Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Sahte çevrecilere aldırış etmeden çalışmalarımıza devam ediyoruz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Sahte çevrecilere aldırış etmeden çalışmalarımıza devam ediyoruz’
14:12 - Kasım 11 2020 Çarşamba

Beyazıt Üniversitesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen Rod Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Kampüsü’nün düzenlediği “Sonraki Nefes Toprağa Nefes” programına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ağaçlandırma çalışmalarında Türkiye’nin ilk sırada Avrupa’da dördüncü sırada yer aldığını söyledi.

11 Kasım’da Milli Ağaçlandırma Günü’nün geçen yıl alınan bir karar olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçen yıl 11 Kasım’da oğlumuz daha yeşil, Türkiye’den ayrılması daha güzel 11 milyon fidanı toprak idealiyle buluşturdu. Bu etkinliği eş zamanlı olarak da gerçekleştirdik. 81 ilimizin 973 ilçesinde halkımız bu seferberliği gönülden destekledi, toprağa yaklaşık 14 milyon fidan getirdik.Ancak ülkemizdeki her iyiye ve iyiye iftira etmeyi ilke edinmiş bir kalabalık bizi bu konuda haksız eleştirilere yöneltti. Gezi olaylarında çevre adına sokakları yakanlar, esnafın mallarını yağmalayanlar, koroya fidan dikme seferberliğimizi küçümsemek için yarışa girdiler. Bizi haksız yere eleştirenler bahsetmiyorlar PKK’lı teröristlerin yaktığı ormanlara dikkat ederseniz, bize çevreyi öğretmeye çalışanlar çevreyi bile düşünmezler. ayrılıkçı örgütün hatası. Bu kalabalık, milletin coşkusunu paylaşmak ve ağaç seferberliğine destek vermek yerine ‘Kasım ayında fidan dikecek mi’ diyerek işe çamur atmaya çalıştı. Uzmanlar cahillikleri yüzlerine vurulduğunda, bu kez ’11 milyon fidandan 9 milyonu kuruyacağını’ iddia ederek suçu bastırmaya çalıştılar. Ancak, önceki tüm iddialarında olduğu gibi, yine başarısız oldular. Birkaç ay içinde kurur dedikleri fidanlar toprağa daha sıkı sarıldı ve onları utandırdı. Neyse ki geçen yıl diktiğimiz fidanların neredeyse tamamı, kalpleri nefretle kuruyarak bu yıl filizleniyor ve filizleniyor. Aslında fidan dikim kampanyamız dalgalar halinde başka ülkelere de yayılıyor. ‘Geleceğe Nefes’ sloganıyla çıktığımız bu yolda, artık dünyaya bir soluk olma hedefiyle bu işi yürütüyoruz. Azerbaycan’dan Bosna’ya, Malta’dan Kosova’ya, Senegal’den KKTC’ye ve Libya’da Tataristan’a bu yılki programa yaklaşık 30 dost ve kardeş ülke destek veriyor. İnşallah bu fidanlar geçen yıl diktiğimiz gibi Türkiye’nin yaklaşık 14 milyon fidanının güzelliğine güzellik katacak ”dedi.

Aşık Veysel’in “Sadık yarı kara toprağım” ayetlerini okuyan Erdoğan, “Bizim için toprak, hayatımızı sürdürdüğümüz yer olmanın ötesinde sadık bir dost ve dosttur. Bu dünya ortak servetimizdir. Tüm canlıların ortak yeridir ”.

Türk milletinin tarih boyunca, gündelik hayatta, mimaride ve tüm ekonomik faaliyetlerde her zaman doğa ile uyum içinde olduğunu kaydeden Erdoğan, “Böyle bir medeniyetin her canlıya inanan takipçilerinden başka bir davranış beklenemez. şey Tanrı’dan kendi yöntemleriyle bahseder. Doğayı kaba bir şekilde yok etmek, ağaca ve toprağa sebepsiz yere zarar vermek, Rabbimizin güvenine ihanet etmektir. Toprak yoksa bu dünyada yaşayacak yer bulamayacağız, öteki dünyaya göç ettiğimizde de uyuyacak yerimiz olmayacak. Bunun için toprağa hak ettiği değeri vermemiz gerekiyor ”dedi.

İlkokul ve ortaokul çocuklarının kendi fidanlarını yetiştirmeleri için yeni bir proje başlattıklarını belirten Erdoğan, “Tohumla Fidan Ol projemiz ile her yıl yaklaşık 12 milyon fidan kabı ve tohum teslimatı yapacağız. kendi fidanlarını yetiştirmelerini sağlar. Böylelikle geleceğimizin fidanları solan çocuklarımız ilkokul ve ortaokul dönemlerinde 8 fidan yetiştirmiş olacak. 2021 yılından itibaren umarız Ulusal Ağaçlandırma Günü’nde toprağı bir araya getirmeye başlayacağız ”dedi.

“Hedefimiz 2023 yılı sonuna kadar toprağa toplam 7 milyar fidan kazandırmak”

Son 18 yılın altın dönemini yaşayan çevre duyarlılığı açısından Türkiyeli Erdoğan, “Ormancılık alanındaki çalışmalarımız OICD ve hatta BM’nin ilgisini çekmiştir. Ülkemiz Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü sırada yer almaktadır. Dünyada orman varlığını azaltan Türkiye, orman varlığını artıran ender ülkelerden biri oldu. 2002 yılında 20,8 milyon hektardan orman varlığımızı 1,9 milyon hektar artırarak 22,7 milyon nektara çıkardık. Cumhuriyet tarihinin en büyük ulusal ağaçlandırma kampanyası. Bugün ülkemiz arazisinin yüzde 29,2’si ormanlık alanlardır.Ağaçlama ve ıslah çalışmalarımızla ülkemizi orman zenginliği açısından 26. sıraya yükselttik.Son 18 yılda yaklaşık 5,5 milyon hektarlık bir alanda ağaçlandırma ve erozyonla mücadele faaliyetleri yürüterek 5,1 milyar fidanı toprağa kazandırdık, sadece geliştirmekle kalmadık. ormanlık alanlar, okullar, hastaneler, sağlık ocakları, kutsal alanlar, mezarlıklar, otoyol ve köy yolu kenarlarını ağaçlandırdık. Sadece bu alanlara 32 milyondan fazla fidan diktik. Hedefimiz 2023 yılı sonuna kadar toplam 7 milyar fidanı toprağa kazandırmak ”dedi.

Erdoğan, erozyonla mücadelede yılda ortalama 8.500 hektar faaliyet gösterirken, bu alanı 8 kat artışla 63.220 hektara çıkardıklarını belirterek, “1970’lerde toprağımız erozyonla taşınırken ortalama 500 her yıl bu miktar 3 kattan fazla azaldı ve 154 milyon tona düşürdük. Diğer bir deyişle, her yıl Kıbrıs adası büyüklüğünde bir toprak kaybetmiyoruz. “Sahte çevrecilere aldırış etmeden çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

Erdoğan, KKTC, Azerbaycan, Arnavutluk ve Bosna-Hersek ile canlı bağlantılar kurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fidan dikilen KKTC, Azerbaycan, Arnavutluk ve Bosna-Hersek ile de canlı bağlantılar yaptı. Canlı bağlantıda KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Anavatana selamlar. Bugün ağaçlarımızı buraya dikiyoruz. Mayıs’ta büyük bir yangın çıktı, bir çok ağacımızı kaybettik. Desteğinizle fidanlarımızın dikim çalışmalarına devam ediyoruz. Güzel KKTC’mizi, yeşil Kıbrıs’ımızı ve yeşilimizi korumak için çalışmaya devam ediyoruz. Sizi beklemeyi dört gözle bekliyoruz ”.

Erdoğan, KKTC ile ilgili yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bu ağaçlandırma kampanyası sayesinde her yıl ülkemizde ve kardeş ülkelerde bu uygulamayı sürdürecek, geleceği soluyacak ve dünyaya nefes alacağız. Tabii Kuzey Kıbrıs’ımızın Mayıs ayında yaşadığı orman yangını felaketi bizleri derinden üzdü ama gördüm ki yoğun bir çalışma ile Kuzey Kıbrıs’ta ağaçlandırma faaliyetleri devam ediyor. Hafta sonu sizlerle birlikte olacağız, piknik yapacağımız bölgede ağaçlandırma yapıldığını duydum. Piknik alanımızın o güzelliğini sizlerle yaşayacağız. “

Erdoğan daha sonra Azerbaycan Başbakanı Azadov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile canlı bağlantı kurarak şunları söyledi:

Zaferimizle de çok canlı olduk. Biz de son 40 günlük mücadeleyi, Ermenistan Azerbaycan ordusuna karşı mücadeleyi, aynı şekilde Türkiye’den hissettiğimiz işgal edilmiş toprakları geri kazanmanın yaklaşık 38 yıllık heyecanını veriyoruz. Bu heyecanı sizlerle birlikte yaşadık ve tüm çabalarımızı iki devletin tek millet olarak gerçekleşmesi için harcıyoruz. Bundan böyle iki devlet olarak tek millet olarak bu yolda yürüyeceğiz. Nasıl aynı topraklarda yüzbinlerce fidan ayakta duruyorsa o zeytin fidanları da ağaç olacak ve Azerbaycanlı kardeşlerim oradan yüzbinlerce zeytin toplayacaksa Karabağ artık Azeri kardeşlerimizin döneceği toprak olacak. Bu kavisli zeytinler bu fetihle bükülmeyecek. “

Azadov Azerbaycan Başbakanı, “Türkiye’nin desteğini Türk halkına gösteren kardeşler adına tüm ileri gelenlere teşekkür ederiz” dedi.

Arnavutluk’taki törenle bağlantılı olan Erdoğan, “Bugün Arnavutluk’ta dikilen ağaçlar dostluğumuzun bir işareti olarak on yıllar ve yüzyıllar boyunca kalacaktır.” Dedi.

Bosna-Hersek Başbakanı Fazıl Novaliç ile canlı bir bağlantıyla konuşan Erdoğan, “Binlerce, on binlerce ağaç dikerek daha yeşil ve daha yeşil bir Bosna-Hersek göreceğiz.

Erdoğan, canlı bağlantılarının ardından 60’a yakın ülkenin büyükelçileri ile diktiği fidanlara can suyu verdi.

Derya Yetim – Ömer Çetin-Hülya Keklik

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi