Cumhurbaşkanı Erdoğan, telekonferans yoluyla Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finans Konferansı’na katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, telekonferans yoluyla Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finans Konferansı’na katıldı
16:12 - Haziran 14 2020 Pazar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl 12. Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Konferansı’na (IIEFC), İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Uluslararası İslami Ekonomi ve Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin ulusal ve uluslararası kuruluşlarıyla işbirliği içinde katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konferansın organizasyonuna katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Konferansın tüm dünya ve insanlık için faydalı olmak istediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Korona virüsü salgını ile tüm dünyada radikal değişikliklerin gerçekleşeceği yeni bir döneme girdik. Bu salgın öncelikle sağlıkla ilgili. Zaten salgının artçı sarsıntılarına tanıklık ediyoruz, salgının açığa çıktığı adaletsizlikler de var.Bu süreçte ekonomik olarak müreffeh ülkelerin çoğunun maske üretmekte zorlandığını gördük. Görüntüler hepimizi derinden sarstı ve geleceğimiz için insanlık adına endişelerimizi artırdı.Bu süreçte sadece maddi refahın sosyal adalet ve eşitliği sağlamak için yeterli olmadığı acı verici bir şekilde ortaya çıktı. sadece Covid-19 virüsünün ölümcül etkisine bağlı yaşam kaybı Maalesef birçok ülkede insanlar sadece paraları açısından fırsatlardan yararlanabilirler y, güç ve finansal araçlar. Toplumun çevresinde yeterli ekonomik güce sahip olmayan insanlar bu tür kriz durumlarında kaderlerine bırakılır. Salgın döneminin başında yer aldık, ülke Türkiye olarak en az zararı atlattı. Gelir durumu ne olursa olsun, hiçbir vatandaşımızı gözetimsiz bırakmadık. Kendi halkımızın ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, dünyanın 125 ülkesine tıbbi yardım sağladık. İnsanlar için en faydalı olanın insanlara faydalı olduğu tavsiyesi doğrultusunda, tüm insanlara sunduğumuz olanakları sunduk. Uluslararası kurumlardan borç almak yerine, kendi kaynaklarımızı eyleme geçiriyoruz. Türkiye’ye finansal bağımsızlığımızdan ödün vermeden, yeni bir ilişki vesayetine doğru ekonomimizin ihtiyaç duyduğu likiditeyi sağladık. 2020 ilk çeyrekte sadece Türkiye’de yüzde 4,5 büyüme göstermedi ve ekonominin sağlığı diğer ülkelerden olumlu ayrıştı. Aynı şekilde istihdam rakamlarında da olumlu bir ivme yakaladık. Tüm yıl için umut verici bir resim bekliyoruz. Kredibilitesi kaybeden kredi derecelendirme şirketlerinin tahminlerini dikkate almayız. ”

“Ülkemizin Türkiye salgını konusundaki başarısına olan ilgi daha da arttı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uygulama, ticaret ve turizm üretim programlarımızla normalleşme canlanmaya başladı” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin salgını için ülkemizin başarısına olan ilgi daha da arttı. Türkiye, adaleti yeniden yapılandırması gerektiğini ifade ettiği sürece küresel eksen sisteminin merhameti: Hırs, ilgi ve ilgi üzerine inşa edilen mevcut küresel ekonomi mimarisinin insan ve doğayı korumak mümkün olmadığı, tüm diğer sektörlerin finans sektörünü beslediği sağlıksız bir yapı, Finans sektörünün üretim ve ticareti beslediği ekonomik bir sistemle değiştirilir Aşırı finansman, yalnızca sosyal ve beşeri maliyetlerin hesaba katılmadığı rant kaygısı ile hareket eden obez bir ekonomik model oluşturmuştur. tüm dünyada kötüleşti ve ülkeler arasındaki çapraz giderek daha fazla açıldı. ”

“Çarpık yapıya alternatif İslam ekonomisi ve finans modelidir”

Finans sektöründe başlayan her krizin reel sektörü hızla etkilediğini belirten Erdoğan, “Bu çarpık yapıya alternatif İslam ekonomisi ve finans modelidir. İslami finans kurumları ilgiyi enfekte etmek istemeyenlerin tercihi. İslami finans kurumlarımızın sektördeki payı 2002’de yüzde 2 olsa bile, 3 kattan fazla büyüdük ve yüzde 6’yı aştık. Katılım esasına göre faaliyet gösteren ortaklık sayısı 6’ya yükselmiştir. 2005 yılında 10 milyar lira olan katılım finansal kuruluşlarının aktif büyüklüğü 319 milyar liraya ulaşmıştır. Türkiye ayrıca Sukuk’in Hazine tarafından ihraç ettiği ürün saflarına katıldı. Kıtaların ve kültürlerin kesiştiği noktada bulunan İstanbul’umuzu İslami finans ve ekonominin merkezi haline getirmeyi amaçlıyoruz. ”

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi