Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Terörü tamamen ezmeden bölgemiz barış bulamayacak’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Terörü tamamen ezmeden bölgemiz barış bulamayacak’
20:00 - Aralık 17 2020 Perşembe

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Mustafa Kazimi, baş başa görüşmeler ve heyetler arası görüşmelerin ardından anlaşmaların imzalanması ve ortak basın toplantısı için kamera karşısına geçti.

Irak Başbakanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu zor dönemde büyük bir sorumluluk üstlendiği Irak’ın Kazımiye’sinin, Kazımiye’nin bu zor görevin üstesinden geleceğine inandığını belirterek, Türkiye’nin desteğinin yanı sıra her zaman söyledi. Heyetlarara tek başına ve bölgesel meselelerde ve ikili ilişkilerde Cumhurbaşkanı’na çağrıda bulunduklarını belirterek, Türkiye salgınıyla mücadele ettiklerini, siyasi sorunların üstesinden gelmek ve güvenlik konusunda Irak’a destek sağlamak olduğunu söyledi.

“Cinayet zamanlarını ortadan kaldırana kadar mücadelemize devam edeceğiz.”

Irak’ın siyasi birliğine, toprak bütünlüğüne, korumasına, istikrarına ve güvenliğine verdiği önemi Türkiye’nin kendisine atadığını söyleyen Erdoğan, herkesin bildiği, Irak’ın yeniden yapılanması çerçevesinde her türlü katkıyı yapmaya hazır olduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Irak halkını mezhep ve etnik kökenine bakılmaksızın Türkmen, Kürt, Arap, Şii ve Sünni ile kendi kardeşimiz olarak görüyoruz. Irak hükümetinin kapsayıcı ve kapsayıcı politikalarla tüm Irak halkının barışını sağlayacağına inanıyoruz. Başbakan Kazimi’nin Irak Kabinesi’ne uzun bir aradan sonra bir Türkmen bakanı vermesi inancımızı pekiştirdi. Başbakanı milletimiz ve Irak Türkmenleri için bu çok anlamlı karar için tebrik ediyorum ”dedi.

Irak Başbakanı Kazım ortak düşmanı DEAŞ, PKK ve Feton terör örgütleriyle mücadeleye devam etme kararı aldıklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Irak ile Türkiye arasındaki bu alanda işbirliğini artırarak, bu konuda vizyon birliğimizi teyit ettik. ne Irak ne de Suriye’nin geleceğinde bölücü terörizme yer yok … Ayrılıkçı örgüt, sivilleri hedef alan saldırılarıyla vahşi yüzünü göstererek kime hizmet ettiğini bir kez daha ortaya koydu.

Dünkü terör saldırıları, örgütün Suriye uzantısının Irak’ın güvenliği için de açık bir tehdit oluşturduğunu ortaya çıkardı. Terör başını tamamen ezmeden bölgemiz barışa ulaşamayacaktır. Irak makamlarının PKK’ya karşı yürüttüğü operasyonları takdirle karşılıyoruz. Türkiye, Iraklı kardeşlerimiz doğrultusunda meşru müdafaa hakkımıza da destek veriyoruz. “Bölgemize kan, gözyaşı ve yıkımdan başka bir şey getirmeyen bu cani zamanları ortadan kaldırana kadar mücadelemize devam edeceğiz.”

Irak ile 20 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine kolayca ulaşılabileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki ülke iş adamlarının önündeki engelleri kaldırmak için sözleşme zeminini güçlendirme konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti. Bugün imzalanan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması’nın da bu kararlılığın göstergesi olduğunu belirtti. Erdoğan, “Özellikle enerji sektöründe büyük bir işbirliği potansiyelimiz var. “IŞİD tarafından tahrip edilen Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın onarımlarının tamamlanmasını ve Kerkük petrolünün bir an önce yeniden ve daha yüksek miktarlarda dünya pazarlarına sunulmasını istiyoruz.”

İklim değişikliği, artan ihtiyaçlar ve kuraklıklar nedeniyle dünyada suyun kullanımında teknolojinin sağladığı imkanlardan en iyi şekilde yararlanmanın bir zorunluluk haline geldiğini belirten Erdoğan, “Ülkemiz verimli kullanımda ciddi ilerleme kaydetti. sulama teknolojileri, atık su yönetimi, çevre uygulamaları. Bu konudaki özel temsilcim Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun Irak ile ilgili tecrübelerimizi paylaşmak ve Irak’ın yaşadığı zorlukların giderilmesine destek olmak amacıyla hazırladığı eylem planını Iraklı kardeşlerimizle paylaştık. Türkiye’de su unsurlarına itiraz etmedik, özellikle işbirliği alanları olarak değerlendirildiğini vurguluyoruz. Bunu kardeş Irak’la başaracağımıza yürekten inanıyoruz ”dedi.

“Türkiye’yi Irak topraklarında tehdit edecek herhangi bir hoşgörü oluşumu gösterilemez”

Türkiye’yi iki ülke, Irak Başbakanı’nın tarihi ilişkilerini daha da ileriye taşımak için geldiklerini söyleyen Kazım, “Ben iki ülkenin daha da gelişmesine layık bir şekilde engeller ve bu ilişkileri devam ettirme iradesi ile buradayım. Türkiye ile Irak arasında ortaklaşa anlaşılan pek çok konu… Bu ilişkileri ve ortak sorunlarımızı karşılıklı saygı ve içişlerine karışmadan iki ülkenin çıkarlarını sağlayacak bir yaklaşımla ele almak istiyoruz ”dedi.

“Bizim açımızdan bölgedeki Türkiye, Ortadoğu’nun önemli bir ülkesi olarak en önemli ekonomik ortaklarımızdan biridir” açıklamasında, Irak’ın geride bıraktığı yıkımı Dease de yaptığımız işbirliği ile yeniden imar edebileceğimizi düşünüyoruz. Türkiye ile. Kazım, “Türkiye, verimli ve yetkin firmalarla tecrübemize sahip, arzulamak bu tecrübeyi sürdürüyoruz. Türkiye ile gerçek bir işbirliği anlayışı, ekonomik ve yatırım ortaklığını dahil etmek istiyoruz. Irak’ın kapıları tüm Türk işadamları ve yatırımcılarına açık. Irak’ta yatırımcıların önünde herhangi bir sorun var, bunları ortadan kaldırmak istiyoruz. Bunu kendimize bir görev olarak görüyoruz ”dedi.

Türkiye Hükümeti, Iraklı silahlı kuvvetlerdeki yaralı personelin tedavisine yardımlarından dolayı teşekkür eden Kazım’a, “2018 itibariyle Türkiye Irak’ta yeniden yapılanma bağlamında ve Dease bağlamında bir destek paketi açıkladı, arzusundayız. Bu desteğe yakın zamanda uygulanmalıdır.Yurttaşlarımızın ve halklarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak bir yaklaşımla su yönetiminin kurulmasını istiyoruz.Irak’ın güvenliğe karşı tutumu çok açık.Türkiye tehdit ediyor, oluşum yok ve Türkiye’nin inşasını tehdit ediyor. Irak topraklarında ulusal güvenlik mümkün değil Dease organizasyonlarının zarar görmesine ve Türkiye ile diğer bölgesel istikrarlara karşı birlikte çalışma arzusundayız.

Sincar bölgesinde bu konuda adım atıldı, iki gün önce bazı terörist gruplar Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ne sızmaya çalıştı ve güvenlik güçlerimizle çatışmalar çıktı. Aynı bağlamda baktığınızda bugün Türkiye ile anlaşmalar yapmaktayız. Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığını Önleme Anlaşmasını imzaladık. Yakın gelecekte Sayın Cumhurbaşkanımızı Irak’a bekliyoruz ”dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgın koşullar sona erdikten sonra Irak’ı ziyaret edeceğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Gelir Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergilerde Vergi Kaçakçılığı Anlaşması “Irak Planlama Bakanı Khalid Battal Al-Nec Hotel ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından imzalandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin tarafından “Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür, Turizm ve Irak Cumhuriyeti Tarihi Eserleri Bakanlığı Arasında Kültürel İşbirliği Mutabakat Zaptı” imzalandı.

Derya Yetim – Hülya Keklik

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi