa vadeli gecikme özellikle salgınlar dışında ekonomi programımızı aynı kararlılıkla uygulamaya devam ediyoruz. Siyasi ve ekonomik yapının yeniden düzenleneceği konusunda, küresel düzeyde kararlaştırılan Türkiye ile gerçekten avantajlı bir konumda duruyor. Salgın dönemi sona ermeden önce, ülkemizdeki şirketler ile dünyanın dört bir yanından alternatif üretim için iletişime geçilmeye başlandı. Devlet olarak, tüm kurumlarımız ve tesislerimizle girişimcilerimizin ve iş dünyamızın dinamizmini destekliyoruz.

Türkiye’nin üretim sürecinden sağlığın her alanında bu kadar güçlü bir şekilde patlak vermesi derhal birini rahatsız ediyordu. AB’nin demokrasisiz ekonomisi, Türkiye’yi ESA ülkelerine kapılarını açmayacak şekilde, şeffaflık düşüşü dışında herhangi bir altyapı alanında okunmayacak bu bozukluğun bir işaretidir. Fakat Türkiye’nin demokrasisi ve ekonomisinde hedeflerine ulaşmak için engel olmayacaklarsa ne yaparlar? Birini kaybedersek, kayıpları 5 olacak, 10 olacak. Özellikle turizmde, Türkiye’nin sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere her alanda diğer uluslarla rekabet edebilecek bir pozisyon tanımıyor. Bu konuda daha ilkeli hareket eden ülkeler de var. Örneğin, İngiltere; Türkiye’nin karantinadan muaf tutulmasıyla atılan olumlu adımlar her iki ülkenin de bir iklim tesisine sahip olacağını kaydetti “dedi.

“Sektördeki elektrik tüketimi Haziran ayında Mayıs ayına göre yüzde 36 daha yüksekti”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Haziran ayında sektördeki elektrik tüketimi Mayıs ayına göre yüzde 36 daha yüksekti.” Dedi. “İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranları 65,8’e ulaştı. Ekonomik güven endeksi 73,5’e, reel kesim güven endeksi 89,8’e ulaştı. Tedarik yöneticileri endeksi Haziran ayında son 28 ayın zirvesi olan 53,9a’ya yükseldi. Bu verilerle tüm G20 ülkelerini geride bıraktık.

Sadece haziran ayında 1421 yeni sanayi kuruluşu kuruldu. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 91 daha fazla. Hızlı ve kararlı bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Ülkemizde OSB sayısı 827’ye ulaştı ve bu fırsata ulaşmayan illerimiz yok. Yatırımlar tamamlandığında 129 binden fazla vatandaş için yeni iş alanları ortaya çıkacak. İhracatımız Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 35, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,8 arttı. Dahası, bu başarıları salgının tüm hızıyla devam ettiği bir zamanda başardık.

Enflasyonu Ekim 2018’de yüzde 25’ten geçen yıl sonuna kadar yüzde 11,8’e düşürdük. Şimdi, yıllık yüzde 12,6 olan enflasyonu en kısa sürede tek haneli rakamlara indirmeye kararlıyız. ”

“İçeride ve bu sefer anlaşma, Türkiye’nin ne kadar denediklerine dair yetiştirilmesini durdurmayacaklar”

Faiz oranlarındaki düşüşün otomobilden konutlara kadar tüm pazarlarda önemli bir canlanma getirdiğini belirten Erdoğan, “Özellikle konut satışlarında ciddi bir patlama var. Otomotiv endüstrisinde ciddi bir patlama var. Geçmişte, bu milleti birbirine düşürerek, siyasi ve ekonomik krizlerle dikkatlerini dağıtarak ya da terörle boğarak önlerine gelen fırsatları önlediler. Umarım bu sefer başarılı olmazlar. Bu kez Türkiye’nin yetiştirilmesinin içinde ve dışında ne kadar durmayacaklarını ele alsınlar. Bu güzel resmi kırmak için birçok girişimde bulundular. Sokakları yıkmaktan terör örgütlerini harekete geçirmeye, darbeleri denemeye, ekonomimizi tuzağa düşürmeye kadar her yolu denediler.

Ulusumuz özellikle son 7 yıldır yapılan tüm hamleleri boşa harcadı. Bir Türkiye tepesi tarafından bugüne kadar gelen bir düşmanımız da var. Şu anda 2023’e ulaştığımızda ülkemizi Türkiye’de durdurulamaz bir güce sokmuş olacağız. Ezan, bayrak, vatan ve devletimizde sembolize ettiğimiz değerlerden ödün vermediğimiz sürece. ‘Orada kim var’ dediğimiz sürece, sol ve sağa bakmadan ‘Ben varım’ diyebilen bir gençlik yetiştirebiliriz ”.

Metin Başar – Gamze Erdemir

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi