Coronavirüsün Öldürme İhtimali Ne Kadar?

Coronavirüsün Öldürme İhtimali Ne Kadar?
01:04 - Nisan 26 2020 Pazar

Coronavirüs ölüm oranları yaş aralıklarına göre değişiklik göstermektedir. Kimi yaş grupları yüksek ölüm riski gösterirken kimi yaşlarda ise bu risk yok denecek kadar aza inebilmektedir. Fakat son günlerde yaşanan ölümlere göre yoğunluk farklılıkları görülse de her yaş grubunun risk altında olduğu görülmektedir. Ölümler ilk önce yaşı yüksek ve kronik rahatsızlığı olan insanlarda yaşanmaktaydı. Fakat Coronavirüs’ün tüm dünyaya yayılmasından sonra sadece yaşlı kesimi değil çok küçük yaşlardan çok büyük yaşlara kadar her çeşit insanı öldürdüğü gözlemlendi. Ayrıca İngiltere’nin açıkladığı son verilere göre 18 yaşında hiçbir kronik rahatsızlığı ya da madde, tütün kullanımı olmayan bir genç kızın hayatını kaybettiği açıklanmıştır. Bu sebeple kişiler ne kadar genç ya da yaşlı olursa olsun, ölüm riski Coronavirüs aşısı veya tedavisi bulunana kadar devam etmektedir.

 

Coronavirüs Hangi Ülkelere Yayıldı?

 Coronavirüs’ün yayıldığı ülkeler ile ilgili veriler bulunsa da henüz ulaşılamayan pek çok veri bulunmaktadır. Hemen hemen her ülkeye sıçrayan Coronavirüs’ün sebep olduğu toplam ölüm sayısı 150 binin üzerine çıkmıştır. Ayrıca toplamda tespit edilen Coronavirüs vakası ise 2 milyonu aşmaktadır. Ayrıca herkese aynı hızla test yapacak güç ve zaman bulunmaması sebebiyle bilinmeyen vakalarında olduğu uzmanlar tarafından tespit edilmektedir. Coronavirüs tüm hızıyla yayılmaya devam etse bile henüz herhangi bir vakaya rastlanmamış ülkeler de bulunmaktadır. Coronavirüs vakasının görülmediği bilinen yerler şu şekildedir:

 

  • Türkmenistan,
  • Tacikistan,
  • Yemen,
  • Güney Sudan,
  • Kuzey Kore,
  • Malavi Adası
  • Sao Tome ve Principe Adaları,
  • Komor Adaları,
  • Lesotho

 

Kimler Coronavirüs Riski Altındadır?

 Coronavirüs riski, en çok yaşlı insanları etkilese bile her kesimden insanı etkisi altına almaktadır. Son yapılan açıklamalara göre Coronavirüs’ten ölen kişiler 60 yaş üzeri ve kronik rahatsızlığı bulunan kişilerdir. Fakat son zamanlarda yalnızca yaşlılar değil çok genç yaştaki insanların da Coronavirüs sebebiyle öldüğü açıklanmıştır. Ayrıca sigara tüketen insanın yaşı her kaç olursa olsun bağışıklık sisteminin güçsüz olması nedeniyle çok yaşlı bir birey kadar Coronavirüs’ten etkilendiği de bilinenler arasındadır. Kişinin kanser, kronik karaciğer ya da böbrek hastalığı gibi pek çok farklı hastalığa sahip olması da risk oranını direkt olarak etkileyerek ölüm ihtimalini çok yükseltmektedir. Bu sebeple sadece bir kesim insanın değil, tüm insanların risk altında olduğunu bilerek önlemlerin en üst seviyeye çıkartması gerekmektedir. Ayrıca kişi bu noktada yalnızca kendini düşünmemelidir. Kişi hastalığı yenebilecek bile olsa, hastalığı taşıyarak etrafındaki diğer insanları tehlikeye atmamalıdır.

 

Coronavirüs Tedavisi Var Mıdır?

 Coronavirüs tedavisi, her ülkede üzerinde çalışmaların yapıldığı bir konudur. Türkiye de dâhil pek çok ülke Coronavirüs’ü tedavi edebilecek aşılar için çalışmaktadır. Fakat aşı bulunsa bile bunun kullanıma açılması ve halka uygulanmaya başlaması uzmanlar tarafından en az 18 ay süreceği şeklinde belirtilmektedir. Fakat ülkelerin bu süreci atlatması için gereken tek şey tedavi değildir. Kişiler, devletin koyduğu kurallara uyarak kendilerini izole eder ve gerekmediği sürece dışarı çıkmazsa hastalık yayılmayı kesecektir. Mevcut hastalar zamanla iyileştirilerek ve hastanede tutularak bulaşma oranını da hızla düşürecektir. Bu sebeple gerekli önlemleri halk olarak almak çok önemlidir.

 

Coronavirüs Bebekleri Etkiler Mi?

 Coronavirüs’ün anne karnındaki bebekleri etkilemediği yapılan testler sonucunda ortaya çıkmıştır. Ayrıca Coronavirüs’ün gösterdiği semptomların ve bulaşma oranlarının tamamı hamile bayanlarda da aynıdır. Hamile kadınların Coronavirüs rahatsızlığına daha fazla yakalandığı, ile ilgili yapılan herhangi bir araştırma veya sonuç bulunmamaktadır. Bu durum herkes gibi hamile olan kişilerde aynı oranda etkileyebilmektedir.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi