Covid-19’lu iki hastada görüldü, uzmandan kritik uyarı

Covid-19’lu iki hastada görüldü, uzmandan kritik uyarı
13:00 - Ocak 10 2021 Pazar

Sivas Medicana Hastanesi doktorlarından Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Adnan Ekinci, koronavirüs geçiren hastalarda önemli bir sağlık sorunu yaşandığını açıkladı. Ekinci, Sivas’ta corona virüsü olan iki hastanın ani işitme kaybı yaşadığını söyledi. Son dönemde corona virüsü olan hastalarda ani işitme kaybının görülmeye başlandığına dikkat çeken Dr. Adnan Ekinci, “Ani işitme kaybı, son 3 günde kulaklarda çok nadir görülen ve ani işitme kaybıdır. Bu durum çeşitli viral enfeksiyonlara veya kullanılan bazı ilaçlara bağlı olarak gelişebilir. Ani işitme kaybı çok nadir olmakla birlikte son zamanlarda Covid-19 geçiren hastalarda görülmesi dikkat çekicidir. Covid-19’lu hastalarda tek veya çift taraflı kulak dolgunluğu, kulak çınlaması ve işitme azalması görülürse hemen KBB doktoru tarafından detaylı kulak muayenesi yapılmalıdır.

Covid-19 tedavisi alan iki hastada ani işitme kaybı görüldü

Dr.Ekinci, Covid-19 için klinikte tedavi gören iki hastada ani işitme kaybı yaşandığını belirterek, “Covid-19 hastalarında ani işitme kaybının nedeni hala net değil ancak Covid-19 sonucu ortaya çıkacağı düşünülüyor 19 kulağı ve işitme sinirini besleyen damarları bloke ediyor. Ayrıca işitme sinirinin doğrudan virüsle enfeksiyonu da etkili bir rol oynar. Covid-19 hastalarında işitme kaybı en çok ayakta tedavi gören hastalarda teşhis edilse de özellikle yoğun bakımda yatan hastalarda daha ciddi sorunlar nedeniyle işitme kaybı biraz daha gözden kaçabilmektedir. Bu nedenle yoğun bakım hastalarında kulaklarda işitme kaybı olması durumunda hemen bir işitme testi yapılmalıdır. Sivas’taki kliniğimizde Covid-19 tedavisi gören iki hastada ani işitme kaybı görüldü. Hastalarımız genç hastalardı ve Covid tedavisi bittikten sonra yaklaşık 10 gün süreyle kulaklarında tek taraflı total işitme kaybı olduğunu gördük. Bu hastalarda erken teşhis ve erken tedavi çok önemlidir. Özellikle sinir steroid tedavisine başlanmalıdır. İki hastamızdan birinde erken tedavi ile steroid tedavisi ile işitme iyileşmesine rağmen, diğer hastada tedaviye ısrarla yanıt vermemiş ve kalıcı işitme kaybı gelişmiştir. Bu hastalarda steroid tedavisine dirençli vakalarda hiperbarik oksijen tedavisi uygulanabilir. ”

“İşitme kaybı kalıcı olabilir”

Hastalarda ani işitme kaybının nadiren kalıcı olabileceğine değinen Dr. Ekinci, “Bu hastalarda tedavi ile işitme kaybının iyileşmesi yaklaşık 1 ay sürüyor. Bu nedenle tedavide ısrar etmek gerekir. 1 aylık steroid tedavisine rağmen düzelmeyen durumlarda alternatif tedavi yöntemleri denenebilir. Ancak ortalama 1 ay içinde işitmesi genellikle tamamen normale döner. Tüm tedavi yöntemlerine rağmen nadiren düzelmeyen hastalarımız oluyor. Elbette Covid-19 yeni bir hastalık olduğu için bunun uzun vadeli etkileri şu anda araştırılmadı. Ancak ani işitme kaybı ile çok nadir de olsa kalıcı işitme kaybı yaşayan hastalarımız var. ”

Bu semptomlara dikkat edin!

Covid-19 hastalarının hastaneye başvurması gereken durumlara değinen Dr. Ekinci, “Covid-19 hastaları hastalığın başlangıcında işitme kaybı yaşayabilir veya tedavi bittikten sonra işitme kaybı görülebilir. Covid-19 testi negatifleştikten 2-3 hafta sonra bile. Bu nedenle Covid-19 geçirmiş hastalarımızda özellikle ağrı, basınç hissi, kulak çınlaması ve özellikle işitme kaybı durumlarında hemen kulak burun boğaz hekimine başvurmak ve gerekli muayeneyi yapmak gerekmektedir. İşitme testine ihtiyacı var. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar olumlu sonuçlar elde etmek mümkündür. Ancak bozulursa, özellikle işitme kaybı geliştikten sonra ilk 3 gün içinde tedaviye başlamak çok önemlidir. 3 gün sonra yapılacak tedavinin çok sevindirici bir etkisi yoktur. ”

Demet Karakuş – Veysel Korkmaz

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi