Covid-19 aşk tarafından beslenir

Covid-19 aşk tarafından beslenir
06:00 - Haziran 28 2020 Pazar

1 Haziran’da birçok yasaklamanın kaldırılmasıyla Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, özellikle Anadolu’da artan koronavirüs vakalarının kaynağı hakkında ayrıntılı bir çalışma yürüttü. Radyasyon ekiplerinin verilerine göre, virüsün yayılması için üç önemli neden belirlendi. Seyahat yasaklarının kaldırılmasıyla, metropollerden memleketlerine seyahat edenler tarafından yapılan büyük aile toplantılarının yayılmanın en büyük nedeni olduğu görülmüştür. Virüs nedeniyle hastanelere başvuranların çoğunun aynı soyadına sahip olduğu belirtilmiştir. Bilim Kurulu’nun son toplantısında gündeme gelen vaka artışlarına ilişkin değerlendirmelerde, “Örneğin şehir dışından gelenler akrabalarla buluştu ve büyük masalar kuruldu. Toplu ziyaretler yapıldı. Özellikle Anadolu’daki davanın artmasının en büyük nedeni ailedeki kontaminasyondan kaynaklanıyor ”dedi.

GENÇ VİRÜS EV ALDI

İkinci büyük neden, tüm uyarılara rağmen kız istemek, nişan ve taziye gibi geleneksel toplantılara devam etmek ve bu ortamlardaki kuralları ihlal etmekti. Diğer illerden akrabaların bu törenlere katıldığı ve bu tür faaliyetler için virüse bulaştığı belirtildi. Komite, virüsün yayılmasının üçüncü nedeninin gençlerin duyarsızlığından kaynaklandığını belirledi. Araştırmada, gençlerin dışarıda tedbir almadan akranlarıyla bir araya geldikleri ve bu toplantılardan sonra virüsü evlerine taşıdıkları belirlenmiştir. Aynı hanede meydana gelen olguların gençler arasındaki enfeksiyonlardan kaynaklandığı gözlenmiştir.

TOPLU ULAŞIM SINIRLAMASI

Vaka sayısının arttığı şehirlerde, il salgın kurulları bazı yeni sınırlamalara ilişkin kararlar almaya başladı. Bu bağlamda 15 ve 65 yaşın altındaki vatandaşların 07.30-09.30 arası sabah, akşam 17.00-19.00 arası Gaziantep’te toplu taşıma kullanmaları yasaktır. Konya’da birikimi önlemek amacıyla 65 yaş üstü ücretsiz toplu taşıma araçlarının kullanımı geçici olarak askıya alınmakta ve bu yasakların önümüzdeki dönemde diğer şehirlerde de uygulanacağı belirtilmektedir.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi