Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye yeni dönemin yıldız olarak parlayacağını gösteriyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye yeni dönemin yıldız olarak parlayacağını gösteriyor”
20:00 - Temmuz 3 2020 Cuma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video konferans yoluyla Konya 2. Ova Sulaması 1., 2. ve 3. Etap Sulama Törenine katıldı. Programa Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdermirli de katıldı.

Programdaki konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu proje aynı zamanda şehirlerimizin içme suyu ihtiyaçlarını da karşılamayı amaçlıyor. Açtığımız ilk 3 bölüm, Konya Ovası sulaması içerisindeki birçok çalışmanın sadece bir bölümüdür. Konya Ovası Sulama Projesi’nin diğer bölümleri tamamlandığında, Konya’da su ile buluşacağımız arazimizin büyüklüğü 11 milyon dekara ulaşacak. Ayrıca verimliliği artırmak ve su tasarrufu için mevcut konvansiyonel sistem sulama ağlarını kapalı sistemlere dönüştürüyoruz. Son 5 yılda sadece Bağbaşı Barajının ekonomimize katkısı 2,6 milyar lira oldu.

Diğer illerimiz Niğde, Aksaray, Karaman, Kırşehir, Nevşehir, Yozgat ve Kırıkkale’de depolama baraj gölü yeraltı sulama içme suyu enerji projelerini sürdürüyoruz. Konya’ya ek olarak, diğer illerde 15,5 milyon dekar araziyi sulamayı hedefliyoruz. Enerji ile birlikte bu bölgedeki üretimin ülkemize yıllık katkısı 21 milyar liraya ulaşacak. 43 milyar lira yatırım yapmış olan projemizin tüm aşamalarını yakından takip ediyoruz. Ülkemizin tarım potansiyelini sonuna kadar kullanmaya kararlıyız. ”

“Salgın sırasında, iki sektörün önemi bir kez daha ortaya çıktı; sağlık, gıda ve tarım ”

Konuşmasına devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Salgın sırasında iki sektörün önemi bir kez daha ortaya çıktı. Bunlardan biri sağlık, diğeri ise gıda ve tarım. Bu süreçte imkanlarımızı birçok dost ve kardeş ülke ile paylaştık. Birçok ülkede temel ihtiyaçlar karşılanamasa da, ülkemizde herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Çünkü Türkiye ihtiyaçlarını karşılayamayacak kadar üretim kapasitesine sahip bir ülke.

Deneyimlerimiz bize tarım sektöründeki projelerimizi çok daha sıkı tutmamız gerektiğini gösterdi. 18 yılda tarımsal ürün üretimini 87 milyar liradan 275 milyar liraya ve tarımsal ürün ihracatını 3.7 milyar dolardan 18 milyar dolara çıkaran bir ülkeyiz.

Tarla bitkileri üretimi son 18 yılda 58 milyon tondan 64 milyon tona, sebze üretimi 25 milyon tondan 31 milyon tona, meyve üretimi ise 14 milyon tondan 22 milyon tona yükselmiştir. Gelene kadar 276 barajın üzerine 585 yeni baraj, 228 gölet üzerinde 340 yeni gölet ve bin 734 sulama tesisine 328 sulama tesisi ekledik. Son 18 yılda, 2020 yılında çiftçilerimize yaklaşık 150 milyar lira tarımsal destek ödedik. Gençlik ve kadınlarımızın tarım sektöründe daha etkili olması için özel destek programları geliştirdik. Türkiye’de net sebze ve meyve ihracatçısıdır. Modern sulama tekniklerinde kullanım oranını yüzde 6’dan yüzde 28’e çıkardık. Arazisini ve suyunu en verimli şekilde kullanan bir ülkeyi gelecek nesillere devredeceğiz. ”

“Türkiye yeni çağın bir yıldız olarak parlayacağını gösteriyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sonraki döneme atıfta bulunan Corona virüsü salgını, “Türkiye yeni çağın yıldız olarak parlayacağını gösteriyor. Konya, bu potansiyeli hızla gerçekleştirerek diğer şehirlerimize de örnek olmalı. Büyüyen ve güçlenen Türkiye, arkadaşlar, kardeşler, bir umut yolu olarak ezilmeye devam edecekler.Türkiye’nin 81 ilinde ve 83 milyonu işbirliği vatandaşı olarak mümkün olan en kısa sürede 2023 hedeflerine ulaşacağımızı umuyorum “dedi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi