Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Türk milletinin bağımsızlık mücadelesi bitmeyecek’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Türk milletinin bağımsızlık mücadelesi bitmeyecek’
18:00 - Ekim 29 2020 Perşembe

Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen “Cumhuriyetin 97. Yılında Milli Mücadele Sergisi” nin açılışına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaşananların Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin bitmeyeceğini gösterdiğini söyledi. Erdoğan, “Tarihten ve yaşadığı coğrafyadan tamamen silinmeye çalışan bir milletin yükselişinin simgesi olan Kurtuluş Savaşımızdaki ruh ve heyecan bugün yolumuzu aydınlatıyor. Bölgemizde yazdığımız her yeni destanla geçmişten ata inşa ettiğimiz köprüyü güçlendiriyor ve güçlendiriyoruz.

Bağımsızlık savaşımızı zafere taşıyarak ve cumhuriyetimizi kurarak, birçok ezilen ulusun yüreğine bağımsızlık ateşini düşürdük. Emperyalistlerin Anadolu’ya sırtlan gibi saldırması korkusu buydu. Sonraki yıllarda Balkanlar’dan Güney Asya’ya özgürlük ateşinin közleri Anadolu’dan çıktı. Bugün verdiğimiz mücadele ile kalpleri ve gözleri üzerimizde olan birçok mazlum ve mağdura umut veriyoruz. Deneyimlerimiz bize gösteriyor ki, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesi vatanını, bayrağını ve ezanını korumaya devam ettiği sürece bitmeyecektir ”.

Halide Edip’in İzmir’in işgalinden 10 gün sonra Sultanahmet Meydanı’nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada duyguların yaşandığını belirten Erdoğan, Halide Edip’in konuşmasını okudu:

“Kardeşlerim ve çocuklarım; Ruhu göklerde olan atalarımız, asırlık görkemli Osmanlı tarihinin güncel trajedisini minarelerimizden izliyor. Bu görkemli meydanda zafer alayı yapan kahraman atalarımızın ruhları, dünyanın dört bir yanına binen namağlup askerlerin gazabı karşısında başımı kaldırıyorum ve şöyle diyor; Ben Türk ve Müslüman tarihinin sefil bir kızıyım. Eskileri kadar kahramanım ama mutsuzum, yeni ulusun sefil bir annesiyim. Bu yeni millet adına büyük atalarımızın ruhları önünde başımı eğiyor ve yemin ediyorum. Bugün kolları kesilen Türk milleti, geçmişte olduğu gibi yiğit bir ruha sahiptir. Yemin ederim ki göğsünü adaletten ve insanlıktan alan atalarımın ilahi onuruna ihanet etmeyeceğiz. Yüzyıllardır sinsice devam eden Avrupa’nın işgal politikası, Türk topraklarında her zaman en vicdansız şekilde ortaya çıkmıştır.

Bir işgal ordusu göndermenin mutlak bir yolunu bulacak olan Avrupa, ayda ve yıldızlarda fethedilecek Müslüman ve Türk toprakları ve milletleri olduğunu duyarsa, nihayet fırsat buldu. Türklere ‘zalim ve günahkâr’ diyenlerin ve milletlerin günahları için davalar açanların bu günahı, uçsuz bucaksız denizlerin sonsuz suları lekelerini yıkamayacak kadar çirkin ve acınası bir günahtır. Avrupa’nın bu günahı karşısında bugün sizin için tek ses Müslüman dünyanın sesidir. Esaret boyunduruğunun zincirleri canlarını almış olan Müslüman kardeşleriniz bugün size yüksek sesle haykırıyorlar. Kardeş Müslüman dünyalara sizin adınıza yemin ederim.

Davamız, Türkiye’nin mevcut hakları ve bağımsızlığı elinden alınmıştır. Türkiye ve Türk bayrağına ve onların atalarına ve milletimize ve ebedi ilahi haklara hain olmayacağız. Ya Rabbi, hakların ve milletlerin bir hükmü, bir mahkeme-i küpü hazırlanıyor. Haklarını ihlal eden millet ve zalim bu mahkemeye gelecek. Ve kendi milletleri önce bu zalimleri kınayacak. Ulusların ruhunda her zaman ilahi bir hak ve büyüklük vardır. Şimdi bir yemin edin ve benimle tekrar edin, heyecanımız yüreğimizde kalacak ve milletlerin ilâhi hakkının ilan edildiği güne kadar azalmayacaktır. Yedi yüz yılın en asil ve en büyük mirası olan haysiyetimizi, adaletimizi ve nezaketimizi unutmayacağız. Ağlayan minarelerin altında yedi yüz yıllık tarihe yemin edin, bayrağımıza ve atalarımızın onuruna ihanet etmeyeceğiz. “

Halide Edip’in açıklamalarının ve arkasındaki ruhun Kurtuluş Savaşı’nın anlamını en iyi şekilde açıkladığını belirten Erdoğan, “İnşallah ülkemizi aynı ruh ve şevkle 2023, 2053 ve 2071’e taşıyacağız” dedi.

Erdoğan konuşmasını şu ifadelerle noktaladı:

“Uygarlığımızın ve tarihimizin bize yüklediği sorumluluk elbette ağır ama aynı zamanda onurlu. Dünyada binlerce yıllık kesintisiz devlet geleneğine ve bizimki gibi kadim bir medeniyet birikimine sahip bir millet yoktur. Geniş bir coğrafyaya yayılan bu mirası unutturmak için çok çalıştılar. Takvimi bugünden başlatmaya çalıştılar, kadim geçmişimizi tüm ihtişamı ve zenginliğiyle tamamen silerek. İnançlarımızı, değerlerimizi ve kültürümüzü yok etmek ve bizi atalarımızın düşmanı yapmak için mümkün olan her yolu denediler. Çok şükür bu çabalar başarılı olmadı. İnşallah ülkemizde tarihimizi en eski zamanlardan bugüne hatırlayan, yeniden keşfeden ve kucaklayan bir nesil yetişiyor. Başkalarına hayran olmak yerine kendine güvenen, kararlılıkla çalışan, araştıran, üreten, geliştiren ve başarıya kilitlenmiş bir gencin ayak seslerini duyuyorum. Özellikle okul çağına yeni gelen çocuklarımızın gözlerindeki ışıltı ve konuşmalarındaki heyecan umutlarımızı artırıyor.

Bu bağlamda Malazgirt Zaferi’nden Kurtuluş Savaşımıza kadar coğrafyamızda verdiğimiz mücadeleyi bugün de çok iyi öğretmemiz gerekiyor. En büyük gücümüz, tarihi mirasımızdır. Bu miras hakkı korunmadan ne 15 Temmuz ne de cumhuriyetimizin değeri bilinemez, ne Osmanlı ne de Selçuklu mirası. Yani geçmişten günümüze tarihimizi bilmeden kurduğumuz köprü eksik, işlevsiz kalıyor. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97. yıldönümü vesilesiyle Millet Kütüphanemizde açtığımız Milli Mücadele Sergisi, bu sürecin küçük bir bölümüne ışık tutuyor. Sergimizdeki eşya ve belgeler, Kurtuluş Savaşımızın ve cumhuriyetin ilk döneminin anılarını gözümüzün önünde canlandıracak.

Çanakkale Savaşımızın simgelerinden 57. Alayımızın sancağı da bunlardan biridir. Gazi Mustafa Kemal, Çanakkale’nin geçilmez destanının bel kemiğini, bu pankartın sahibi olan 57. Tümen 57. Alayımızın askerlerine ‘Size saldırmayın, ölmenizi emrediyorum’ diyerek inşa etti. Gençlerimiz 57. Alayımızın adını ve anısını her yıl Gelibolu’da yaptıkları inanç yürüyüşüyle yaşatmaktadır. Kurtuluş Savaşı kahramanlarının bazı yakınlarının bugün bizimle birlikte olması sergimizi daha da anlamlı hale getirdi. Katıldıkları için kendim, eşim ve milletim adına kendilerine teşekkür ediyorum. “

Serginin açılışına katılan Milli Mücadele kahramanlarının bazı yakınlarının isimleri şöyle:

“Fethi Okyar (Fethi Okyar’ın torunu), Emine Gürsoy Naskali (Celal Bayar’ın torunu), Ayşe Baturay (İsmail Hakkı Altunbezer’in torunu), Selma Argon (M. Adıvar’ın torunu), Fatma Nur Çakmak (Fevzi Çakmak’ın erkek kardeşinin torunu), Feyzullah Aldırma ve Figen Aldırma (Atatürk’ün amcasının torunu) “

Derya Yetim

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi