Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘2022’de tamamlayıcı emeklilik sistemini hayata geçireceğiz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘2022’de tamamlayıcı emeklilik sistemini hayata geçireceğiz’
21:00 - Haziran 9 2020 Salı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzun bir aradan sonra ilk kez yüz yüze toplanan Başkanlık Kabinesi’nden sonra önemli açıklamalarda bulundu. Ağustos 2018’de başlayan döviz saldırılarının ve spekülatif saldırıların etkilerini ortadan kaldırma mücadelesini başarıyla sürdürdüklerinin altını çizen Erdoğan, “Makroekonomik göstergelerin enflasyon ve faiz oranlarında önemli başarı elde ettiği dengeleme sürecinin kazanımlarını kazandık, piyasalardaki belirsizliklerin yerini güven aldı. Bu şekilde, hızlı bir şekilde ekonomik istikrar kalkanı gibi kapsamlı bir önlem paketi uyguladık. Şirketlerimize, esnaflarımıza ve vatandaşlarımıza dışarıdan yardıma ihtiyaç duymadan ve herhangi bir uluslararası kurumdan destek almadan destek verdik. Her talebe anında cevap verdik ve gerekli destek mekanizmalarını kullandık. Yakın zamanda, tarihteki en düşük maliyetleri ve ülkemiz için en kolay ödeme seçeneklerini içeren bir finansman desteği sunduk. Aynı şekilde otomotiv ve turizm pazarlarını desteklemek için finansman olanakları sağladık ”dedi.

“2022’de tamamlayıcı emeklilik sistemini hayata geçireceğiz”

Türkiye’nin ekonomik durumunun desteğiyle görevlendirilen ekonomik istikrarın yanı sıra kalkanların normalleşme aşamaları da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasına şu şekilde devam ettiğini gösterdi:

“Şimdi, bu kazançları özellikle istihdamda yapacağımız sıçrama ile taçlandırmamız gerekiyor. Türkiye’nin istihdam kalkanının adı çok detaylı ve kapsamlı bir reform paketi hazırladı. Türkiye’nin kalkanı, özellikle Ocak 2019-Nisan 2020 arasındaki amacımız olan işsiz vatandaşlarımızın yeniden istihdamına katılmak için istihdam sağlamaktır. Kayıpları telafi etmenin ötesinde, parasal saldırı ve salgından önce bile iyi bir istihdam seviyesine ulaşmayı hedefliyoruz. Ekonomik faaliyetlerin azalması nedeniyle çalışanlarını kısa süreli işe sokan veya ücretsiz izne bırakan işverenlerimize normalleştirme desteği sağlayacağız. Çalışma hayatında normalleşmeyi teşvik edecek bir mekanizma oluşturacağız. Covid-19 salgınının özellikle istihdam üzerindeki etkilerini en aza indirmeye ve salgından öncekinden daha iyi istihdam rakamları elde etmeye çalışacağız. Bu bağlamda, ek istihdam için teşvikler sağlayacağız. Sürecin en önemli göstergelerinden biri olan kısmi veya esnek çalışma alanında işgücü piyasamızı daha verimli hale getirecek düzenlemeler yapacağız. 25 yaşın altındaki gençlerin istihdamı destekleyerek beceri ve deneyim kazanmalarını sağlayacağız. 25 yaşın altındaki ve 50 yaşın üzerindeki gençlerin kolayca istihdam edilmesini sağlayacağız. Ayrıca, çalışanlara tamamlayıcı emeklilik sigortası sunmak için bir çalışma başlatıyoruz. İşçilerin kazanılmış hakları kurulacak karma model ile korunacaktır. Tamamlayıcı emeklilik sigortası ile ek emeklilik desteği de sağlayacağız. Böylece çalışanlarımız emeklilik konusunda daha rahat olacaklar. Bunun için devlet elini taşın altına koyacaktır. Kalkanı ile Türkiye’nin istihdamı bu fon kapsamında gerçekleşecek kalıcı hale getirmeyi amaçlıyor. Esnaflarımız, küçük işletmeler, yatırımcılar, üretim ve istihdam için uygun maliyetli ve uzun vadeli kaynaklar sağlayacak bir sistem kuracağız. 2022 yılında hızlı bir şekilde aktifleşen Türkiye’nin istihdam kalkanı alındıktan sonra ek emeklilik sistemini hayata geçirecek. ”

“Türkiye tüm bu alanlarda güçlenmiş bir ülke”

Terörle mücadelenin de aynı anda yürütüldüğüne dikkat çeken Erdoğan, “Polisimiz Mehmetçi, güvenlik görevlileri ve jandarmalar tatil yapmadan Gabar’da terörizmle savaşmaya devam ettiler. Bunun da bir maliyeti var. Tüm bunlar devam ederken, yüzde 20’lik bir ulusal ve yerli savunma sanayine sahip olduğunu düşünürken, şimdi yüzde 70’e çıkardık. Tüm bu yatırımlar halen devam etmektedir. Türkiye tüm bu alanlarda güçlenen bir ülke. Bu mücadele Güneydoğu ve Doğu’daki eski sorunlu anlar sayesinde bu şekilde devam ediyor. Bu mücadeleyi her zaman söylediğimiz tek terörist olana kadar sürdüreceğiz. ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, istihdam kalkanı ile ilgili çalışmaların detaylarının Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi. “Bu paketi bir dönem projesi olarak görmüyoruz. Bunu, istihdamı sürekli olarak destekleyecek kalıcı bir atılım ateşleyicisine dönüştürmek istiyoruz. Ülkemizde çalışmak isteyen herkesin işi olana kadar durmadan mücadeleye devam edeceğiz. Yeni dönemde üretim ve ihracata yönelik büyüme politikamızı daha güçlü uygulamaya kararlıyız. Bunun için reel sektörümüzü ve sanayicimizi daha fazla destekleyeceğiz. Yenilikçi ve katma değeri yüksek üretim ve istihdamı artıracağız. Yatırımların yüksek ve orta yüksek teknoloji sektörlerine yönlendirilmesini sağlayacağız. ”

“Önümüzdeki dönemde dünya çapında yeni ticaret fırsatlarının yaratılacağını düşünüyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan sırasında salgın ülkeler, müstakil erişimin öneminin daha iyi anlaşıldığını belirterek, “Türkiye’nin son yıllarda yerel ve ulusal üretimi güçlendirmek için çok önemli adımlar attık. Bunlardan biri de 20 milyar liralık yatırım teşvik kredisi. stratejik bölgelerdeki şirketler için geliştirdik, böylece ertelenmiş yatırımların daha güçlü bir şekilde faaliyete geçmesini hedefliyoruz, önümüzdeki dönemde dünya çapında yeni ticaret fırsatlarının yaratılacağını düşünüyoruz. salgın sürecinde gerçekleştirdiğimiz başarılı kavga ile dünyada üretim, ticaret ve lojistik avantajlarımızla salgından sonra dünya ekonomisindeki yerimizi daha da güçlendireceğiz, ilk çeyrekte birçok ciddi ekonomik daralma kaydedildi Türkiye’nin yüzde 4,5 ile yüksek bir büyüme performansı göstermesi gerektiğini ve dünyanın artık bildiğini görüyor. . Ancak OECD’ye baktığımızda Türkiye ilk çeyrekte 4,5 ile dünyada 1 numara olarak gösteriliyor. Avrupa Birliği de aynı şekilde, G-20 de aynı şekilde gösteriyor. Belki ikinci çeyrekte bazı olumsuz gelişmeler olabilir, ancak 3. ve 4. çeyrekte bu büyümeyi tekrar yakalayacağız. Çünkü şimdi zemin sağlam. Nisan ayındaki kayıplarımıza rağmen, Mayıs ayının önde gelen göstergeleri ekonomimizin hızlı bir toparlanma içinde olduğunu göstermektedir. Bu resimde firmalarımızın üretim ve ihracatlarına kısmen de olsa devam etmeleri büyük bir paya sahiptir. Bak Amerika. Şu anda yaklaşık 45 milyon işsiz var. Tüm bu koşullara rağmen Türkiye dik durmaktadır ve şu anda işsizdir ve her vatandaşa her fırsatı sağlama çabası içinde bütün vatandaşlarını almalıdır. İhracattaki iyileşme ve iç talepteki beklentiler doğrultusunda toparlanmanın yerini hızlı bir büyüme alacaktır. Enflasyonun hedeflediğimiz seviyelere inmesini sağlayarak bu olumlu süreci desteklemeye kararlıyız ”dedi.

“Birisi çalıyor ve çalıyordu. Bak Borsa İstanbul ne oldu ”

Erdoğan, “Gıda fiyatlarındaki şişkinliğin yanı sıra mal ve hizmet pazarlarında rekabeti ve verimliliği artıracak yapısal reformları ortadan kaldıracak önlemler alacağız.” Diyen Erdoğan, “Mal ve hizmet fiyatlarındaki değişim oynaklığına karşı gerekli mekanizmaları da oluşturacağız. 2020’de yüzde 8,5 olarak belirlenen enflasyonu kademeli olarak 2021’de yüzde 6’ya ve 2022’de yüzde 5’in altına düşürmek. Borsa İstanbul endeksinin tekrar 110 bin seviyesine yükselmesi bizi olumlu yönde farklılaştıran bir diğer faktör. Birisi çalıyor ve çalıyordu .. Bak Borsa İstanbul ne oldu. Bana da büyümemi söyle. Neden bunu söylemiyorsun? Daha güzel şeyler göreceksin ve onları da öğreneceksin. Devlet tahvili faizlerinin 2 yıl içinde yüzde 8,6, 5 yıl içinde yüzde 10,1 düzeyinde gerçekleşmiş olması da bir işarettir. kendi kendine eğilim. Tüm bu göstergeler, Türkiye’ye girmek için normalleşme süresinin ekonomik olarak sağlam olduğunu gösteriyor. “Dedi.

“Son teröristte tarafsız olana kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz”

Erdoğan, Türkiye’de son dönemde yaşanan dış salımların yanı sıra dış politikada da çok başarılı olduklarının altını çizerek, şunları kaydetti:

“Gelişmiş ülkelerin bile aralarında maske savaşı yaptığı bir zamanda, tüm dünyayla benzeri görülmemiş bir dayanışma sergiledik. Filistin’den Somali’ye, Tunus’tan Brezilya’ya, İtalya’dan Amerika’ya, İspanya’ya, Ukrayna’ya, her kıtadan 125 farklı ülkeye tıbbi yardım malzemeleri gönderdik. Ayrım yok. Salgın sırasında 128 ülkeden 80 bin vatandaşımız ailelerini Türkiye’ye getirdi. Ülkemiz, milyarlarca insanın acı çektiği ve itibarına güvenilirlik katan bir süreçten doğmuştur. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin avantajlarını çok iyi kullanarak dış politika alanındaki başarılı mücadelemizi yansıttık. 5 Mart’ta Idlib’de Rusya ile imzaladığımız mutabakattan sonra, kurduğumuz huzur ortamına izin vermedik. Rejim güçleri son birkaç gündür provokasyonlarını artırsa da, İdlib’in çatışma ortamına geri dönmesine izin vermeyeceğiz. Süreci ilgili birimlerimizle yakından takip ediyor ve gerekli tüm tedbirleri alıyoruz.

Yine bu süreçte ayrılıkçı terör örgütünün yeniden inşası için izin vermedik ”dedi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Irak’ın kuzeyinde yer alan PKK teröristlerine karşı çalışmalarımızı sürdürdü. İşçiyi hedefleyen hain eylemler, sadık organizasyonun ekmeği, insanlarımıza yardım eden sadık sosyal destek grupları, içeride ve dışarıda sıkışıp kaldıklarının en açık ifadesidir. Ayrılıkçı terör örgütünü kahraman güvenlik güçlerimizin mücadeleleri, istihbarat birimlerimizin katkıları ve SİHA’larımızın desteği ile solumuyoruz. Türkiye yaklaşık 40 yıldır ayrılıkçı altın çağını terörizmle mücadele tarihinde yaşıyor. Son teröristte etkisiz hale gelinceye kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. ”

“Darbecilerin ve destekçilerinin Trablus ve Libya’yı işgal etme planı yenilgiyle sonuçlandı”

Erdoğan, “Libya geride bıraktığımız dönemde en iyi haberleri aldığımız listenin başında.” Dedi. Uluslararası meşruiyete sahip ulusal uzlaşma hükümeti, darbe plotterlerini Trablus’tan tamamen kaldırmayı başardı. Çöl aslanı şehit Ömer Muhtar’ın torunları, Libya’yı işgal ederek Trablus’un kapısında sağdan sola topladıkları lejyonerlerle mağlup oldular. Bir yıl öncesine kadar, Libyalı kardeşlerimize hayat veren darbe çizicilerinin bugün kaçmak için delikler aradıklarını görüyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi, zor oyunu bozar. Ülkemizin desteği ve ulusal uzlaşma hükümetinin kararlı duruşu ile Libya’da kurulan uluslararası tuzak kırıldı. İnşallah son dönemde sahada elde edilen sonuçlar çok daha büyük zaferlerin ve başarıların müjdecisi olacak ”dedi.

İlker Turak – Ömer Çetin – Derya Yetim

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi