Covid-19 yoğun bakımda çalışan doktorlar gençleri uyardı

Covid-19 yoğun bakımda çalışan doktorlar gençleri uyardı
10:00 - Ekim 6 2020 Salı

Adana’daki pandemi hastanesinin Covid-19 yoğun bakımında çalışan doktorlar yaşadıkları zorlukları anlatarak başta gençler olmak üzere vatandaşları uyardı. Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Nurdan Ünlü, “Gençler, yaşlılar tarafından boşaltılan yoğun bakım yataklarında tedavi görmeye başladı. Korona virüsü kaptıktan sonra işine dönen ve tedavi gören Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı diyor. Hatice Kaya Özdoğan, “Birinci dalganın ikinci zirvesi gibi bir döneme girdik. Bu dönemde genç hasta sayısı önemli ölçüde arttı ”dedi.

Adana’da pandemi hastanesi olarak da hizmet veren Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki doktorlar, İHA muhabirine Covid-19 ile mücadelede yaşadıklarını anlattı. Bazı doktorlar corona virüsü tedavisi görerek işe dönerken, bazıları ailelerinden günlerce uzak kaldı.

“Yoğun bakım hastalarının sayısı arttı”

Hasta sayısında artış olduğunu belirten Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Nurdan Ünlü, “İlk döneme göre hem sayı hem de kilo olarak ciddi bir artış var. Geçmişte hastalarımızı acil servislerde çok fazla bekletmeden yoğun bakım ünitelerine götürebiliyorduk ama şimdi ekstra yoğun bakım üniteleri ve servisleri açmak zorunda kaldık. En üzücü yanı, gençlerin sayısının önemli ölçüde artması. Yoğun bakıma ihtiyacı olan genç hasta sayısı yüzde 25’e kadar çıkıyor. “30’lu ve 40’lı yaşlardaki ikinci hastalığı olmayan hastalarımız mevcut yoğun bakım ünitelerinde.”

“Şimdi gençler tedavi görüyor”

Sağlık çalışanlarının da artık yorgun olduğunu ve vatandaşların normalleşme sürecine uyum sağlamakta zorlandığını söyleyen Ünlü, “O kadar çok yıprandık ki hekim ve hemşiremizin çoğu olumlu. Bazıları hastanede, diğerleri evde tedavi edildi ve sonra işe geri döndü. Vatandaş olarak normalleşme sürecine adaptasyonda zorluklar yaşadık, şimdi bunun sonuçlarını çekiyoruz. Bu bizim tahmin ettiğimiz ve beklediğimiz bir şeydi, ancak halk bu konuya daha duyarlıysa, ancak bu şekilde geçebiliriz. Onun dışında hayatımız böyle devam edecek gibi görünüyor. Gençlerden tek istediğimiz bunun bir yaşlılık hastalığı olmadığını anlamaktır. Yaşlılar, boşaltılan yoğun bakım yataklarında tedavi gördüklerinin bilinciyle sosyal mesafe kurallarına ve kalabalık girişine dikkat etmelidir. Bunun için herhangi bir engele gerek yok. Kendilerinin bilincinde olmaları gerekir. Hepimiz kurallara uyarız, çocuklarımızı kucaklayamayız, ebeveynlerimizi ziyaret edemeyiz ”.

“İnanılmaz derecede zor bir süreçti”

Corona virüsü kaptıktan sonra işine dönen ve tedavi gören Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr.Hatice Kaya Özdoğan, yaşadığı zorlukları anlattı. Özdoğan, “Evde sosyal desteğimiz olmadığı için çocuklarımızın yanında kaldık. Çocuklarımızı korumaktan çok korkuyorduk. Bir süredir çocuklarından ayrılmış bir ekip var ama bizim gibi sosyal desteği olmayan ve bu süreci çocuklarıyla birlikte geçirmeye çalışan bir ebeveyn grubu da var. Bu bize farklı bir meydan okuma verdi. Kız kardeşim ve karım doktor. 2 çocuğum vardı. Eşim de pozitif olduğu için kız kardeşim özel ilaçlar alıp yanımıza geldi ve bize baktı. Çocuklarımı koruduk ve aynı evde yaşadık. İnanılmaz derecede zor bir süreçti ”dedi.

“Hayatını kaybeden gençler var”

Yoğun bakımdaki genç sayısının her geçen gün arttığını anlatan Dr. Özdoğan, daha sonra şunları kaydetti:

“Tamamen rahatladığımızda birinci dalganın ikinci zirvesi gibi bir döneme girdik. Bu dönemde genç hasta sayısı önemli ölçüde artmıştır. Önlemlerimizi dikkate almadan sağlık profesyonellerini kendimiz için tüketmemek adına tüm gençlerimizin bu konuda dikkatli olmasını şiddetle istiyoruz. Bazıları ciddi şekilde hastalanabilir. Hastalarımız arttıkça sağlık sektörünün kullanım ve doluluk oranı artacaktır. Bu yataklara herkes gelebilir. Bu yaşlıların hastalığı değil. Corona virüsü artık bir gençlik hastalığı haline geldi. Yetişkinler gibi ciddi izleyen ve hayatını kaybeden gençler var. “

“Herkes vatandaşlık görevine uymalı”

Sokağa çıkma yasakları sırasında trafik kazası geçirdiğini belirten Dr. Hatice Kaya Özdoğan, “Pandemi döneminde çok ciddi bir trafik kazası geçirdim. Yeşil ışıkta geçerken, kırmızı ışıkta sokağa çıkma yasağını ihlal eden bir sürücünün aracıyla bana çarptı. Hepimiz farklı corona virüslerinin olası sağlık ve sosyal sorunlarını yaşıyoruz. Çok yorulduk ama bu bizim görevimiz, hepimiz çok hevesliyiz ve zor şartlar altında çalışıyoruz. Tek istediğimiz herkesin vatandaşlık görevine uyması ve önlemlere dikkat etmesi. “Sağlık çalışanlarının tek beklentisi bu”.

Umutcan Isledici – Elif Ayşenur Koyu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi