Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Akdeniz ve Ege’deki korsanlığa ve haydutluğa asla teşekkür etmeyeceğiz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Akdeniz ve Ege’deki korsanlığa ve haydutluğa asla teşekkür etmeyeceğiz’
22:00 - Ağustos 31 2020 Pazartesi

Erdoğan, bugün Giresun’u ziyareti sırasında sel bölgelerinde gözlemler yaptığını ve vatandaşı devlet olarak asla yalnız bırakmadıklarını hatırlatarak, “Vatandaşlarımıza devletin nerede olduğunu sordurmadık. Temel ihtiyaçların karşılanmasından arama kurtarma çalışmalarına kadar, insanlarımızı asla yalnız bırakmadık. Elimizdeki tüm imkanları seferber edip afetin yaralarını bir an önce iyileştireceğiz. Ayrıca benzer acıyı bir daha yaşamamak için alınacak önlemleri belirleyecek birini üzmek pahasına da olsa gerekeni yapmaktan asla çekinmeyeceğiz.

2020-2021 balıkçılık sezonunun tüm balıkçılar için verimli geçmesini ümit eden Erdoğan, “Bu geceden itibaren balıkçılarımız ‘vira bismillah’ diyerek denizlere açılacak ve 7,5 ay boyunca denizde rızkını arayacak. Umarım ağlarınız her zaman dolu olur. Hamd Allah’a mahsustur. Bu yıl denizlerimizden güzel haberler bekliyoruz. Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğalgazın bulunması, sadece iç kısmın değil altının da bereketli olduğunu göstermiştir. Bu keşif, ülkemizin enerji kaynakları ile çevrili gerçek potansiyelini ortaya çıkardı. Tespit ettiğimiz rezervin çok daha büyük bir kaynağın habercisi olduğuna inanıyoruz ”dedi.

Oruç Reis’in Akdeniz’de sismik araştırma gemisi Türkiye’nin doğusuna devam etme kararlılığını kaydettiğini kaydeden Erdoğan, “İnşallah en kısa sürede Akdeniz’de Karadeniz’den müjdeli haber almayı umuyoruz. Burada bir kez daha bu gerçeğin altını çizmek istiyorum. millet, ne yiyoruz ne de haklarımızı besliyoruz, Akdeniz ve Ege’de korsanlığa ve eşkıyalığa asla değer vermeyiz.

Akdeniz’in en uzun kıyı şeridine sahip olan ülkemizi Antalya kıyılarına kimse hapsedemez. Denizlerde milletimizin ve Kıbrıslı Türklerin haklarını tam olarak savunmaya kararlıyız. Ayrıca eski sömürgecilerin Türkiye aleyhine olan efeleklerin yeniden okunması için gaz kapanış tarihlerine gelmelerini tavsiye ederim. “Dedi.

Yasadışı ve bilinçsiz avcılık, gelecek nesillerin haklarını gasp etmektir.

Balıkçılara seslenen ve uyarılarda bulunan Erdoğan, “3 tarafı denizlerle çevrili, iklim ve coğrafya açısından sayısız imkana sahip bir ülkeyiz. Ülkemizin mavi vatanı 23,2 milyon hektar büyüklüğündedir. Denizlerimizde 550 iç sularda yaklaşık 380 balık türü yaşamaktadır. Ticari olarak avlanabilen balık sayısı 100’ün üzerindedir. Su ürünleri sektöründe 18 binden fazla balıkçı gemisi, 2 bin 127 su ürünleri tesisi ve 255 su ürünleri işleme tesisi faaliyet göstermektedir.

Sektör; 250 bin vatandaşa doğrudan veya dolaylı olarak iş ve istihdam imkânı sağlıyor. Ülkemizde yılda 600-700 bin ton civarında su ürünleri üretimi yapıyoruz. Son av döneminde üretimimiz bir önceki yıla göre yüzde 48 arttı, su ürünleri üretimimiz toplamda yüzde 19 ve toplamda yüzde 33 gibi rekor bir seviyede arttı. Böylece 2019 yılında 837 bin ton üretim hacmine ulaştık.

Balıkçılık filomuzun Atlantik’ten Hint Okyanusu’na kadar açık sularda avlanabilmesi için 10 ülke ile anlaşma imzaladık. Şu anda, Atlantik Okyanusu’nun birçok yerinde, özellikle Moritanya’da, yaklaşık 100 balıkçı teknesi 1.500’den fazla mürettebatla avlanıyor. Balıkçılarımızın 12 ay boyunca Doğu Akdeniz’de uluslararası sularda avlanmasını sağladık ”dedi.

“Yasadışı balık avlayarak denizlerimizi yok edenlere rıza göstermemenizi rica ediyorum”

Erdoğan, “İnsan olarak bizler bu dünyanın sahibi değiliz, bizler onun koruyucusuyuz” diyen Erdoğan, “Denizlerimiz, göllerimiz, ormanlarımız ve yeryüzündeki her şey bize ömür boyu kullanmamız için verilen emanettir. Rızkımızı kazanırken, sadece günü kurtarmakla kalmayacağız, yarına daha iyi ve daha müreffeh bir ülke bırakmaya çalışacağız. Ağlarımızı denize atarken o denizde gelecek nesillerin de hakkı olduğunu asla unutmayacağız. Yasadışı ve bilinçsiz avlanma, gelecek nesillerin hakkını gasp etmektir.

Özellikle kaçak trol, denizlerimizi yok eden denizlerimizi yok eden en büyük hatalardan biridir. Denizlerimizi ve içindeki canlıları koruma sorumluluğunun, rızkını denizden sağlayan balıkçılarımızın görevi olduğuna inanıyorum. Vicdanınızla kendi aranızda kuracağınız otokontrol kadar hiçbir kanun etkili olamaz. Yasadışı balık avlayarak denizlerimizi yok edenlere rıza göstermemenizi rica ediyorum. Bu düşüncelerle her birinize müreffeh ve kazançlı bir sezon diliyorum ”dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra mersinbalığını bıraktı.

Ahmet Bilge-Candemir Sarı

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi