Covid’den kurtulan İç Hastalıkları Uzmanı uyardı: ‘İlacı kafalarına göre kesiyorlar’

Covid’den kurtulan İç Hastalıkları Uzmanı uyardı: ‘İlacı kafalarına göre kesiyorlar’
12:00 - Aralık 6 2020 Pazar

Elazığ Mediline Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Asena Serap Yalçınkaya, toplumda Covid-19 hastalığında ilaç kullanımı konusunda ciddi bir yanlışlık olduğunu belirtti. Daha önce bu hastalığı ciddi şekilde geçirmiş olan Uzm. Dr. Yalçınkaya, uyuşturucuyu kullanmadığı için vatandaşın virüsten ciddi şekilde etkilendiğini gözlemlediklerini söyledi.

İnsanların Covid-19 hastalığını diğer mevsimsel salgınlarla karıştırdığını ve durum hakkında ciddi olmadığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Destekleyici tedavi ve bitkisel tedavilerle kontrol altına alınmalıdır. Öncelikle Covid-19 hastalığı sistemik inflamatuar bir hastalıktır. Bu hastalık birçok organı etkilediği için doktorlarınızın tavsiyelerine uymanızı tavsiye ederim ”.

Covid-19 hastalığında fizik muayenenin önemli olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Yalçınkaya, “Özellikle hastalar antikor veya sürüntü (PCR) testi yaptırmak istedikleri için geliyorlar. En çok kullandığımız swab testi. Bu test, virüsün insan vücudunda üretilmesine dayanan, hastalığın erken dönemlerinde pozitif bir testtir. Bu testler de bir hafta içinde negatife dönebilir. Ayrıca iki tür antikor testimiz var, ilki şu anda bakılan immünoglobulin m ve diğeri immünoglobulin g testidir. Bunun dışında kliniğimizde yaptığımız bir Covid antijen testimiz var. “Hastaları değerlendirirken fizik muayene çok önemlidir.”

“İlacı kafalarına göre kestiler”

Yalçınkaya, salgının birlikte hareket edilerek yönetilebileceğinin altını çizerek, “Corona virüsü, bağışıklık tepkisine göre şekillenen bir hastalıktır. Kişiselleştirilmiş bir tedavi veya kişiselleştirilmiş bir teşhis algoritması var. Şu anda rutin olarak kullandığımız ilaç favipiravirdir. Bu ilaç virüsün ilerlemesini engeller. Toplumda bu konuda büyük bir hata var ve kimse uyuşturucu kullanmak istemiyor. İlacı kafalarına göre kestiler. Sonuç olarak, bize daha kötü bir şekilde gelebilirler. Hiçbir hekim hastasını kötüye kullanmak için ilaç yazmaz, her şeyden önce herkes bunu anlamalı. Favipiravir ilacı, tıpkı bir antibiyotik gibi virüs üremesini durduran bin antiviral ilaçtır. Elbette mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi gibi yan etkileri olabilir. En büyük yan etki karaciğer enzim yükselmesidir, ancak reçete ettiğimiz hastalarda bunu kontrol ediyoruz. İnsanlarımız bu aşamada biraz daha duyarlı olmalı. “Bu salgını yönetmek için birlikte hareket etmemiz gerekiyor,” sözlerini tamamladı.

Rıdvan Yeşilırmak

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi