Covid-19 kısıtlamaları ‘kızamık’ vakalarını artırıyor

Covid-19 kısıtlamaları ‘kızamık’ vakalarını artırıyor
23:00 - Kasım 12 2020 Perşembe

Korona virüsü salgını tüm dünyada etkisini artırırken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dünya genelinde kızamık vakalarının arttığına dikkat çekti. DSÖ tarafından hazırlanan raporda, Covid-19 ile mücadele kapsamında uygulanan kısıtlamalar nedeniyle dünya genelinde aşılamanın kritik seviyelerin altına düştüğü ve neredeyse çeyrek asrın en kötü rakamlarına gerilediğine işaret edildi.

Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında getirilen kısıtlamaların aşılama programlarını daha da bozması nedeniyle bu yıl milyonlarca çocuğun hastalık riski altında olduğunu belirtti. Kızamıkların Covid-19, Ebola, tüberküloz veya gripten daha bulaşıcı olduğu bilinmektedir.

DSÖ, kızamığın geçen yıl dünya genelinde 870 bin kişiye bulaştığını ve 207 binden fazla kişinin ölümüne neden olduğunu belirtti. Raporda, toplumları bulaşıcı hastalıklardan korumak için gerekli aşı eksikliği nedeniyle geçen yıl tüm DSÖ bölgelerinde 1996 yılından bu yana kızamık vakalarının en kötü seviyelere ulaştığı belirtildi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu veriler, dünyanın her bölgesinde çocukları kızamığa karşı koruyamayacağımıza dair net bir mesaj veriyor” dedi.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından da desteklenen raporda, kızamık kaynaklı ölümlerdeki artışın temel sebebinin çocuklara verilmesi gereken iki doz kızamık aşısının yapılamaması olduğu belirtildi. zamanında ve eksiksiz bir şekilde vurulmak ve bu toplu bir başarısızlıktı. Raporda, bu yıl Covid-19 nedeniyle aşılamada yaşanan aksaklıkların kızamık salgınını durdurma çabalarını engellediği belirtildi. CDC, 26 ülkede aşılama kampanyalarının askıya alınması nedeniyle bu ay itibarıyla 94 milyondan fazla kişinin kızamık aşısı yaptırmama riski altında olduğunu belirtti.

2010’dan 2016’ya kadar dünya çapında istikrarlı bir düşüşün ardından, kızamık vakaları 2017’den itibaren yeniden yükselişe geçti. Kızamıktan ölümler 2016’dan bu yana dünya çapında yaklaşık yüzde 50 arttı. DSÖ ve UNICEF geçen hafta hükümetleri kızamık, çocuk felci ve diğer konularda harekete geçmeye çağırdı bulaşıcı hastalıklar.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi