Cumhurbaşkanı Erdoğan: “TL’nin yerinde olacağına inanıyorum”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “TL’nin yerinde olacağına inanıyorum”
16:12 - Ağustos 7 2020 Cuma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cuma namazını Ayasofya-i Kebir Camii-i Şerifi’de kıldı.

“Beyrut’taki felaketin boyutu çok büyük”

Beyrut’taki patlamayla ilgili olarak gazetecilerin gündemdeki sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Tabii Beyrut patlamasının failleri henüz belirlenmedi. Şu anda Lübnan Cumhurbaşkanı ile görüşmemde ve istihbarat teşkilatımızın görüşmelerinde kimin hangi örgütün kim olduğuna dair bir bilgi yok. Elbette benzer bir bilgi alınmadığı için biz politikacıların bunu yaptığını söylemek yakışmıyor. Lübnan halkının bize orada vereceği bilgileri yakından takip ediyoruz. Bu gerçekten çok çok büyük bir felaket. Hariri zamanında da benzerini yaşadık. Bunun gibi bir şey şimdi çok daha ileri düzeyde oldu. Bu konu hakkında ne söylendiğini biliyorsun. Nitrat kaynaklı olduğu söyleniyor. Bilginin verildiğini çok net söyleyemeyiz. Biz de takip ediyoruz. Son başkan yardımcım Fuat Bey ve Dışişleri Bakanım Lübnan’ı ziyaret edip oradaki gelişmeleri yerinde takip ettiler. Bir adım daha ilerledikçe Koca Yusuf kargo uçağı ile çok çeşitli yardım gönderdik. Bunların arasında askeri diyebileceğimiz birçok yardım var. Tüm bunların yanında sağlık noktasında yardımlar var. Sahra hastanesi tipi yardımlarımız var. Hastanelerimiz sizin hastanelerinizdir. Yaralıları bize ulaştırma noktasında her zaman yanınızdayız. Yaralıları ambulans uçaklarımızla ülkemize ulaştırabiliriz ‘dedim. Sağlık Bakanım Lübnan Sağlık Bakanı ile bu konuda görüşüyor. Kardeş Lübnan’ı rahat bırakamayız ama felaketin boyutu çok büyük. Lübnan, özellikle Beyrut limanı ile bölgede büyük önem taşıyan bir limandı. Bu durumla böyle bir limanın karşı karşıya gelmesi bölgede ciddi sıkıntılara da neden oldu. Şimdi, tabii ki burada yeniden inşa etmek kaç yıl alacak, bunlar da ayrı bir sorun. “Maddi ve ahlaki her şeyde Lübnan’ın yanında olacağız.”

“Yunanistan ile Mısır arasındaki bu anlaşmanın değeri yok”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır ile Yunanistan arasında imzalanan “Denizcilik Yargı Yetkisinin Sınırlandırılması Anlaşması” sorusuna, “Yunanistan ile Mısır arasındaki bu anlaşmanın bir değeri yok. Buraya baktığımızda Yunanistan’ın Libya’da kıyıdaş olmakla bir ilgisi var mı? Orada ne yapıyor Mısır bununla aynı şekilde bir ilgisi yok mu? Libya ile böyle bir anlaşma yaptıktan sonra hepsi üzerine atladılar oradan bize gönderilen bilgi, biz size karşı yapmadık burada yanlış anlaşılma yok gibi bilgileri bize yansıtıyorlar.Öyle olsun ya da olmasın Libya ile anlaşmamızı kararlılıkla sürdürüyoruz.Son zamanlarda Dışişleri Bakanım Malta ve Libya Dışişleri Bakanı ile görüşmeler yaptı. Malta ve Libya’da Dışişleri Bakanı. Bu görüşmeler kararlı bir şekilde devam ediyor. Deniz yargı yetkisi olmayanlarla müzakere etmemize bile gerek yok. Bakın Şansölye Merkel benden talep etti. “Tatbikatı durdurursanız g burada çalış, işimi kolaylaştıracaksın “dedi. Merkel’e “Yunanistan’a güvenirsen bu sondaj çalışmalarına 3 hafta ara vereceğiz ama ben onlara güvenmiyorum, durmayacaklarını göreceksin” dedim. Gerçekten de yaptı. Bu arada dışişleri bakanımız ve dışişleri bakanım Yunanistan’dan danışmanlarımız üçlü görüşmelere başladı. Almanya, Türkiye, Yunanistan’da. Şimdi durmazsa ne olacak? Şimdi sondaj çalışmalarına devam etti. Barbaros Hayrettin’i de görevine gönderdik ”dedi.

“Türkiye göz gibi havada kör ama var”

Ekonomideki gelişmeleri değerlendiren Erdoğan, “Şu anda dünyadaki ekonomik gelişmeleri gözden geçirirseniz, Rusya’ya, Avrupa’ya, Amerika’ya baktığınızda, koronavirüsün seyri sonrasında ekonomide ciddi zikzaklar olduğunu göreceksiniz. İçerideki düşmanları büyütmek istemiyorum. Yabancılar bizim için yeterli ama içeridekiler çok iyi bir pompalama görevi yapıyorlar. Kasım 2002’de göreve başladık. Göreve geldiğimizde toplam milli gelirimiz 236 milyar dolardı. 2019’da 754 milyar dolara çıktı. Aynı şekilde kişi başına milli gelir 2019’da 3 bin 581 dolardan 9 bin 127 dolara çıktı. Onun dışında otomobil noktasındaki satışlara da bakalım. 2002 yılında yurt içi otomobil satışları 91 bin idi. 2019 yılında bu rakam 387 bine yükseldi. 2016’da 756 bine çıktı. Türkiye tırmanışta. Ama tırmanışımızı görmek istemeyenler de görmeyenler de var. Bu belgelere dayanarak konuşurken sadece 30 bin 842 iken açılan firma sayısına bakarsınız, şu anda 85 bin firma 2017 yılında açılmış durumda. Sürekli artış. 19,6 milyon iken istihdama bakıyorsunuz, şu anda 28 milyon 80 bin iş var. Bazı sıkıntılar var. Türkiye uçuş sırasında gözünü neredeyse kör ediyor ama yine de bu gerçekleri yanlış yansıtmaya çalışıyoruz. Türkiye olarak bu gelişimdeki yüksek oranımıza devam edeceğiz. Halihazırda gerek dövizin altın rezervi gerekse TL cinsinden gerekse, Türkiye’nin IMF borcu 23,5 milyar dolar olarak işe geldi. Mayıs 2013’te ne oldu? Döviz rezervleri 27,5 milyar dolar, şu anda 105 milyar dolar. Türkiye ayakta duruyor. Halkımızı kimse yanıltmaya çalışmasın. Güçlenerek yolumuza devam ediyoruz. Bugün dün daha güçlüyüz, yarın daha güçlü olacağız ”dedi.

Terörle mücadelede gelinen noktayı vurgulayan Erdoğan, “Terörle mücadelede 17 yıl önce bir Türkiye olarak düşünün. 17 yıl önce bu terörle mücadelede neredeydik, bugün terörle mücadelede neredeyiz. terörizm bedava yapılmıyor.Ciddi harcamalarımız var.Savunma sanayiinde terörle mücadele için ciddi harcamalar yaptık.Bunların hepsi belli bir bedelle geliyor.Bu bedel Türkiye ile birlikte dünyanın farklı bir yerinde değil İHA ve İHA’lar ile hem içeride, hem Suriye’nin kuzeyinde hem de Irak’ın kuzeyinde ciddi bir şekilde savaşıyoruz.Libya’ya zevk için gitmedik. Libyalı kardeşlerimiz özellikle Türkiye’yi bununla başa çıkmaya davet ettiler ve biz Orada kendi ordumuz var mıydı, bu mücadele hala orada devam ediyor. Bu mücadeleyi haysiyetle sürdürüyoruz ”dedi.

“Yetiştiremedikleri üzümlere koru diyorlar”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a sosyal medyada yapılan karalamalara ilişkin konuşan Erdoğan, “Ekonomi, Hazine ve Maliye Bakanım sosyal medyada karalamalar, yetiştiremedikleri üzüme ‘orman tavuğu’ diyorlar. Ülkenin bulunduğu ülkeye bakın. Türkiye neresi, neresi batısı, neresi dünya. İşte corona virüsünde şu anda maskeden tulumlara kadar corona virüs salgını ile ilgili her şeyi 150’ye yakın ülkeye gönderiyoruz. Bunlar ücretsiz değil. Onları görmüyor musun? Onlara ‘kör müsün’ söyle. Böyle bir dönemde Çam ve Sakura hastanesini bitirdik. 45 günde iki hastaneyi bitirdik. Neyle birlikteler? Bu Türkiye’nin gücünü gösteriyor. Gücümüzü milletimizden alıyoruz ama bunlar bu millete layık, yapacağız. “Milletimizin kimseye ihtiyacı olmayacak” dedi.

“Sayın Bahçeli’nin daveti tuhaf bulduğum bir davet değil”

Muharrem İnce’nin parti kurma çabaları ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e ‘yurda dönüş’ çağrısı üzerine yorum yapan Erdoğan, “Biz bu tür şeylere yabancı değiliz. Bazılarımız gitti, gitti ve partisini kurdu. Bu parti paralarının nereye varacağını bilmiyorum. Şu anda Muharrem Bey’e göre en doğal hakkı o. O eski bir politikacı, yeni değil. Sayın Bahçeli’nin daveti tuhaf bulduğum bir davet değildi. Aynı zamanda makul bir çizgide bir davettir. Umarım birlik, beraberliği tesis etme yolunda bir adım olur. Dağınık bir şey yok. Özellikle HDP ve terör örgütleriyle birliktelik arttıkça milli ve yerel olarak düşündüğümüz İYİ Parti’ye uygun olmayabilir. Bence böyle bir sorundan dolayı böyle bir davet gerçekleşti. Ülke çapında entegrasyonun gerekliliğinin benim için önemli olduğunu düşünüyorum ”.

“TL’nin uygun olacağına inanıyorum”

Altının ve doların yükselişine ilişkin görüşlerini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

Onun yerine oturacağına inanıyorum. Bu konulardan rahatsız olmayın. Türkiye’de ekonomik sistemde oturmaktadır. Sistem yerinde olduğu için kimi zaman tırmanışlar, inişler ve yılbaşından itibaren birkaç ay 10 TL’den bahsediliyordu. İş geldiğimiz yere geldi. Bütün mesele corona virüsü önemli. Beyrut’ta gelişmeler ortada. Bunların üstesinden gelerek TL’nin yerine oturacağına inanıyorum. Para biriminin yerini, altının yerini bulacağına inanıyorum. Bunlar geçicidir ve bu dalgalanmalar her zaman olur, bunu görmemiz gerekir. Merkez Bankası’nın dünkü toplantıları ve özellikle bankalar birliği bunlara yönelik atılan adımlardır. ”

Açıklamalarının ardından Ayasofya önünde toplanan vatandaşlara seslenen Erdoğan, corona virüs önlemlerini hatırlatarak maske, mesafe ve hijyen konusunda uyardı.

Volkan Kayalar – İsmail Coşkun

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi