Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Yeni reformlara ve atılımlara hazırlanıyoruz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Yeni reformlara ve atılımlara hazırlanıyoruz’
13:00 - Kasım 20 2020 Cuma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18. MÜSİAD EXPO Fuarı’nın açılışına katıldı.

Törende konuşan Erdoğan, “Ülke olarak milletimizin sağlığını korumaya, üretim ve istihdamın kesintisiz devam etmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bu süreçten birlikte güçlenerek çıkabileceğimize inanıyorum. Bugün atacağımız tohumların yarın vereceği meyvelerin hasat edilmesi için elimizdeki tüm imkanların kullanılması gereken bir dönemden geçiyoruz. Kanunları en iyi şekilde değerlendirmeye ve bu süreci fırsata çevirmeye kararlıyız. Salgınla mücadele için gereken her şeyi şimdiden yapıyor, bilim adamlarımızın tavsiyeleri doğrultusunda gerekli adımları atıyoruz. Salgınla mücadelede dünyanın en gelişmiş ülkeleri, Türkiye altyapıyı çürütme gücünü olumlu yönde göstermesine rağmen çaresiz kalıyor. “Salgının ikinci dalgasının tüm dünyayı kasıp kavurduğu dönemde nispeten daha iyi bir görünüme sahibiz.”

Toplumun her kesimine yönelik destek çalışmalarının salgının ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmaya devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, “Devlet olarak tüm imkanları seferber ederek üretimi, ihracatı, ticareti ve istihdamı canlı tutuyoruz. Bu anlayışla esnafımız da dahil olmak üzere iş dünyasının her kesimine ulaşarak kaynak aktardık. Gerek salgının neden olduğu sorunları gerekse ekonomimizin yaşadığı sıkıntıları dayanışma ile aşarak hedeflerimize ulaşabiliriz. Bunun için hepimizin görevleri var. Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Merkez Bankamız ve özel sektörümüz bundan böyle birlikte daha güçlü çalışacak. Hem ekonomi politikalarımızı güçlendirecek, demokrasi ve özgürlüklerimizin çıtasını yükseltecek, hem de milletimizin günlük yaşamında rahatlamaya yol açacak hazırlıklar içindeyiz ”dedi.

“Bizimle yeni bir anayasa yapmaktan kaçanların karanlık çevrelerde başka çabalar gösterdiği ortaya çıktı”

Millet ittifakının hazırladığı anayasa taslağına ilişkin tartışmalara da değinen Erdoğan, “Demokratik ve liberal bir anlayışla anayasamızı defalarca değiştirdik. Tamamen yeni bir anayasa için kolları sıvayın. Ancak CHP’nin oyunun aksamasından dolayı sonuç alamadık. Bizimle birlikte yeni bir anayasa yapmaktan kaçanların karanlık çevrelerde başka çalışmalar yaptığı ortaya çıktı. Böylelikle başlattığımız yeni anayasa çalışmasının neden kesintiye uğradığı belli oldu ”.

Hukuk alanında yapılan reformları anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yargı paketlerinin bir an önce meclis gündemine taşınacağını duyurdu.

“Bu aşamada gerekirse ağrı kesici içmemiz gerektiğinin farkındayız, kararı bu çerçevede değerlendiriyorum”

Merkez Bankası’nın faiz artırım kararını değerlendiren Erdoğan, şunları söyledi:

“Milletimizin geleceğine güvenle bakabilmesi için bugün almamız gereken önlemleri uygulamaktan çekinmiyoruz. Gerekirse bu aşamada bazı ağrı kesiciler içmemiz gerektiğinin farkındayız. Dün verilen faiz artırım kararını bu bağlamda değerlendiriyorum. Ana hedefimiz, enflasyonu bir an önce tek haneye, ardından orta vadeli hedeflerimize indirgeyerek faiz oranlarının düşmesini sağlamaktır. Bunu başardığımızda döviz kurunun istikrar kazanacağını düşünüyorum. Türkiye, faiz, enflasyon, döviz kuru sarmalını kaldırmamız şarttır. Aksi takdirde bu tartışmayı sürekli yaşamak zorunda kalacağız. Sebep faizdir. Sonuç enflasyondur. Bunu böyle bilelim. Öncelikle faiz, bir kez paradan para kazanarak insanları sömürür. Yeni ekonomi yönetimimiz ile bu konuya dikkat ederek ülkemizi bu kronik acıdan kurtaracağız. “

Ahmet Faruk Sarıkoç

Erdoğan, iş dünyasına ve vatandaşlara seslenerek, “Yurtdışındaki birikimlerimizi ülkemize getirmeliyiz. Şu anda varoluş huzuru için adım attık. Varoluş barışına gelince, hem yurt içinde hem de yurt dışında her ne varsa yastık altına hiçbir soru sorulmadan kaydedilmesi, ülkemize ve tüm yatırımcılarımıza yeni bir ufuk sağlayacaktır. Bizim sorunumuz bu. Paranız, yatırımınız, paranız, işiniz, paranız veya üretiminiz var mı? Üretimle birlikte ihracat. Bu dörtlü mekanizmayı etkinleştirdiğimizde, birlikte ayağa kalkacağımıza inanıyorum. Üretimde ve istihdamda kalıcı sonuçları olacak yatırımların hızlanmasını sağlayacağız. Yatırımcıların Türk lirasına olan güvenini artırmalı ve mevduattaki döviz ağırlığını azaltmalıyız. Türkiye herkesin kazanacağına güvenecek, biz bir yatırım ortamı yaratacağız ”açıklamasında yer alıyor.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi