Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘BM daha temsili, demokratik ve şeffaf bir yapıya sahip olmalı’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘BM daha temsili, demokratik ve şeffaf bir yapıya sahip olmalı’
14:00 - Ekim 24 2020 Cumartesi

Covid-19 salgınının da teyit ettiği üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan, “BM örgütünün daha temsili, demokratik, hesap verebilir, etkili, şeffaf, adil ve insan odaklı bir yapıya sahip olması zorunludur. Bu doğrultuda BM sistemi Başta Güvenlik Konseyi olmak üzere reform yapılmalı. “Dünya Beşten Büyüktür sloganıyla dünyaya yönelik çabalara katkıda bulunuyoruz.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü ve Birleşmiş Milletler Teşkilatı kuruluşlarının 75. yıldönümü münasebetiyle yayınlandığı mesajda, “Birleşmiş Milletler (BM) kurucu üyeleri arasında son olarak Örgütün 75. yıl dönümünü kutluyoruz. Türkiye, kurallar, BM’nin temsil ettiği değerlerin ve BM Genel Kurulu’nun merkezinde yer alan çok taraflılık ilkesinin güçlü bir destekçisi ve savunucusudur. “Uluslararası toplumun bu konudaki desteğinin ve güveninin bir tezahürüdür. 193 üye ülkenin eşit temsil edildiği ve uluslararası toplumun ortak irade ve vicdanını yansıtan BM Genel Kurulu’na ilk kez bir Türk vatandaşı başkanlık eden ülkemiz. “

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemiz, Kore Savaşı’ndan bu yana BM barışı koruma operasyonlarına personel katkısında bulunuyor ve BM bünyesinde iki önemli girişime, Medeniyetler İttifakı ve Barış İçin Arabuluculuk liderliğini sürdürmeye devam ediyor.” Dedi:

“BM politikamızın bir başka boyutu da 2030 Sürdürülebilir Kalkınma gündeminin uygulanmasıdır. Bu anlayışla, En Az Gelişmiş Ülkelerin Dostları (EAGÜ’ler) Grubu’nun eş başkanlığını yapıyor, Yoksulluğa Karşı İttifak’ta sorumluluk üstleniyor ve EAGU’ya ev sahipliği yapıyoruz. Teknoloji Bankası. EAGÜ’ler, mülteciler ve Covidien-19 salgınlarıyla mücadele eden diğer savunmasız gruplar en büyük katkıyı sağlayan ülkelerden biridir.Mart ayından bu yana dinler, dil, ırk ayrımcılığına bakılmaksızın dünya çapında 154 farklı ülkede ve çağrıyı desteklemek için olumlu yanıt verdiler Türkiye de bu anlayışla BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesinin 16. Tarafları Konferansı’na ev sahipliği yapacağız.Sera gazı emisyonları konusunda tarihsel sorumluluğu çok az olan veya hiç olmayan bir ülke olarak BM çalışmalarımızı sürdürdük. İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında hak ettiğimiz konuma ulaşarak yeniden üreteceğiz.

Türkiye’nin, güçlü ekonomik göstergeler sonucunda 15 üyeye varan BM genel bütçesine katkı sağladığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, devlette şunları söyledi:

“BM’nin 25 farklı temsilcilik ve ofisi beş farklı ilde faaliyet gösteriyor. BM politikamızın önemli bir yönü kıtaların ve kültürlerin kavşağı olan İstanbul’u bir BM merkezi haline getirmektir. Çalışmalarımız bu hedef doğrultusunda devam ediyor. İnsani diplomasi Ülkemizin BM’deki önemi ve öncelik verilen konulardan biridir. 2016 yılına kadar Türkiye’ye ev sahipliği yapan ilk Dünya İnsani Zirvesi, insani yardımın milli gelirinin yüzdesi olarak dünyanın en cömert ülkesidir. 4 milyona yakın insanın yanı sıra sınırlarımız ve kriz bölgelerinde hayatta kalmak için mücadele eden sivillere karşı insani yardım Diğer yandan BM örgütünün daha temsili, demokratik, hesap verebilir, etkili, şeffaf, adil ve insan odaklı hale getirilmesi zorunludur. , Covid-19 salgını ile de teyit edildiği üzere, BM sisteminde reform için dünya çapında çabalar “A Beşten Büyüktür” sloganıyla katkıda bulunuyoruz. BM’nin uluslararası barış, istikrar, kalkınma ve adalete katkıda bulunmaya devam edeceğine inanarak 24 Ekim ‘Birleşmiş Milletler Günü’nü kutluyorum. “

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi