Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Buraya vesayet paraşütüyle gelmedik”;

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Buraya vesayet paraşütüyle gelmedik”;
16:00 - Kasım 18 2020 Çarşamba

TOBB İkiz Kulelerde düzenlenen TOBB Türkiye Başkanı Erdoğan, ekonomi kongresine katıldı, işadamlarına seslenerek, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnaf ve ticaretten gelen bir siyasetçi olarak her zaman işadamları, esnaf ve sanatkârlarla birlikte olduğunun altını çizerek, “Bu yerlere vesayet paraşütüyle gelmedik, miras kalan aristokrat kanallardan gelmedik. büyükbaba veya baba. Buraya hayatın merdivenlerini tek tek tırmanarak, milletimizin zorluklarını ve imkanlarını her parçasıyla bizzat yaşayarak geldik. Hayatı boyunca devletten aldıkları maaş dışında iş, üretim veya istihdam deneyimi olmayanların söylentileri, teneke çıngırağının ötesinde bir anlam ifade etmez. Önlerine konan kağıtların üzerindeki rakamların ne anlama geldiğine dair en ufak bir fikirleri olmadığını en iyi siz bilirsiniz. Kaldı ki Kıbrıs meselesi, Maraş’ın ne anlama geldiğini bilmeyen açılışını, diplomatik görevlerini anlayamayan birine anlatmak için Cumhurbaşkanı tarafından heyete verilen imaj var. Ayrıca KKTC Cumhurbaşkanı da onları davet ediyor ve bu davete cevap vermiyor. “Oraya gittim, bizi niye yanına almadı” havasını alarak beni eleştirmeye çalışıyor. Bununla ekmek alamayacaksın. Kuzey Kıbrıs diye bir aşkınız var mı? Kapalı Maraş bölgesini açmak için bir tez savunma anlayışınız var mı? Hayır. Azerbaycan, Suriye, Libya’da aynısını yapmamışlar mı? Yapılmış. Şimdi onlar hakkında konuşuyorlar. Dışarıdan ve içeriden yazılan senaryoların tetikleyicisi olmak dışında doğru ya da yanlış fikri olmayan, projesi, hayali, müktesebatı olmayanların ekonomi hakkında yargıya varması gerçekten gülünç. Biraz samimiyet görürsek onlarla herkes gibi çok farklı bir şekilde oturup konuşacağız. Ama milletimize verdiğimiz söz ve saygımızın gereği olarak, proje şahsiyetleri, proje kadroları, proje politikaları, özellikle yalanlarına ve iftiralarına rağmen yüzü kızarmayan politikacılar ile işimiz yok. Muhatabımız milletimizdir. Milletimizin koynundan çıkan her kesimi ile iş dünyamızdır. Diğer her konu gibi, ekonomi, endüstri ve ticaret de bir gönül meselesi, bağlılık. Esnaf ve ticaretten de gelen bir siyasetçi olarak girişimcilerimiz, sanayicilerimiz, esnaflarımız, esnaf ve sanatkârlarımızla her zaman bir arada olduk ”dedi.

“Yüksek faizli yatırımcılarımızı ezmemeliyiz”

Yüksek faiz nedeniyle üretim, ticaret, ihracat ve istihdam temsilcilerinin sahadaki olayların tercümanı olarak karar vericilere rehberlik ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Faizin ne kadar yüksek olduğu belli. Gerçekten yüksek faiz oranlarıyla yatırım yapabilir miyiz? İstihdam yaratabilir, üretebilir ve ihracata yönelik ciddi adımlar atabilir miyiz? Mümkün değil. Bu yüzden bu noktada dikkatli olmamız gerekiyor, yüksek faizli yatırımcımızı ezmemeliyiz. Bunun için ekonomi ile ilgili tüm konularda iş dünyamıza ve temsilcilerine danışmaya özel önem veriyoruz ”dedi.

Erdoğan, “İstihdamdan finansmana, özellikle nakit akışından teşviklere kadar ihtiyacınız olan çok sayıda destek paketini faizsiz hayata geçirdik” diyen Erdoğan, en büyük kredi paketleri, kredi garanti fonu garantileri, istihdam teşvikleri … Bu dönemde başlatılan ve onlarca salgından olumsuz etkilendi. Sektörle ilgili çalışmaları anlattı.

“Tarihin en büyük demokrasi ve kalkınma hamlesi bizim dönemimizde başladı”

Türkiye’nin reformlarını ve başarılı bir şekilde büyüme politikasını aldıklarını ifade eden Erdoğan, 18 yılın en kötüsünün, “Tüm ülkenin 81 ilinde Bütünüyle kalkınma yaklaşımını her haneye, yaptığımız hizmete her insana dokunur. Tarihimizde Türkiye’nin en büyük demokrasi ve kalkınma girişimi başlatıldı.Milli gelirimizi 236 milyar dolardan 950 milyar dolara, ihracatımızı 36 milyar dolardan 152 milyar dolara çıkardık.Kişi başına milli gelirimizi 12.500 dolara çıkararak ülkemizi üst orta gelirli ülkeler grubuna dahil ettik.Ülkemizde doğrudan yatırımlar 138 milyar dolara ulaştı. Enflasyon oranını yüzde 32’den yüzde 4’e düşürerek faiz oranlarını tarihin en düşük seviyelerine taşıdık. ülke ve millet, 2023 hedeflerimize güvenle yükseliyorduk ve birdenbire hem ülke içinde hem de ülke içinde büyük bir saldırı dalgasıyla karşılaştık. d dışarıda.

Kuşatılmış darbe girişimi sınırından başlayan seyahat olayları, Erdoğan’ın yerleşik ekonomileri tuzağa düşürmeye kadar uzanarak kendilerine boşanma kararı verdiklerini belirterek, bu tarihi mücadelenin bu dönemde bile kendilerini Türkiye’de yüzlerce büyük projeyle donattığını söyledi. Erdoğan, “Şimdi salgınla birlikte değişim süreciyle birlikte dünyanın yeni bir döneme girdiğini ortaya koydu. Ülkemiz yatırım, üretim ve ticaretin yükselen merkezlerinden biri olarak gösteriliyor. Artık viteslerin bile değiştiği bir dönemdeyiz. up yeterli değil ve araç değişikliği gerekiyor. Bunun için ne gerekiyorsa yapmaya kararlıyız ”dedi.

Erdoğan, bir süredir devam eden hukuki ve ekonomik reformların yeni dönemin hazırlıkları olduğunun altını çizerek, “Temelleri attık. Yani kaba inşaatını tamamladığımız binamızı sonuçlandıracak bir atılımın eşiğindeyiz. İnşallah ülkemiz hazırlık dönemini geride bırakıyor ve şimdi de öfke dönemine giriyor ”dedi.

Yılın üçüncü çeyreğinin güçlü bir büyümeyle kapanacağının kesin olduğunu belirten Erdoğan, “Salgının neden olduğu bazı zorluklara rağmen yılı pozitif bir büyüme ile kapatacağımıza inanıyorum. Fiyat istikrarını ve finansal istikrarı birlikte sağlayacağız. Bu nedenle, enflasyonla mücadele birinci önceliğimizdir. Hedefimiz bir an önce tek haneli enflasyon rakamlarına ulaşmaktır. Mali disiplini koruyarak, kamu maliyesinin kalitesini artırarak, yapısal ve mikro reformları uygulayarak, değişim çizgimizden sapmadan büyüme ve istihdam odaklı bir yaklaşımla yolumuza devam edeceğiz. Ortaya çıkan sorunları piyasa ekonomisi kurallarına göre çözeceğiz. Elbette salgını önlemek için aldığımız önlemlerin yol açtığı sorunların farkındayız. Devlet olarak sahip olduğumuz imkânları sonuna kadar kullanarak bu sorunları azaltma gayreti içindeyiz. Sorumluluğumuzun ağır olduğunu biliyoruz ama milletimize olan güvenimiz. Enerjimiz ve azmimiz daha da büyük. Ülkemizi sizlerle bugünün bölgesel ve küresel liderlik seviyesine getirdik. Umarım sizlerle yaşadığımız zorlukları tekrar aşarız, birlikte hedefe Türkiye ile birlikte daha büyük ve daha güçlü ulaşırız ”dedi.

Erdoğan, program sonunda video konferans sistemi ile TOBB Üniversitesi bahçesinde düzenlenen fidan dikimine de katıldı.

Derya Yetim

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi