Cumhurbaşkanı Aliyev: “Türkiye’nin manevi ve siyasi desteği zaferimizde büyük rol oynadı ‘

Cumhurbaşkanı Aliyev: “Türkiye’nin manevi ve siyasi desteği zaferimizde büyük rol oynadı ‘
18:00 - Kasım 11 2020 Çarşamba

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mehriban Aliyeva, hastanede tedavi altına alınan askerlerle bir araya geldi. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev görüşmede açıklama yaptı. İkinci Karabağ Savaşı’nın Azerbaycan’ın görkemli bir zaferi olarak tarihe geçeceğini belirten Aliyev, “Bu zafere ulaşmada bütün halkımız birlik ve beraberlik gösterdi. Savaş alanındaki zafer bizi siyasi arenada da zafere götürdü. Bu savaşı savaş alanında kazanmasaydık işgalcilerin kalan toprakları terk edeceklerine inanmıyorum. Neredeyse 30 yıldır çeşitli şekillerde topraklarımızı işgal altında tutmaya çalışan düşman, bu işgali devam ettirmek istedi ve biz de görüşmelerle sonuç alamadık. “Bu savaşı şehitlerimiz, askerlerimizin cesareti ve devletimizin politikası pahasına kazandık” dedi.

“Hem savaş alanında hem de müzakere masasının arkasında istediğimizi aldık”

Bu zaferin Azerbaycan tarihinde sonsuza dek kalacağını vurgulayan Aliyev, “İstediğimizi hem savaş alanında hem de müzakere masasında aldık. Askeri güç pahasına Füzuli, Cebrayil, Zangilan, Güdeli ve Şuşa şehirlerini kurtarmayı başardık. O araziye bayrağımızı diktik, bayrağımızı salladık. Bugün Azerbaycan’ın gücünün ne olduğunu bütün dünya gördü. Bu 44 günde zafer, askerlerimizin profesyonelliği ve kahramanlığı sayesinde elde edildi. Düşman işgal ettiği bölgeleri gönüllü olarak terk etmedi ve bu savaşlarda aktif rol alan sizler, 30 yılda hangi tahkimatları inşa ettiklerini çok iyi biliyorsunuz. Bu tahkimatları kırmak ve savunma hatlarını püskürtmek büyük bir kahramanlık ve askeri profesyonellik gerektirdi. Ayrıca o bölgenin coğrafyası da başlı başına bir tahkimattır. Şuşa, vazgeçilmez bir kaledir. Panahali han, bu şehri Şuşa halkını olabildiğince düşmandan korumak için inşa etti. Şuşa’yı birkaç günde minimum kayıpla ve şehre büyük bir zarar vermeden almak, büyük bir profesyonellik ve cesaret sembolüdür. Aynı zamanda kurtarılan toprakların manzarası da bu düşmanın Azerbaycan halkına karşı nefret içinde yaşadığını gösteriyor, yoksa tüm binaları yıkmaya ne gerek var? Kurtarılan alanlarımızın neredeyse yüzde 99’u tahrip edildi. Şimdi bu görüntüleri yayınlıyoruz, bunu basında herkes görebilir ”.

“Bu zaferin ilk kahramanı Azerbaycan askeridir”

Aliyev, “Bu zaferi kazanan askerlerimiz ve subaylarımızdır. Toprağımızı düşmandan kurtardılar ve bu zaferi halkımıza bağışladılar. Dolayısıyla bu zaferin ilk kahramanı bir Azerbaycan askeri, bir Azerbaycan subayıdır ve bunu herkes bilmelidir. Büyük bir millet olduğumuzu kanıtladık. Güzel tarihi topraklarımız olan Karabağ bölgesi yeniden doğacak, canlanacak ve gelişecektir. “Azerbaycan’ın ayrılmaz bir parçası olan ve en güzel köşelerinden biri olan Karabağ, gerçek bir cennet olacak.”

İlk haftalardan sonra Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı duramayacağını anladığını belirten Aliyev, “Bu nedenle uluslararası kuruluşlara ve bazı ülkelere bizi durdurmak için başvurmaya başladılar. Kimse bizi durduramaz, sonuna kadar gideceğiz dedim. Paşinyan şartlarımı kabul etmeliydi ve belirli bir programla bazı bölgelerden çekileceğini beyan etmeliydi ve biz başardık ”.

“Türkiye’nin siyasi ve manevi desteğinin kazanılması bu zaferde büyük rol oynadı”

Aliyev, bu bayramın tüm Azerbaycanlılar tarafından Azerbaycan’da ve dünyada kutlandığını belirterek, “Tarihi anlar yaşıyoruz. Herkesin bu tatili sokaklarda nasıl kutladığını görüyorsunuz. Bu festival Türkiye’de kardeşler olarak bizlerde kutlanıyor. Bu çok doğal. Çünkü biz tek milletiz, iki devletiz. Bugünkü kardeş azizlerime Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a defalarca teşekkür ediyorum. Dün telefonda konuştuk. Kendisine bir kez daha teşekkür ettim. Türkiye’nin siyasi ve manevi desteğinin kazanılması bu zaferde büyük rol oynadı. Çünkü Cumhurbaşkanı, kardeşim başından beri ‘sadece Azerbaycan değil, Türkiye onun yanında’ dedi, girişimlerin çoğu çatışmaya müdahaleye son verdi. Bu süreçte hem Cumhurbaşkanı hem de bakanlar ve üst düzey yetkililer her zaman bize desteklerini ifade ettiler. Gördüğünüz gibi neredeyse her hafta Türkiye’den çok sayıda delegasyon geliyor. Türkiye’nin bize gösterdiği destek ve dayanışma, büyük Azerbaycan halkı tarafından takdir edilmektedir. “Dedi.

“Ermenistan’dan ele geçirilen askeri ganimetler Bakü’de sergilenecek”

Aliyev, Ermenistan’ın savaş ganimeti olarak alınan askeri teçhizatının Bakü’de sergileneceğini belirterek, “Parçalanan teçhizatın bir kısmı öyle bir durumda ki şimdi getirilmesi imkansız. Ama bu bilgiyi halkımıza anlatmaya devam ettim, düşman teçhizatının ne kadarını imha ettik. Aslında, ordularının teçhizatı bitmiş, neredeyse hiç ordusu yok. Kendisi itiraf etti. Azerbaycan’ın kazandığını kabul ettiler. Bu yüzden ganimet olarak aldığımız askeri teçhizatı size göstereceğiz. Birçok planım var. Umarım hepsini yapacağız. Hukuki ve siyasi alanda bu tarihi zaferi daha da güçlendireceğiz. Bundan sonra vatandaşlarımız rahat bir şekilde yaşayacak ve memleketlerine dönecek. Azerbaycan senin sayende yeni bir döneme girecek ”dedi.

“Paşinyan anlaşmayı istediği yerde imzalamalı.”

Paşinyan’ın teslim belgesini canlı formatta video konferanslar şeklinde imzalaması gerektiğini belirten Aliyev, “Paşinyan’ın zaten yeterince aşağılandığını, çirkin hırsları için cezalandırıldığını, hatta diz çöktüğünü ve tüm şartlarımı kabul ettiğini düşündüm. İmzalanan açıklamada, işgalci güçlerin Ağdam, Laçin ve Kelbecer bölgelerinden çekilme takvimi de onaylandı. İtiraz etmiyorum dedim. Karanlık bir odada, bir depoda, kameralardan uzakta istediği yeri imzalamasını söyledim. Olan buydu. Ben ve Cumhurbaşkanı Putin’in imza töreni tüm Azerbaycan halkı tarafından görüldü. Pashinyan, bu belgeyi nerede imzaladın? Sorun değil. Çünkü artık onu bulmak imkansız hale geldi ”dedi.

Kamil Nadirli

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi