Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye küresel bir üretim ve teknoloji merkezine dönüşmeye kararlı ‘

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye küresel bir üretim ve teknoloji merkezine dönüşmeye kararlı ‘
17:12 - Ağustos 29 2020 Cumartesi

Ataşehir’de 40 yeni fabrikanın toplu açılışına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında şunları söyledi: “Değerli milletimiz, iş dünyamızın değerli üyeleri, değerli misafirler, gönülden saygı ve sevgilerimle sizleri selamlıyorum. Bu anlamlı programdan dolayı siz sanayicilerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. 30 Ağustos Zafer Bayramı arifesinde böyle bir tören yapmak bizim için gerçekten çok şey ifade ediyor. Allah’ın ay olarak tarif ettiği Muharrem ayını yöneten Rabbimize hamd ederim. Yakında teknoloji odaklı endüstriyel hamle programının sonuçlarını paylaşacağız ve 40 fabrikamızı resmen açacağız. Alanında dünyada tek olan MESS teknoloji merkezini ülkemize kazandırmanın gururunu yaşayacağız. İnşallah bu merkezle yeni bir çığır açacağız. Merkezimizin önemli bir ihtiyacı karşılayacağına inanıyorum. Türkiye potansiyele inanıyor, bizzat ülkemizin parlak geleceğine yatırım yapıyor ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. İş dünyamızın tam bir seferberlik ruhu içinde işlediğini görmekten mutluyum. Pek çok ülke Covid-19 salgınında durgunluk yaşarken, Türkiye ekonomisi iyileşmesini başarıyla yönetiyor. Ne özel sektörümüz ne de kamu kurumlarımız yatırımlarını durdurdu, durmayacaklar.

“Türkiye, küresel bir üretim üssü olmaya kararlıdır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Salgın hepimiz için bir takım zorluklar getirse de iş dünyamız için de yeni fırsatlar yarattı. Sanayi, üretim kapasitesi, coğrafi konumu, güçlü sağlık ve ulaşım altyapısı, Türkiye bu arayışın en popüler ülkelerinden biridir. Salgın döneminde birçok şirketimiz sınırlı pazar payına sahip ülkelere açılma fırsatı buldu. Birisi istemeyerek de olsa Türkiye küresel bir üretim üssü olmayı taahhüt ediyor. Yüksek faiz yükü altında esnafımızı, sanayicimizi, çiftçimizi ve işçilerimizi asla ezmedik. İyi çalışılmış özgün ve öncü bir teşvik sistemi ile her zaman üreticilerimizin yanında olduk. Yakın zamanda teşvik sistemimizde yapısal bir reform imzalayarak ilçe bazlı bir teşvik sistemini hayata geçirdik. “Ar-Ge harcamalarının milli gelirimiz içindeki payı tarihimizde ilk kez yüzde 1’i geçti.”

“Büyük ve güçlü Türkiye koştuk, acele ediyoruz, gücümüzü deneyeceğiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Organize Sanayi Bölgelerinin sayısını 193’ten 321’e çıkararak ülkemizin üretim kapasitesini güçlendirdik. Organize Sanayi Bölgesi olmayan şehir kalmadı. Günler bize yerli solunum cihazını indirip ulaşamadı. 60 yıllık hayalimizi, bu dönemde Türkiye’nin otomobil fabrikasının temellerini yeniden ele aldık.Cuma günü Ankara – Niğde milletimizin karayolunun hizmetine sunacak. Zorluklar ne olursa olsun büyük ve güçlü Türkiye koştuk, acelemiz var, çalışacağımız güç var ”dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2002 yılında başlayan hizmet yolculuğumuz hiçbir zaman dikensiz bir gül bahçesi olmadı. Gazetenin manşetiyle, siyaseti tasarlayan medyayla mücadele ettik. DEAŞ’tan PKK’ya, DHKPC’ye terör örgütleriyle mücadele ettik. Yağmacılarla savaştık. Devletin şerefine emanet ettiği tankı kullanan FETÖ hainlerine karşı millete karşı savaştık. Yargı yoluyla attığımız her adımı engellemeye çalışan duygusuz muhalefete karşı mücadele ettik. Halkımızın birliğini ve birliğini ifade eden mezhepçi fanatiklerle savaştık. Üretmeden ve terletmeden servetlerine zenginlik katmaya alışmış faiz lobileriyle mücadele ettik. 18 yıldır ülkemize, milletimize ve bugün olduğu gibi burada çalışarak Türkiye’nin refahına ve işimizin gelişmesine yatırım yaparak, sizler için gayret gösteriyoruz. 18 yıl önce atama adım atarken bile Türkiye dünyanın 13. büyük ekonomisi. Dünyada parmak izi gösteren bir sağlık sistemiyle hastalarını rehin alan bir ülke tanıttık. İHA’larda dünyanın en ileri teknolojisine sahip 4-5 ülkeden biriyiz. Milli gelire göre kalkınma yardımlarında yine ilk sıradayız. Bir süredir siyasi istikrarla konuşulan bir ülkenin başarıları, Karadeniz’deki doğalgaz keşifleri ve Doğu Akdeniz’deki sismik araştırmalarıyla gündeme gelmesi çaba ve inancın bir sonucudur. Ülkemizin bu başarı oranı, devlet ve millet geri döndükçe artmaya devam edecektir. Türkiye sadece kısa vadeli hedefler olarak değil, orta ve uzun vadeli projeleri de özellikle iyi ele almamız gerekiyor “dedi.

“Tarihi bir adım atıyoruz”

Erdoğan, “Bu program kapsamında ülkemiz için kritik olan ürünleri belirledik. Robotik, gelişmiş malzemeler, çip teknolojisi, elektrikli ve insansız ulaşım sistemleri konusunda da iddialarda bulunduk. Programımızın ilk çağrısını endüstri için stratejik öneme sahip makine sektörüne yaptık. Sektöre ivme kazandıracak 10 projenin desteğini tamamladık. Projelerin Ar-Ge’si TÜBİTAK, yatırım harcamaları KOSGEB tarafından finanse edilirken, bakanlığımız da devlet desteği sağlayacak. 10 projenin detaylarına kısaca değinmek istiyorum. Atlas firmamız, bina ısıtmada kullanılan motor, sürücü kartı ve pompa parçalarını ülkemizde ilk kez üretecek. Şirketimiz Dirinler büyük ebatlı rüzgar türbini malzemeleri üreterek 5 yılda 329 milyon lira katma değer yaratacak. Ermaksan, 800×800 milimetre üretim kapasitesine sahip büyük boy katmanlı imalat makinesi üreten dünyadaki ikinci firma olacak. WAT motor şirketi servo motor sistemleri geliştirecek. Durmazlar Makina, katmanlı imalat makinelerinde kullanılan ultra hızlı lazerler ve tek modlu lazerler üretecek. Akım metal CNC takım tezgahlarını hem geliştirecek hem de seri üretecek. İğrek Makine, yerli ve milli kaynaklarla yüksek teknolojiye sahip CNC takım tezgahları üretecek. Polat Makina, süper kritik akışkan sistemlerinin seri üretimini gerçekleştirecek. Böylece teknolojik olarak dışarıya bağımlı olduğumuz bu sistemler yerli ve milli olacaktır. Dualus firması savunma sanayinde sıkça kullanılan vidalı millerin üretimini yapacak. Bu toplar, güdümlü mühimmat için vazgeçilmezdir. Taşıma programını ulaşım araçları, kimya, eczacılık, elektronik gibi diğer sektörlerde de uygulayacağız. Böylelikle yılda yaklaşık 30 milyar dolar cari açığı olan bir ürün grubunu yerelleştireceğiz. Bugün MESS teknoloji merkezini hizmete sunmanın ve teknoloji odaklı endüstri hamlesi programını duyurmanın yanı sıra farklı sektörlerde 40 fabrika açıyoruz ”dedi.

“40 yeni fabrika, 4 milyar TL yatırım, 4 bin istihdam”

Erdoğan, “4 bin vatandaşımıza doğrudan istihdam, on binlerce kişiye dolaylı istihdam yaratan her bir şirketimizi tebrik ediyorum. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programından yararlanacak firmalara başarılar diliyorum. Öyle bir adım atıyorsun ki; Öncelikle ülkemizin ihracat potansiyelini artıracak, ithalatı da önemli ölçüde azaltacak bir adımın başlatıcısısınız. Ve aynı zamanda ‘biz yeteriz’ projesinin mimarları olacaksınız ”.

Cumhurbaşkanı Erdoğan otururken kendisine gelen robotla ilgili olarak “Robotla tanıştım, işaret veriyorum Allahım, Bismillah” diyerek açılış yaptı.

Mustafa Biçer

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi