Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Okullarımızı eğitime açıyoruz, yüz yüze ve uzaktan eğitim birlikte yapılacak’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Okullarımızı eğitime açıyoruz, yüz yüze ve uzaktan eğitim birlikte yapılacak’
21:00 - Eylül 7 2020 Pazartesi

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıdaki en önemli konunun pandemi olduğunu belirterek önemli açıklamalarda bulundu.

“Ayakta duran yolculara izin verilmeyecek”

Kabine toplantısında Covid-19 salgınıyla ilgili gelişmeleri ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Salgın tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de kısıtlamaya devam ediyor. Dünyadaki vaka sayısı 28 milyona yaklaşırken, ölü sayısı 900 bini geçti. Günlük vaka sayısının 80 bini aştığı, ölüm sayısının bini aştığı ülkeler var. Türkiye’nin gücü ve sağlık altyapısı ikisini de aldığımız önlemler sayesinde oldukça iyi bir noktada. Ancak mevcut durum bizim için kabul edilebilir değil. “Vaka ve ölüm sayısındaki kısmi artıştan dolayı üzgünüz.”

Kurallara uyulması gerektiği konusunda uyarıda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her ilimizde ihtiyaca göre ilaveler alıyoruz. Bu kapsamda kafe ve restoranlar kurallara uygunluk açısından çok daha sıkı kontrol edilecektir. Toplu taşımada tüm illerde ayakta yolcu alınmayacaktır. Riskli illerde İl Hijyen Kurulu kararı ile kapasite sınırlamaları uygulanabilir. Maske kullanımı başta olmak üzere kurallara uymayanlara verilen cezalar kesinlikle tahsil edilecektir. Esnek ve kademeli çalışma prosedürleri yaygın olarak uygulanacaktır. Bilindiği üzere Sağlık Bakanımız salgının seyri hakkında her hafta kapsamlı bilgi vermektedir.

Günlük vaka, ölüm, yoğun bakım istatistikleri de her akşam yayınlanmaktadır. Şeffaf bir şekilde yürüttüğümüz bu sürecin başarısı, vatandaşlarımızın desteğine bağlıdır. Corona virüsü henüz tam olarak çözülmemiş bir hastalıktır, bu nedenle etkili ve kullanılabilir bir tedavi bulunamamıştır. Bu durum, sağlıklı veya hasta bir bireyin kendi önlemlerini almasını gerektirir. Devlet olarak Mart ayından sonra açtığımız birçok yüksek kapasiteli hastanemizle tanı ve tedavi olanaklarımızı sürekli genişletiyoruz. Sağlık profesyonellerimiz büyük bir özveri ile vatandaşlarımıza hizmet etmek için çok çalışıyor ”dedi.

“Sevdiklerimizin sağlığı için seferberlik ruhu ile her vatandaşı bu sürece destek olmaya davet ediyorum”

Asıl işin bizzat vatandaş tarafından yapıldığını söyleyen Erdoğan, “Kalabalık faaliyetlerden uzak durmadığımız ve belirlenen kurallara uymadığımız sürece ne açtığımız hastaneler ne de cezai tedbirler bizi tek başına koruyamaz. virüs. Her vatandaşı çocuklarımızın, dedelerimizin ve sevdiklerimizin sağlığı için seferberlik ruhuyla bu sürece destek olmaya davet ediyorum. Daha iyi bir çözüm bulunana kadar hayatımızı temizlik, maske ve mesafe ölçülerine göre yeniden düzenlemeliyiz. Sonbaharın yaklaşmasıyla birlikte, soğuk algınlığı ve grip gibi mevsimsel hastalıkların yükü bize yüklenmeden önce günlük vaka sayısını 100’ün altına, ölüm sayısını mümkünse sıfıra indirmeliyiz ”dedi.

Salgın döneminde verilen hizmetleri anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ürettiğimiz 9 bin 350 solunum cihazından 2 bin 750’sini ihraç ettik” açıklamasında bulundu. Erdoğan, “31 Ekim’e kadar kısa çalışma ödeneği vermeye devam edeceğiz. Ağustos sonu itibarıyla 2,3 milyon kişi için kısa çalışma ödeneğinin uzatılması talebinde bulunulmaması, işyerlerinin çoğunun normal çalışma düzenine geçtiğini göstermektedir. Normal çalışma düzenine geçen işverenlerimizi 3 aya kadar asgari ücret üzerinden sigorta primi desteği vererek faaliyetlerine devam etmeleri için teşvik ediyoruz ”dedi.

Ekonomik gelişmelere değinen ve üçüncü çeyrek genelinde güçlü bir toparlanma yaşanacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yılın ilk 8 ayında sanayi siciline kayıtlı firma sayısının 8 artması Geçen yıla göre yüzde 9,352’ye ulaştı ve bu alandaki canlılığın işaretlerinden biri. Yılın ilk 8 ayında 7 yeni organize sanayi bölgesi faaliyete geçti. Tüm organize sanayi bölgelerinde 761 yeni fabrika 50 bin istihdamla üretime başladı. Yatırım teşvikleri özel sektörün yatırım talebinde yüzde 30’luk bir artışa işaret ediyor. “Ağustos ayında ihracatımızı geçen yılın aynı ayına göre daha yüksek bir rakamla kapattık.”

“Okullarımızı eğitime açıyoruz”

Okulların açılmasıyla ilgili önemli bir açıklama yapan Erdoğan, “Yeni dönemde hem yüz yüze eğitimi hem de uzaktan eğitimi salgın koşulları dikkate alarak gerçekleştireceğimiz bir sistemle eğitime devam edeceğiz. Ailelerin tercihine göre okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencilerinden başlayarak okullarımızı eğitime açıyoruz. “Bu uygulama salgının seyrine göre şehirlerimizde farklılık gösterebilir.”

Turizm sektörünün sezonu kurtarması için büyük çaba sarf ettiklerini belirten Erdoğan, “Dün itibariyle 10 milyon turisti geçmeyi başardık. İnşallah yıl sonuna kadar bu rakamı çok daha yüksek seviyelere çıkaracağız. Amacımız, salgın döneminde içeride alınan önlemlerin ve dünya genelindeki olumsuzlukların ekonomik ve sosyal etkilerini hızla ortadan kaldırmak ”dedi.

Derya Yetim – Ömer Çetin

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi