Covid-19 önlemlerinin uygulanmadığı ülkelerde 13 kat fazla ölüm kaydedildi

Covid-19 önlemlerinin uygulanmadığı ülkelerde 13 kat fazla ölüm kaydedildi
18:01 - Ağustos 24 2020 Pazartesi

Almanya’nın Bochum kentindeki Ruhr Üniversitesi, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını için alınan önlemlere uyum ile ölüm oranı arasındaki bağlantıyı araştırdı. Üniversite tarafından yapılan geniş çaplı araştırmada, virüsün yaygın olduğu ve ölüm oranlarının yüksek olduğu ülkeler baz alınarak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından salgınları önlemek için uygulanan uluslararası kurallar dikkate alınmıştır. Araştırma sonucunda kurallara uyulmayan ülkelerde ölüm oranlarının daha yüksek olduğu tespit edildi. Covid-19 kurallarının takip edildiği ülkelerde ölüm oranlarının düşük olduğu belirlenen çalışmada, kurallara uymayan ülkelerde ölüm oranının 13 kat daha yüksek olduğu açıklandı.

Ruhr Üniversitesi’nden Psikolog Jürgen Margraf, “Kurallara daha iyi uyulan yerlerde, kurallara daha eleştirel bakılan ülkelere göre 13 kat daha az insan öldü” dedi.

Kurallara iyi uyulan İngiltere, İspanya, Fransa ve Almanya’da Covid-19 ölümlerinin 1 Haziran’dan bu yana yüzde 7,8 arttığını kaydeden Margraf, aynı dönemde Covid-19 ölümlerinin yüzdesi gibi ülkelerde bildirildi. Rusya, Polonya, ABD ve İsveç. 105,8 arttığını belirtti. Margraf “Rusya, Polonya, ABD ve İsveç gibi kurallara uyulmayan ve salgına yönelik yaptırımların zayıf olduğu ülkelerde Covid-19 ölümlerinin sayısı yüzde 105,8 arttı. Yani 13,6 kat daha fazla ölüm meydana geldi.” dedim.

Rusya ve Polonya hükümetlerinin tedbirler konusunda hala kararsız olduğunun belirtildiği çalışmada, salgına karşı kararsızlığın tek başına kaldığı belirtildi.

Bochum Ruhr Üniversitesi Araştırma ve Tedavi Merkezi’nin temsili çalışması 8 ülkede paralel olarak gerçekleştirildi. Araştırmaya katılan 7 bin 658 katılımcının yüzde 77’si korona ölçümlerini faydalı bulmuş. En yüksek değere yüzde 84 ile Almanya’da ulaşılırken, en düşük değerler yüzde 72 ile Polonya ve İsveç’te kaydedildi. Katılımcıların yüzde 92’si kurallara uyacağını belirtti.

Mehmet Koca

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi