Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Rama’nın ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Rama’nın ortak basın toplantısı
20:12 - Ocak 6 2021 Çarşamba

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Rama ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, “Arnavutluk dost ve kardeş müttefik bir ülkedir. Yüzyıllardır birlikte yaşayan, birlikte savaşan, tarihte silinmez izler bırakan iki kardeş ülkeyiz. Asırlık ortak tarihimizin izlerini edebiyattan sanata, entelektüel yaşamdan mimariye uzanan geniş bir alanda görmek mümkündür. Bugün, Elbasan’dan Korça’ya, İşkodra’dan Vlora’ya Arnavutluk’un her köşesinde ortak tarihimizin ve kültürümüzün birçok izini görebilirsiniz. Antik tarihimizden esinlenerek bu bağları güçlendirmeyi görevimiz olarak görüyoruz ”dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kapsamlı bir tavırla, Rama ile yaptıkları görüşmelerde ikili ilişkileri tartıştıklarını belirterek, kuruluşa ilişkin imzaladıkları Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ortak siyasi bildirgesi vesilesiyle ziyaret etti ve böylece Arnavutluk – Türkiye, ortaklık düzeyinde ilişkiler.

Başbakan Rama ile yaptıkları görüşmelerde ikili meselelerin yanı sıra bölgesel meseleleri de ele aldıklarını vurgulayan Erdoğan, “Siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel tüm alanlarda bundan sonraki süreçte neler yapabileceğimizi tartışma fırsatı bulduk. Önümüzdeki dönemde uygulanabilecek projeler konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Arnavutluk, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın dönem başkanlığını başarıyla sürdürdükten sonra 1 Ocak’tan itibaren Karadeniz Ekonomik İşbirliği dönem başkanlığını üstlendi. Kendilerine bu önemli görevde başarılar diliyorum ”.

21 Eylül ve 26 Kasım 2019 tarihini Arnavutluk’ta meydana gelen iki büyük depremde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hatırlatarak, “Arkasında kalan acı, gözyaşı ve yıkımın ardından Arnavut kardeşlerimizin Türkiye’deki depreminin yardımına koştuk. Tüm imkânlarımızı seferber ettik. arama kurtarma çabalarından diğer yardımlara kadar Arnavut halkı için var.

Ayrıca evleri yıkılan kardeşlerimiz için 522 ev yapmaya karar verdik. 23 Aralık’ta Arnavutluk’ta TOKİ tarafından yapılacak deprem evlerinin temelini atma törenleri gerçekleştirdik. İnşaatı Ağustos 2021’de tamamlayıp ihtiyaç sahibi kardeşlerimize teslim edeceğiz. Türkiye’nin bu meselesi – Arnavutluk’un kaderi arasındaki birliğin yeni bir sembolü olacağına inanıyorum. Bu vesileyle depremde bir kez daha hayatını kaybeden Arnavut kardeşlerimize ve Allah’ın rahmetinin yakınlarına başsağlığı diliyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik ilişkileri de ele alarak Arnavutluk’un en büyük 4. ticaret ortağı olan Türkiye Rama ile görüştüklerini vurguladı. Taahhüt hizmetlerine baktığımızda toplam 3,5 milyar dolarlık yatırımla Arnavutluk’un en büyük yabancı yatırımcısıyız. Arnavutluk’ta faaliyet gösteren 600’den fazla şirket, yaklaşık 15 bin Arnavut kardeşe istihdam sağlıyor. Önümüzdeki dönemde Arnavutluk’taki yatırımlarımızı özellikle altyapı ve turizm alanlarında artırmayı planlıyoruz. Böylece ekonomik işbirliğimizi yeni bir seviyeye taşımayı öngörüyoruz.

Osmanlı döneminden ortak kültürümüzü yansıtan tarihi eserleri geleceğe taşımaya büyük önem veriyoruz. TİKA aracılığıyla Arnavutluk’ta yaklaşık 20 milyon Euro değerinde 500’ün üzerinde restorasyon projesi hayata geçirdik. Kültür Bakanlarımız, Arnavutluk’un en önemli Osmanlı kültür mirası olan İşkodra’daki Tarihi Kurşunlu Camii’nin Vakıflar Genel Müdürlüğümüz tarafından restorasyon protokolünü imzaladı. “Bu projeye önümüzdeki baharda başlayacağız”.

Terörle mücadelede, askeri ve savunma alanlarında işbirliğinin de tartışıldığını belirten Erdoğan, “FETÖ terör örgütünün her iki ülke için de tehdit oluşturduğu konusunda Arnavut yetkililerle hemfikiriz. FETÖ’nün iki ülke ilişkilerini zehirlemesine izin vermeyeceğiz. Bu vesile ile Türkiye başta olmak üzere Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı da dahil olmak üzere ilgili tüm kurumlarla birlikte

Arnavutluk’un yanında. Tiran’da Türkiye’nin üniversiteleri Milli Eğitim Bakanı olarak devralınacak. İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı ile yarın Sayın Başbakan, Cumhurbaşkanı ile bir araya gelerek adım atılacak. Çünkü şu anda İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 100 civarında Arnavut çocuk okuyor. Bu adım aynı zamanda Türkiye’de eğitim ve öğretim ile de – Arnavutluk’ta çok güçlü bir adım atılıyor. 25 Nisan’da yapılacak genel seçimlerin Arnavutluk ve Arnavut halkına hayırlı olmasını diliyorum ”dedi.

Sayın Başbakan endişelenmesin, İstanbul’da Yeşilköy Havaalanı’na ve Sancaktepe’ye 1008 odalı 2 hastane yaptık. Burada 150 oda olacağı için 3 ay bu nohut tohumu dedik “

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Türkiye deprem gibi zor durumlarda Türkiye’ye yaklaşımını hatırlatan Arnavutluk ve onlara verdiği yardımlardan söz etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile sağlık, turizm, eğitimle ilgili bazı konuları konuştuklarını belirterek, Başbakan Edi Rama, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin çok yakında Arnavutluk’a geleceğini ve Türkiye tarafından bölgesel bir hastane yapacağını söyledi. Hastanenin 3 ay içinde hazır olmasının çok önemli olduğunu belirten Rama, “Bu bahsi kaybettiğim için mutluyum” dedi.

Başbakan Rama’nın sözlerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan şu açıklamaları yaptı:

“Bay. Başbakan asla endişelenmesin, İstanbul Yeşilköy Havalimanı’nda, Sancaktepe’de 2 ayda 1008 odalı 2 hastane yaptık. Burada 150 oda olacağı için 3 aydır bu kavrulmuş nohut bir tohumdur dedik. Ayrıca teknik donanıma sahip olacaklar. İstanbul’daki hastanelerimizin her birinde 18 ameliyathane var, sanırım buradaki ameliyathane sayısı daha az olabilir. Bu ameliyathanelerle artık burada herhangi bir sorun olmayacak.

Sağlık Bakanlığımız buradan geçici olarak sağlık personeli gönderecek ve orada öğretmenlik yaparak Arnavut kardeşlerimizden bir ekip yetiştirecekler. Böylelikle kısa sürede Arnavutluk bu hastaneyi kendi halkına kazandıracaktır. Bu kazayı önemsiyoruz. İstanbul Teknik Üniversitesi ile Arnavutluk’taki Maarif Vakfımızın devraldığı üniversite arasında, burada bir İstanbul Teknik Üniversitesi kurulacak. “

Başbakan Rama hastanenin 7 Nisan’a kadar tamamlanabileceğini söyleyince Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Seçimden önce bitiyor” açıklaması salonda kahkahalara neden oldu.

Türkiye ile Arnavutluk arasında yapılan anlaşmalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rama ile düzenlediği basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti ile Arnavutluk Cumhuriyeti Sağlık ve Tıp Alanında İşbirliği Anlaşması, Fahrettin eşi ve Arnavutluk arasında Sağlık Bakanı Ogert ile Sağlık Bakanı Ogert Manastırlı’ya imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti ile Arnavutluk Cumhuriyeti Arasında Eğitimde İşbirliği Anlaşması ve Arnavutluk Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Evis Kushi imzaladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Arnavutluk Kültür Bakanı arasında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Arnavutluk Kültür Bakanı arasında T.C. Elva Margarita öyle.

Türkiye Cumhuriyeti ile Arnavutluk Cumhuriyeti Arasında Çevre ve Şehircilik Alanında İnşaat Bakanı Murat Murat ile Altyapı ve Enerji Ajansı Bakanı ile Mutabakat Muhtırası Belinda Ballue imzaladı.

Türkiye Cumhuriyeti ve Arnavutluk Cumhuriyeti, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Başbakan Erdoğan’ın ortak siyasi deklarasyonun oluşturulmasıyla ilgili Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Rama’yı imzaladı.

İlker Turak – Derya Yetim

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi