Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye bu adaletsizliğe müsaade etmeyecek ‘

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye bu adaletsizliğe müsaade etmeyecek ‘
18:00 - Ekim 6 2020 Salı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC Başbakanı Ersin Tatar’ı kabul etmesinin ardından, KKTC Su Temin Projesi Boru Hattının Onarımı Sonrası Su Temin Törenine video konferans sistemi ile o ve Başbakan Tatar bağlandı.

“Türkiye bu adaletsizliğin devamına izin vermeyecektir”

KKTC Su Temini Projesi Boru Hattının Onarımı Sonrası Su Temin Töreni öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ersin Tatar, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konularına dikkat çekti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ersin Tatar ile Doğu Akdeniz ve Kıbrıs meselesine ilişkin son gelişmeleri görüştüklerini ifade ederek, Başbakan Tatar’ı hem Kıbrıs sorunundaki ilkeli duruşundan hem de hak ve menfaatleri kararlılıkla koruduğu için tebrik ettiklerini ifade etti. Doğu Akdeniz’de Kıbrıslı Türklerden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu vesileyle Başbakan Tatar’dan Covid-19 salgını ile mücadele ve salgının Kuzey Kıbrıs ekonomisine etkileri hakkında bilgi aldım. Sayın Tatar’ı, hükümetinin bu zor dönemde salgına karşı verdiği başarılı mücadeleden dolayı kutluyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin bugüne kadar Kıbrıslı Türklerin hakları ve çıkarları, tüm dünyaya gösterdiği kendi hak ve çıkarlarından ayrıdır. Kıbrıslı Türklerin huzuru ve refahı için fedakarlıklardan kaçınılamayacağını özellikle gösterdik. Bundan kimse şüphe etmemeli. Bizim için Doğu Akdeniz meselesinin iki boyutu var; bunlardan ilki Türkiye’nin kıta sahanlığının haklarının korunması, ikincisi ise Kıbrıs’ın ada çevresindeki doğal kaynaklar ve Türklerin çıkarları ile ilgili haklarının güvence altına alınması. insanlar. Bizim için bu iki boyut eşit derecede önemlidir. Milli sondaj ve sismik araştırma gemilerimiz, kendi kıta sahanlığımızın yanı sıra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ruhsat sahalarında da faaliyetlerini sürdürmektedir. Karadeniz’de keşfettiğimiz doğal gazı inşallah Doğu Akdeniz’de bulacağız. Bunu başardığımızda tüm dünya bölgeye barış, istikrar ve refahın geldiğini görecek. Doğu Akdeniz, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın başarı şansı yok, Türkiye Cumhuriyeti’nin hiçbir senaryosunda değil hep diyoruz. Önümüzdeki dönemde yapılması planlanan Doğu Akdeniz Konferansı’nda Kıbrıs Türkünün hak ettiği şekilde temsil edilmesi gerekiyor. Son AB zirvesinde Kıbrıs Türk halkının yine görmezden gelindiğini, Kıbrıslı Türklerin haklarını kapalı kapılar ardında teslim edenlerin eyleme geçerken sorumluluk almaktan kaçındığını gördük. Garantileri modası geçmiş bulanlara verebileceğimiz en iyi yanıt, 21. yüzyılda böyle bir zihniyete yer olmadığıdır. Türkiye bu adaletsizliğin devamına izin vermeyecektir. Kıbrıs Rum tarafının zihniyeti 2004 yılından beri değişmedi. Tek endişeleri Kıbrıslı Türklerin haklarını ihlal ederek kurdukları sahte devlette Kıbrıslı Türkleri bir azınlık haline getirmektir. Kıbrıslı Türk buna asla rıza göstermeyecektir. Türk milleti, bu eşit egemenlik mücadelesinde Kıbrıs Türklerini hiçbir zaman yalnız bırakmamış ve onları bırakmayacaktır ”.

“Bir dostla üslere güvenen Türkiye’de faaliyet gösteren birçok ülke”

Türkiye artık Libya’dan Azerbaycan’a kadar siyasi ve stratejik dengeyi yeniden kuran bir Kuzey Kıbrıs ülkesi olan Türkiye Başbakanı Ersin Tatar, “Bugün sadece 3 milyar dolarlık savunma ihracatı seviyesine bile ulaşmak yeterli. Pek çok ülkede faaliyet gösteren Türkiye üslerle dost olmanın güvenini tazeliyor. Tüm bu başarıları Kıbrıs olarak kendi başarılarımız olarak görüyoruz. Türkiye’de her an bir başkana ihtiyacımız olduğunu biliyoruz bir yönetim desteği bize “dedi.

“Yunan tarafının sismik araştırma ve sondajlara izin vermesi gibi, bunu yapma hakkına sahibiz”

Kıbrıs’ta uluslararası ve ikili anlaşmalardan doğan meşru hakları sonuna kadar kullanmaya kararlı olduklarının altını çizen Tatar, “Sismik arama ve sondaj için Rum tarafının izin verdiği şekilde yapma hakkına sahibiz. Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi. Karadeniz’den sonra Doğu Akdeniz’de umarım doğalgaz bulunur. “Umarım Türkiye’deki gaz çatışma değil, dostluk ve işbirliği meselesine dönüşür.”

“Tecrübenin on tecrübesine rağmen, Türkiye ve KKTC’nin Doğu Akdeniz’den ayrılacağını hala hayal edebilirim”

Tatar, KKTC’ye su getiren projenin ada halkı için büyük önem taşıdığını ifade etti:

“Fransa ve İsrail olarak iki arkadaşı olan Yunan-Yunan, maalesef iyi niyetimizi anlamıyor. Tüm bu deneyimlere rağmen hala Türkiye ve KKTC’yi Doğu Akdeniz’den çıkaracağını hayal edebiliyor. Aksi takdirde istismarcı kabul edecekler. Türkiye’nin önerisi … Bu noktada Doğu Akdeniz ne yaparlarsa yapsınlar hakkımızla yolumuza devam edeceğiz.Bu proje sayesinde 5 yıldır evimize kaliteli su akmaktadır.Bu proje … Kıbrıslı Türkler arasında fitne çıkarmaya çalışanlara en iyi cevap.

Derya Yetim – Hülya Keklik – Abdullah Sarıca – Ömer Çetin

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi