Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘BM Güvenlik Konseyi’nde reform yapmalıyız’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘BM Güvenlik Konseyi’nde reform yapmalıyız’
19:00 - Eylül 21 2020 Pazartesi

Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşunun 75. yılı dolayısıyla düzenlenen üst düzey toplantıya video mesajıyla katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan; Mesajında BM Güvenlik Konseyi yapısını eleştirdi ve 7 milyar insanın kaderinin 5 ülkenin insafına bırakılamayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 75. Genel Kurulu Başkanı Büyükelçi Volkan Bozkır başkanlığındaki oturuma gönderdiği video mesajında şu açıklamaları yaptı:

“Yıldönümleri sadece bir kutlama olayı değil, aynı zamanda muhasebe için değerli bir fırsattır. BM’nin 75. yıldönümünün de tüm dünya için böyle bir fırsata yol açmasını diliyorum. İnsanlık olarak korona virüsü salgını da dahil olmak üzere sağlığımızı, ekonomimizi, sosyal barışımızı ve geleceğimizi etkileyen birçok önemli sorunla karşı karşıyayız.

Dünya çapında 170 milyon insanın acil yardıma ve korumaya ihtiyaç duyduğu bir tabloyla karşı karşıyayız. Açlık çekenlerin sayısı 820 milyonu aşarken, 70 milyondan fazla insan çatışma ve baskı nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. Ne yazık ki Kovid-19 salgını dünyadaki bu adaletsizlikleri ve eşitsizlikleri çok daha keskinleştirdi.

Dünyada milli gelire göre en çok yardımı sağlayan ülke olarak salgının neden olduğu sıkıntıları elimizdeki tüm imkanlarla hafifletmeye çalıştık. Bu süreçte kendi vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılarken, dünyanın 146 ülkesine din, dil, ırk, kıta ne olursa olsun tıbbi malzeme ve ekipman gönderdik. Aşırı kazanç hırsı, güç konsantrasyonu ve yeni yöntemlerle sömürgeciliği sürdürme arzusu, küresel sistemin adalet dağılımının önündeki en büyük engellerdir.

Suriye, Filistin, Yemen ve Afganistan başta olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde sağlanamayan istikrar bunun bir kanıtıdır. Öne sürülen ideallere rağmen BM sistemi ne çatışmaların önlenmesinde ne de başlayan çatışmaların sona ermesinde etkili değildir. Bir önceki yüzyılın ihtiyaçlarına göre şekillenen yapılarla bugünkü sınavların üstesinden gelemeyeceğimizi artık hepimiz görüyoruz. BM sistemini tekrar aktif hale getirmek için önce Güvenlik Konseyi’nde reform yapmamız gerekiyor. 7 milyardan fazla insanın kaderini 5 ülkenin merhametine bırakan bir konsey yapısı adil ve sürdürülebilir değil.

Demokratik, şeffaf, hesap verebilir, etkili ve adil temsile dayalı bir konsey mimarisi, insanlık için bir seçim olmaktan çok bir zorunluluk haline geldi. BM Genel Kurulu’nun güçlendirilmesi ve canlandırılması da sorunlarımızın çözümüne katkı sağlayacaktır. Kıtaların kesişme noktası İstanbul’un BM merkezine dönüşmesi, küresel barış ve istikrar çabalarına destek olacaktır.

75. Genel Kurul Başkanı kıdemli diplomat ve siyasetçi Büyükelçi Volkan Bozkır, Türkiye için olduğu kadar uluslararası toplum açısından da övünme fırsatı sunuyor. Türkiye’ye göstermiş olduğunuz nazik ilginiz için teşekkür ederim. Bu vesileyle BM sistemine desteğimizi ve katlarımıza devam edeceğimizi yinelemek istiyorum. ”

Derya Yetim

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi