Cumhurbaşkanı Erdoğan: Meclis’te bir ‘Su Kanunu’ hazırlıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Meclis’te bir ‘Su Kanunu’ hazırlıyoruz
16:00 - Temmuz 5 2021 Pazartesi

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI:

Yapımı tamamlanan sulama ve atıksu tesislerimizin açılış töreninde sizlerle bir arada olmanın memnuniyetini belirtmek istiyorum. Bugün 5 eseri resmen hizmete alıyoruz. Bu proje Ankara’nın içme suyu ihtiyacını uzun vadede karşılamak için attığımız kritik bir adımdır. 1.2 milyar liralık toplam yatırım rakamıyla Gerede sistemi bünyesinde Türkiye’nin en uzun dünyanın sayılı su iletim tünelini barındırmakta. Yapımı tamamlanan sulama ve atıksu tesislerimizin açılış töreninde sizlerle bir arada olmanın memnuniyetini belirtmek istiyorum. 

Uzunluğu 31.5 km ve 4.5 metre çapı olan bu tünel ülkemizde ilk defa 3 tünel delme makinesi kullanılarak inşa edilmiştir. Su kaynağı Gerede havzasındaki Ulusu Çayı üzerinde yapılan Işıklı regülatörüdür. Gerede havzası vasıtasıyla hiçbir enerji tüketmeden su cazibeli olarak Çamlıca Barajına iletilmekte. Şehrimizin 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını gideriyoruz. Projeden şu ana kadar Ankara’ya verilen toplam su miktarı toplam 312 milyon metreküpü, madde karşılığı 1 milyar lirayı buluyor.

Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında mahiyet itibariyle hiçbir fark görmüyoruz.

Ankara’da 2 milyon 550 bin kişi hâlihazırda Gerede sistemi ile tedarik edilen suyu kullanıyor. Gerede sistemine ilaveten Işıklı Regülatör Havzası atık su arıtma tesisi ve atık su toplama toplama hattını da hizmete alıyoruz. Bu tesislerle Gerede’nin ev ve sanayisinin atık suları 19 kilometre uzunluğundaki kolektör hatlarıyla regülatör mansabına iletilecek, günlük 8 bin 200 metreküp kapasiteli atık su arıtma tesisinde arıtılacak.

Çankırı’da 70 milyon liralık yatırımla inşa ettiğimiz Dereçatı Barajı’nı Kırıkkale’de 63 milyon yatırımla Sulakyurt Sulamasını da resmen devreye alıyoruz. Taratözü deresi üzerinde buluna 51 metre yükseklikteki Sulakyurt Barajı ise 25 bin 690 dekar tarım arazisini sulamakta. Şu an faal olarak çalışan sulama tesisi ile yıllık 17 milyon lira gelir artışı ve 2 bin 300 kişiye istihdam oluşturacak. Çiftçimizin enerji yükünü hafifletecek. Toplam yatırım tutarı 1 milyar 470 milyon olan tüm tesislerin bu şehirde yaşayan kardeşlerime hayırlı olmasını diliyorum.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçmemizden bu yana su konusunda 41 milyar TL’nin üstünde yatırım yaptık.

Yer altı barajlarımızı 2023 yılına kadar 156’ya yükselteceğiz.

Meclis’te bir su kanunu hazırlıyoruz.

ADETA DESTAN YAZDIK

277 milyar liralık yatırımla 600 barajı, 423 göleti, 590 hidroelektrik santralini, 1457 adet sulama tesisini ve 267 adet içme suyu tesissisini hizmete alarak destan yazdık. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçtiğimiz 3 yılda 41 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık. 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi