Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC’de Maraş’ı ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC’de Maraş’ı ziyaret etti
20:00 - Kasım 15 2020 Pazar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın daveti üzerine KKTC’nin 37. kuruluş yıldönümü töreninde KKTC’ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi ziyareti kapsamında Lefkoşa’daki Atatürk Anıtı’nı ziyaret ettikten sonra, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki resmi yürüyüşe katıldı. Törenin ardından Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile 46 yıl sonra açılışı yapılan kapalı Maraş’ı ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, “Öncelikle 37. yıldönümünde sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Ama bu Kapalı Maraş bölgesini gördükten sonra Güney ve Kuzey olarak kapatılan bu Maraş bölgesi niye buraların insanlarından tüm güzelliği ile uzak tutulmuş bu düşündürücü bölge olduğunu merak ediyorum ”.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Taşınmaz Mal Komisyonu komisyonu ile Güney’de kim varsa, Taşınmaz Komisyonuna başvurarak ve hemen hemen tamamının bedelini ödeyerek sahiplerini bulacak ve maliklerini bulduktan sonra bu iş çözüldü. Yıl 1974, yıl 2020. Yıllar böyle kaldı. Şimdi bir adım atalım diyoruz, bir mesafe alalım. Çünkü uluslararası perspektif hiçbir zaman Kuzey Kıbrıs’ı adil paylaşımda ele almadı ”.

“Şimdi kendi karnımızı kesmemiz gerekiyor”

Güney Kıbrıs’ın Bürgenstock’taki görüşmelerde alınan kararlara uymadığını ve referandumda “hayır” dediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, buna rağmen Kuzey Kıbrıs’ın neredeyse mahkum edildiğini ve Güney’in AB üyesi olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu müzakerelere bizzat dahil olan biri olarak, bu müzakerelerde halka yapılan adaletsizliği, yani Kuzey Kıbrıs’ı sindirmek mümkün değil. Şimdi kendi göbeğimizi kesmemiz gerekiyor. Bu nedenle bugün Kapalı Maraş bölgesinde attığımız bu adım, 15 gün önce burada atılan adımlarla yeni bir süreç başlamış ve çalışmalar süratle sürdürülmüştür. Bu yerin gerçek sahipleri aslında biliniyor ve şimdi burası gerçek sahipleriyle buluşacağı günü bekliyor ”.

Erdoğan konuşmasının sonunda “Muhatap kardeşim Ersin’e cesaretinden dolayı özellikle teşekkür ediyorum. Kendisini tebrik ediyorum, her zaman atılacak adımlarda olduk, anavatanları Türkiye olarak onlarla birlikte hareket edeceğimizi söylemek istiyorum “dedi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi