Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni önlemler açıkladı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni önlemler açıkladı!
20:12 - Eylül 21 2020 Pazartesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından kamera karşısına geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, corona virüse karşı dikkatli olunması gerektiğini hatırlatarak, cezalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Malatya ve Elazığ depremlerinde evleri yıkılan vatandaşlar için yaptırılan evlerin satış fiyatlarını da açıkladı.

“Bazı kamu kurumlarında yapılacak işlemlerden önce uygulanan cezaların ödenmesi zorunlu olacak”

Türkiye’nin de Avrupa’da salgında yeniden yükselişe geçtiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Salgınla mücadele için tüm imkanları elinin altında olan Türkiye devam ediyor ve kararlı. Son dönemde vaka ve hasta sayısındaki artış hepimizi üzüyor. Bu virüse henüz bir çare olmadığı için salgına karşı aldığımız en etkili önlem, tamam olarak ifade ettiğimiz temizlik, maske ve mesafe üçlüsüdür.Salgına maruz kalan vatandaşlarımızın bizim gibi davranması hayati önem taşımaktadır. Sağlık uzmanları, virüsü taşıdıklarını bilmelerine rağmen evde izole kalmak yerine sokağa çıkan, işe giden ve diğer insanlarla tanışan herkes hem yasal olarak suç işler hem de büyük bir veba yaşar.

Vatandaşlarımızın günlük hayatını zorlaştıracak bu tedbirleri almıyoruz, aksine bu tedbirlerin amacı başta virüs taşıyan vatandaşlarımız olmak üzere tüm halkımızın sağlığını korumaktır. Tedbirlere uymadığı ve ölümüne sebep olduğu için yakınlarına veya bilinen veya bilinmeyen kronik hastalığı olan birisine bulaşacak kişinin vicdan yükünü düşünmek bile istemiyorum.

Elbette bu salgın sonsuza kadar devam etmeyecek. Tarihteki büyük salgınların ortalama 2 yıl sürdüğünü biliyoruz. 1 yıla yaklaşan corona virüsü salgını, Asya’dan Amerika’ya, Afrika’dan Avrupa’ya tüm dünyayı da etkiledi. Türkiye Salgının başlangıcından bu yana, hastalara verilen hizmetler açısından küresel olarak hem örnek hem de tedbirler, son 18 yılda hastane binasından yatak sayısı, sahip olduğumuz teşhis ve tedavi cihazları ile bunu geride bırakan ülkeler arasında yer almıştır. Sağlık sisteminin her alanında insan gücüne yapılan büyük dönüşümler var “dedi.

“Aşılama çalışmalarında dünyadaki gelişmeleri hızla takip ediyoruz, kendi aşımızı üretiyoruz” diyen Erdoğan, 8 aşı geliştirme çalışmasının 2’sinde hayvan deneylerinin başarıyla tamamlandığını ifade etti. Erdoğan, “Özel bir şirketin altyapısı aşı üretimine uygun hale getirildi. İnşallah önümüzdeki yılın ilk aylarında bu aşıları milletimizin hizmetine sunmayı planlıyoruz. Salgınla ilgili her konuda olduğu gibi bu süreci yakından takip ediyoruz.

Unutulmamalıdır ki, bu krizi ancak devlet üzerine düşeni yaparsa aşabiliriz. Allah’a şükür devletimiz her yönden güçlüdür ve vatandaşlarımız bireysel sorumluluklarını yerine getirdiği sürece Allah’ın izniyle bunu kolayca aşabiliriz. “Özveriyle çalışan insanlarımızın, özellikle de sağlık çalışanlarımızın haklarını ancak sorumlu davranarak ödeyebiliriz.”

Salgın döneminde uyulması gereken kuralların altını çizen Erdoğan, “Maske ve mekan denetimlerinde uygulanan cezaların bazı kamu kurumlarında yapılacak işlemlerden önce ödenmesi zorunlu olacak. İl Hijyen Kurulları gerektiğinde özel tedbirler alabilecek ve kararlı bir şekilde uygulayabilecektir. Kafe ve restoranların denetimi sıkılaştırılacaktır. Tecrit halindeki kişilerin kurallara uyup uymadığı daha yakından izlenecektir. ve çeşitli ülkelerden aşı geliştirmenin son aşaması Türkiye’deki çalışmalarla yakından takip edilmektedir. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın ulaşım saatlerinde kısıtlamalar olabilir. Yerli aşı konusunda insanlarla ilgili deneme çalışmaları önümüzdeki aylarda başlayacak ”dedi.

“Ödemeler 20 yıl vadeli ve faizsiz yapılacak”

Elazığ ve Malatya depremlerinin ardından başlayan konut inşaatlarının son aşamada olduğunu kaydeden Erdoğan, “Katılacağım törenlerle tüm bu konutlar kısa sürede sahiplerine teslim edilecek. Bugünkü toplantımızda vatandaşlarımızın bu evler için ödeyeceği fiyatları belirledik. Buna göre her iki ilde 2 + 1 konutlar şerefiye büyüklüklerine göre aylık 510 ile 725 lira arasında ödeme ile vatandaşlarımıza teslim edilecek.

Aynı şekilde 3 + 1 konutlar için de 730 lira ile 995 lira arasında bir fiyat belirlendi. Köy evlerinde ahırsızlara aylık 790 TL, ahırlılara 905 TL ödenecek. Ödemeler 20 yıl vadeli ve faizsiz yapılacaktır. Tüm konut inşaatlarında altyapı projeleri ve daha birçok yatırım hükümetimiz tarafından ücretsiz olarak yapılmıştır. Ayrıca maliyetler ortalama yüzde 40 azaltıldı. Bu konutların Elazığ ve Malatya’daki vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum ”dedi.

Derya Yetim – Ömer Çetin

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi