Covid-19’a karşı ilk yerli sentez ilacı

Covid-19’a karşı ilk yerli sentez ilacı
10:12 - Haziran 12 2020 Cuma

İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Atabay Kimya Şirketi tarafından Mustafa Güzel ve ekibi ile sentezlenen ve lisans verilen yerel sentez ilacının ilk örneği Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a sunuldu. Bakan Varank, “Kendi sentezimizle yerel ve ulusal olarak geliştirilen çok önemli bir ilaç ürettik. Lisans aşamasına gelmemiz hem mutlu hem de gururlu. “Yurtiçi sentez Favipiravir’in tedavide kullanılması ve ilacın kayıt aşaması tamamlandıktan sonra ihraç edilmesi planlanmaktadır.

Türk mühendisler tarafından rekor bir oranda üretilen ve dünyaya ihraç edilen yurtiçi yoğun bakım maskesinden sonra yeni bir başarı öyküsü yazıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TÜBİTAK, İstanbul Medipol Üniversitesi ve Atabay İlaç işbirliği ile; Covid-19 tedavisinde kullanılan ve etkili sonuçlar veren Favipiravir adı verilen ilacın lokal sentezi, Doç. Mustafa Güzel ve Zeynep Atabay Taşkent’in koordinasyonunda 40 gün gibi kısa bir sürede 32 kişilik bir ekip tarafından üretildi.

Lokal sentez ilacını geliştiren İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Tıbbı endüstri düzeyine getiren Atabay Kimya’dan Dr. Mustafa Güzel ve Zeynep Atabay Taşkent, TÜBİTAK Başkanı. Dr. Hasan Mandal ile Bakan Varank’ı ziyaret etti. Heyet, lisanslama aşamasında yerel sentez ilacının ilk örneğini Bakan Varank’a sundu. Böylece Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ilan edilen ve Covid-19’a karşı tedavilerde kullanılması planlanan yerel sentez başlatıldı. Ziyaretten sonra açıklama yapan Bakan Varank aşağıdaki değerlendirmeleri yaptı:

“İhracat için bir fırsat var: Bilim insanlarımız, İstanbul Medipol Üniversitesi’nden öğretmenimiz Mustafa Güzel’in önderliğinde Covid -19 hastalığının tedavisinde başarıyla kullanılan Favipiravir’in yerel sentezini geliştirdi. Atabay İlaç şirketi de altyapısını kullandı. kendi ve ulusal sentezimizle geliştirildi, çok önemli bir ilaç ürettik, lisanslama aşaması var Sağlık Bakanı kabine toplantısında, bu ilaçların hemen ruhsatlandırılması için talimatlar verdiğini söyledi. süreç hızlı bir şekilde tamamlanır, kendi sentezlerimizi geliştirdik ve ürettiğimiz ilaçlarını hem Türkiye’de hem de Türkiye’de kullanabilecek her ikisini de ihraç edebileceğiz.

Hem mutluluk hem de gurur: Bu salgın, TÜBİTAK Türkiye başkanlığında Türkiye’nin sınırlarına girmeden bile Covidien-19 platformunu oluşturdu. Türkiye ile platformda temel araştırma düzeyinin koordinasyonunu sürdürmeyi planlıyoruz. Platform çatısı altında, bazıları aşı, bazıları ilaç geliştirme projeleri olmak üzere 17 proje yürütülmektedir. Favipiravir ilacının yerel sentezini yapma projesi, bu başlıkta üzerinde çalıştığımız projelerden biriydi. Burada bir sonuç elde etmemiz, endüstri düzeyine ve lisanslama aşamasına ulaşmamız hem mutluluk hem de gurur.

Öncü çalışmalar imzaladık: Covidien-19, Türkiye Platformu çatısı altındaki tüm projeler sonucunda almayı umuyor. Dünyada öncü çalışmalar gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Temel araştırmalar tamamlandığında klinik çalışma gerektiren projeleri Sağlık Bakanlığımıza sunacağız. TÜSEB (Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sağlık Enstitüleri) ve çalışmaları tamamlanacak ve halkımızla imzaladığımız bilim dünyasını iyileştirmek için klinik çalışmalar yapılacaktır.

Ulusal seferberlik ruhu: Yerel yoğun bakım maskesi de bir ihtiyaçtan doğdu. 18 yılda inşa ettiğimiz çok güçlü bir sağlık altyapımız var. Her iki yoğun bakım yatağı da sayı bakımından, güçlü bir altyapıya sahip olmamıza rağmen, hem cihaz donanımı açısından “Türkiye kendi cihazını üretiyor ‘diyerek, yerli solunum cihazı, ulusal bir seferberlik yarattık’ Hem ülkemize hem de dünyaya tanıttık, ihracat yapabiliriz Aşılama ve ilaç projeleri, bilim adamlarımızın ve devletimizin ulusal seferberlik ruhuyla desteklediği işlerin fedakarlığı olarak halka yansıtıldı.

“Bu kadar hızlı olacağını düşünmemiştim”

İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Sanayi ve üniversite işbirliği ile yerel ilaç geliştirme projesini gerçekleştirdiklerini belirten Dr. Mustafa Güzel, “Yerli tesislerimizle bir ürün geliştirdik. Tıpta yerli ve ulusal kaynaklarımızı artıracak ve bizi şampiyonlar ligine taşıyacak daha teknolojik projeler yapabilmeyi umuyorum. “Yaklaşık 5-6 hafta önce çalışmaya başladıklarını belirten Doç. Güzel, “İnan bana, bunun bu kadar çabuk olabileceğini düşünmedim, ama ulusal seferberlikle herkes birbirine kenetlendi. Bunu takım ruhu ile başardık. “Sentezlenen Favipiravir’in etkili ve uygun tedavisinin son zamanlarda ateşi olan hastalarda bile etkili olduğunu belirterek,“ Dünyada tedavide öne çıkan 3-4 ilaç var. Etkili olduğunu bildiğimiz bir ilaçtır. ”

“TÜBİTAK desteği bize güç verdi”

Atabay Kimya Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Atabay, Taşkent’te 80 yıllık bir şirket olduklarının altını çizdi ve şunları söyledi:

“40 yıldır ilaç hammaddesi üretiyoruz. 100’e yakın hammadde ürettik. Bunları da ihraç ediyoruz. Etkisi tedavisinde bilinen Oseltamivir Antiviral’in yerel sentezinde öne çıkan bir şirket olarak. inluenza, Medipol Üniversitesi’nden Mustafa Güzel ile Covid-19 virüsüne karşı etkili olabilecek ilaçların sentezine kadar işbirliği yapıyor, endüstriyel hammadde sentez altyapımız ve bitmiş ürün üretim altyapımız sayesinde öğretmenimizle çok hızlı bir şekilde çalışmaya başladık. TÜBİTAK desteği bize güç verdi ve bizi hızlandırdı. ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, son kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada, “Doktorlar Covidien-19 hastalık tedavisini etkin bir şekilde Favipirav adlı ilaç kullandı. “dedi.

Neşra Durmaz

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi