Corona’ya karşı ‘Kırmızı’ ve ‘Mavi’ bileklik uygulaması!

Corona’ya karşı ‘Kırmızı’ ve ‘Mavi’ bileklik uygulaması!
19:12 - Eylül 10 2020 Perşembe

Karabük İl Sağlık Müdürü Ahmet Sarı, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, semptomu olmayan ve hafif hastalığı olmayan hastalarda ciddi artış olduğunu söyledi.

Sarı, birçok hastanın evlerinde takip edildiğini belirterek, “Hastaneye yatış sayısı oldukça az. Hastalarımızın büyük çoğunluğu evde takip edildiği için tecrit edilen vatandaş sayısı önemli ölçüde arttı. Vatandaşlarımızı tecrit altında takip etmek için Hem radyasyon ekiplerimiz belirli günlerde evlerini ziyaret ederek hastalıkların seyrini inceliyorlar, hem de kolluk kuvvetlerimizi inceliyorlar.Ancak kolluk kuvvetleri kontrol ettikten veya çekim ekiplerimiz evden ayrıldıktan sonra bazılarımızın vatandaşlarımız sosyal hayata dahil oldu ve tecrit kurallarını ihlal etti. “Hastanelerde kullandığımız tek kullanımlık hasta bilekliklerini pozitif ve temaslı hastalarımıza takmaya karar verdik” dedi.

Kolunda bileklik yoksa 3 bin 150 lira para cezası kesilecek

Bu önerinin Karabük Valisi Fuat Gürel’e iletildiğini ve 25 Ağustos’ta İl Hijyen Kurulu tarafından karara bağlanıldığını belirten Sarı, şunları söyledi:

“1 Eylül itibarı ile pozitif hastalarımıza kırmızı bilekliği, temaslı hastalarımıza mavi bilekliği takmaya başladık. Bu bileklikler hastanemizde kullanılıyor. Bu bilekliğin özelliği tek kullanımlıktır. Hastanın üzerine taktıktan sonra bilek, tekrar açılırsa takılamaz.İzolasyon süresi boyunca bu bilekliğin hastamızın bileğine takılı kalacağını veya temas halinde kalacağını belirtmiştik.Evine giden radyasyon ekipleri veya kolluk görevlileri gelmezse onları hastamızın veya muhatabımızın kolunda görün, 3 bin 150 TL Hijyen Kanununa göre cezai yaptırım uygulanacak. ”

“Uygulamadan sonra bildirimlerde azalma oldu”

Kazayla yırtılan ve kopanların ihbar edilmesi gerektiğini vurgulayan Sarı, “Onlar için ‘yenisini giyelim’ dedik. Açıkçası bu uygulama sonrasında bildirimlerde azalma oldu. Yani oldu. Tecridi ihlal eden vatandaş sayısında önemli bir azalma oldu ve bunun ciddi bir caydırıcı olduğunu düşünüyoruz. “Bu bir vatandaşlık görevidir. Vatandaşlarımız zaten gönüllü olarak itaat etmek zorunda ama bazı vatandaşlarımızın zaman zaman eğildiğini ve tecrit kurallarına uymadığını duyduk. Ancak bu uygulamadan sonra ciddi bir rahatlama oldu. ”

25 Ağustos’ta uygulama kararının alındığını ve 1 Eylül’de uygulanmaya başladığını aktaran Sarı, “Bugüne kadar pozitif veya temaslı olmak üzere toplam 600 vatandaşımız bu bileklere takıldı. bir dönüşümüz olduğunu söyleyebiliriz. ”

Karabük’te 24 bin test yapıldı

İl genelinde 39 film ekibi ve 79 personel bulunduğunu belirten Sarı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bilim Kurulu’nun aldığı kararlar ve tavsiyeler doğrultusunda yeni bir karar alındığını, yeni tedbirlerle vaka sayısının azaldığını kaydetti. .

Ciddi bir örnek aldıklarını ve PCR testinin toplamda 24 bine ulaştığını belirten Sarı, “Şu anda yatak ve yoğun bakımda herhangi bir sıkıntımız yok. Bakanlığımız şimdiden ilimizdeki ventilatör sayısını artırdı. bu süreç başladı, yeterli sayıda ventilatörümüz de var hiçbir şekilde taşıyıcı problem yaşamıyoruz servisimizde böyle bir problemimiz yok açıkçası Türkiye’de ortada bir yerdeyiz sanırım zamanla ortalama nüfusa göre. zaten bakanımızın açıklamalarını takip ediyorsunuz. Çok iyi olduğumuzu iddia edemeyiz. Şehrimiz çünkü komşu illerle temas halindeyiz. Ağustos ve Eylül başında vakalarda artış olmasına rağmen, hiçbir zaman ülke ortalamasının üzerinde bir sayıya ulaşmadık. “dedi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi