Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara-Niğde otoyolunun açılışına katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara-Niğde otoyolunun açılışına katıldı
19:00 - Eylül 4 2020 Cuma

Ankara-Niğde karayolu Açılış Töreni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’da konuşan ” Yap-İşlet-Devret modelinin Türkiye’ye kazandırıldığını ve yolun toplam 330 kilometre uzunluğunda olduğunu belirterek bugün birinci ve üçüncü segmentlere hizmet vereceği kaydedildi ve ikinci segmente 2020 yılı sonundan önce trafiğe açılacaktır.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN KONUŞMASINDAN ÖNEMLİ NOTLAR:

Marmara, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerini birbirine bağlayan bu rota, aynı zamanda Avrupa, Kafkasya ve Asya transit koridorunun da önemli bir parçası. Edirne’den otobanı kullanmaya başlayan bir araç, bu otoyol tamamen hizmete girdiğinde şehre hiç girmeden Şanlıurfa’ya gidebilecek. İstanbul üzerinden karayolu ile İzmir ve Aydın’a ulaşmak mümkündür. Geçtiğimiz aylarda ihalesi yapılan kısmın tamamlanmasıyla bu güzergah önce Denizli’ye ardından Antalya’ya uzanacak. İnşallah Marmara Denizi’ni çevreleyen karayolu ve Çanakkale Köprüsü’nün tamamlanmasıyla ülkemizin insan ve araç trafiğinin en yoğun olduğu bölgelerin ulaşım sorununu tamamen çözeceğiz. Ankara-Niğde Otoyolu, bu büyük ağın en kritik parçalarından biridir.

Hizmete koyduğumuz bu proje ile trafik akışının hızlı ve konforlu bir şekilde sağlanmasının yanı sıra birçok ekonomik fayda göreceğiz. Bir sürücü mevcut yolda 4 saat 14 dakikada 317 kilometre gidebildiğinde 275 km yol kat ederek aynı noktaya 2 saat 22 dakikada ulaşabilecektir. Yapılan hesaplamalara göre bu otoyol sayesinde ülkemiz, akaryakıttan zaman zaman 885 milyon lira olmak üzere toplam 1 milyar 628 milyon lira, 743 milyon lira kazanacak.

Kazaların azalmasıyla can ve mal güvenliğinin artırılması bir diğer önemli faydadır. Tuz Gölü, Derin Kuyusu, Kapadokya, Göreme gibi önemli turizm merkezlerine ulaşımın kolaylaştırılması da bu alanda ülkemize katkı sağlayacaktır. Güzergah boyunca dikilecek 6,5 milyon bitki ve 1,1 milyon metrekare çimlenme ile step ikliminin hüküm sürdüğü bu bölgenin çehresi de değişecek.

Ankara-Niğde Otoyolu’nun bir diğer özelliği ise, döşenen fiber haberleşme ağı, sensörler, kameralar, veri ve kontrol merkezi ile akıllı yol olarak tasarlanmış olmasıdır. Eskiden tamamen insan gücüyle yapılan birçok işlem bu yolda akıllı ulaşım sistemi ile gerçekleştirilecek. Trafik yoğunluğundan buzlanmaya, bakım ve onarıma, ileride akıllı araçların kullanımını sağlayacak altyapıya kadar pek çok özelliğe sahip bu proje ile geleceğin yolunu inşa ettik. “Yatırım tutarını, çalışma süresini ve garanti ücretini karşılaştırdığımızda, bu otoyol devlet için çok karlı bir yatırım oldu.”

“Ülkemizin her yerini erişilebilir kılmak için yola çıktık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ulaşımın kalkınma ve kalkınmanın temel altyapılarından biri olduğuna dikkat çekerek, “İnsan ve yük taşımacılığının güvenli, hızlı ve ekonomik yapılamadığı bir ülkede kalkınmanın sağlanması ve ülke geneline yayılması mümkün değildir. . Bu sebeple gidemeyeceğiniz ve gidemeyeceğiniz yerin size ait olmadığı anlayışıyla doğudan batıya, kuzeyden güneye ülkemizin her karışını ulaşılabilir kılmak için yola çıktık. Özellikle karayolu, havayolu ve demiryolu taşımacılığında ülkemize adeta bir çağ aşmış durumdayız. Denizyolu üzerinde yapımı devam eden dev limanlarımızla ülkemizin önünde yepyeni bir dönem başlatıyoruz. Bugünkü açılışımızla birlikte son 18 yılda ülkemize getirdiğimiz yeni karayolu mesafesi 1.581 kilometreye ulaştı. Böylece daha önce devraldığımız 1.714 kilometrelik karayolu ile ülkemizde toplam karayolu uzunluğu 3.295 kilometreye ulaştı.

Bölünmüş yollarda çok daha parlak bir fotoğraf çektik. Göreve geldiğimizde 6 bin 10 km ile bölünmüş yol uzunluğumuzu aldık. Buna 21 bin 400 km ekleyerek toplam 27 bin 500 km’ye çıkardık. Ülkemizin toplam karayolu ağı 68 bin 429 kilometredir. Son 18 yılda inşa ettiğimiz 361 km uzunluğundaki 3.261 köprüler ile daha sağlıklı ve daha ekonomik bir ulaşım sağladık. Aynı şekilde 483 kilometre uzunluğundaki 315 tüneli de bu dönemde hizmete açarak zor coğrafyalarda ulaşımın hızlı ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağladık. Son corona virüs salgını döneminde açtığımız ve inşa etmeye devam ettiğimiz projeler bile ulaştırma alanında vermiş olduğumuz hizmetleri ülkemize göstermeye yetiyor. Durmak yok, devam et. Corona virüsü bunu engellemiyor, biz devam edeceğiz “dedi.

“Hep engellediler ama biz durmadık ve Ilısu Barajı’nı bitirdik”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu arada, terör örgütünün engellemek için durdurmadığı Cudi Dağı Tünellerinin yapımını da tamamladık” dedi. “Aynı şekilde Ilısu Barajı. Terör örgütü Ilısu Barajı’nın zarar görmesine neden olmadı.” Ilısu Barajı’nın yapılmasını istemediler, hep önlediler ama biz durmadık ve Ilısu Barajı’nı bitirdik.

1915 Çanakkale Köprüsü’nün her aşamasında bizzat oradaydık. Amacımız 18 Mart 2022’de bu köprüyü hizmete açmak. Bazı belediyelerin başlattığı projelere de bakanlıklarımız aracılığı ile devam ediyor ama akılları boşalıyor. Bunlardan biri, Adana için sembolik bir eser olacağını düşündüğüm Seyhan Barajı’nın hemen yanındaki köprü. Fiziki gerçekleşme yüzde 47 seviyesinde olan bu köprünün kalan kısımlarını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız 530 milyon TL bedelle tamamlayacak. Ayrıca köprü giriş ve çıkışlarındaki kavşaklar da bakanlığımız tarafından yapılacaktır. Bu çalışmanın yapımına Devlet Bahçeli Köprüsü adıyla başlandı ve bu çalışmanın adını Devlet Bahçeli’nin isteği üzerine 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak belirledik ve bu şekilde bitireceğiz ”dedi.

“Türkiye’nin boynundaki siyasi boyunduruk kırılır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “18 yıldır Türkiye Cumhurbaşkanı ve Başbakanı olarak sorumluluk alıyorum, her alanda güçlendik ve hem siyasi hem de ekonomik yeniden inşa ediyoruz” ifadesini kullandı:

“Bugün her alanda dik bir Türkiye’nin başı, bu başarımızı 18 yılımıza borçluyuz. Türkiye’nin boynundaki siyasi boyunduruğundan bir mola verdik. Bir tarafa atladığımız hindi parçalarının ayağına ekonomik prangalar takıldı. Türkiye ipotek altındaki bölgenin geleceğinden korkuyor artık çiğnemekteyiz.Kendine güvenen, kendine inanan, potansiyelini ve gücünü kendi hedefleri, menfaatleri ve planları doğrultusunda kullanan bir ülke kurduk. Kimsenin parmak sallaması konuşmayacak , kimseye haber vermeye teşebbüs etmeyecek, kimse Türkiye üzerinden pervasızca operasyonlar kuramazdı.

Savunma sanayinde kendi kendine yeterliliğini her geçen yıl artıran bir ülke olarak, güvenliğimizi kimseye şükran duymadan sağlayabildik. Bugün Doğu Akdeniz’de ve güney sınırımızın pek çok yerinde, Türkiye’nin siyasi ağırlığını geride bırakmış olsa da bu çok önemli ekonomik, askeri güçler var. Karadeniz’de keşfettiğimiz doğalgaz rezervleri ve devam eden çalışmalarımız, ülkemizi enerji alanında 1. lige yükseltecek kadar zengin. Siyasi olarak var olmayan bir devletten, tüm denklemlerde kritik rolü olan bir ülkeye geçtik. Birçok uluslararası platformun aranan, sözlerine ve tavırlarına göre pozisyonların alındığı bir ülke olduk. Ekonomi olarak 3 kuruş tuzağıyla yıkılan zayıf bir yapıdan arka arkaya onlarca saldırıya katlanarak 2023 hedeflerimize doğru yürümeye devam ettiğimiz bir yere geldik. ”

“2023’ü milletimiz için yeni bir zaferin kilometre taşına dönüştürmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”

Eğitimden sağlığa, ulaşımdan enerjiye kadar tüm hizmet alanlarında gelişmiş ülkelerin bile gıpta ettiği bir altyapıya sahip olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Salgın döneminde birçok ülkenin sağlık sistemi tüm unsurlarıyla çökerken biz Vatandaşlarımıza en iyi hizmeti ücretsiz olarak sundu. İşverenden işçiye, esnaftan yabancı milletlere toplumun tüm kesimlerini destekleyerek ekonomik ve sosyal dengelerin güçlü kalmasını sağladık.

Bu kuru sözlerle değil, milletimizin kalplerinde yerimize, mugalatay, yalan, iftira, boş gösterilerle; Verdiğimiz hizmetler, inşa ettiğimiz çalışmalar ve elde ettiğimiz sonuçlarla başardık. İnşallah bu yolda aynı anlayışla devam edeceğiz. 2023 yılında Türkiye önündeki ilk seçimler, önümüzde yaklaşık 3 yıl kesintisiz hizmet dönemi var. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023’ü milletimiz için yeni bir zaferin kilometre taşına dönüştürmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Birliğimizi, dayanışmamızı ve kardeşliğimizi sımsıkı koruduğumuz sürece kimse bu ülkenin hedeflerine ulaşmasına engel olamaz. İç ve dış spoiler senaryoları tek tek deşifre ediliyor. Vesayet, terörizm, kaos, darbe, Türkiye’yi güzel bir ahlak ve vicdan tuzağına düşürmek için çalışmaktan vazgeçemeyip, onu yeni oyunun dışına uçarak çıkarmak bir kez daha hüsrana uğrayacaktır ”dedi.

“Ankara Niğde Otoyolu da yerli ve milli akıllı ulaşım sistemleriyle donatıldı”

Ankara Niğde Karayolu; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Edirne’den başlayıp İstanbul ve Ankara üzerinden Güneydoğu’ya uzanan ve planlanan Şanlıurfa-Habur Sınırını da içine alan Trans Avrupa Kuzey Güney Karayolu (TEM) üzerinde kesintisiz ulaşımın sağlanmasında önemli olduğunu söyledi. Kapı bölümü, “Ankara Niğde Otoyolu ayrıca yerli ve milli akıllı ulaşım sistemleri ile donatıldı.

Akıllı otoyolumuz ana kontrol merkezinden yönetilecek ve yol güvenliği en üst düzeyde olacaktır. 1,3 milyon metre fiber optik ağ ve trafik sensörleri, meteoroloji ölçüm istasyonları, olay algılama kameraları ve değişken mesaj sistemleri ile donatılmış karayolumuzda akıllı ulaşım sistemlerinin en gelişmiş örnekleri uygulandı. Vatandaşlarımızın güvenliğini ve konforunu ön planda tuttuk. Tüm ulaşım ve iletişim yatırımlarında olduğu gibi Ankara-Niğde Otoyolu geçtiği her noktada üretimi, ticareti, turizmi ve istihdamı önemli ölçüde artıracak.

İlker Turak – Derya Yetim – Ömer Çetin

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi