Coronavirüsün Etkileri Nelerdir?

Coronavirüsün Etkileri Nelerdir?
16:12 - Mayıs 7 2020 Perşembe

Coronavirüsün etkileri, bugünlerde dikkatle ele alınması gereken konuların başında gelmektedir. Son zamanların en büyük tehlikelerinden biri haline gelen coronavirüs herkes tarafından korkulmasının yanı sıra merak edilen konulardan biri haline de gelmektedir. Bu sebeple coronavirüs hakkında ortaya çıkarılan en ufak bilgiler bile kısa sürede tüm dünyada yankı uyandırmaktadır. Coronavirüse karşı mücadele ederken ne yapmamız gerektiğini bilmek adına bilgi sahibi olmak büyük önem taşımaktadır.

Coronavirüs Nedir? Nerede Ortaya Çıkmıştır?

Coronavirüs, günümüzde ortaya çıkardığı salgın sonucu adından sıklıkla söz ettirmesinden önce de hayvanlarda var olan bir virüs türüdür. Bu virüs türü hayvanlarda görülmesine rağmen genel olarak insanlara bulaşmamaktadır. Dünyada bunun bazı istisnaları yaşanmıştır. Coronavirüs farklı türleri bulunan bir virüstür. Buna bağlı olarak virüsün insanlarda ortaya çıkardığı hastalıklar da çeşitlilik gösterir. Hastalıkların ve bunlara bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin değişiklik göstermesi hepsi için farklı araştırmalar yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Bugünlerde tüm dünyayı etkisi altına alan coronavirüs çeşidi ise Çin’de ortaya çıkmıştır. Çeşitli egzotik hayvanların yenmesiyle Çin, zaman zaman gündeme gelmektedir. Bu kez de yarasa ve pangolin gibi bu virüsü barındıran egzotik hayvanların tüketilmesi sonucu ülkede hastalığın insanlara bulaştığı ortaya atılan bilgilerdendir. Fakat bu bilgi henüz doğrulanamamıştır. Çin’de ortaya çıkan virüs hala kontrol altına alınamamış buna bağlı olarak da tüm dünyaya yayılmıştır. Tüm devletler virüsün yayılmasını önlemek adına tedbirler almaktadır.

Coronavirüs Nasıl Bulaşır?

Coronavirüs, insanların öksürerek ve hapşırarak ortaya çıkardıkları damlacıklar yoluyla bulaşmaktadır. Şimdiye kadar yapılan açıklamalara bakıldığında virüsün havada asılı kalmadığı fakat yüzeylere yapıştığı görülmektedir. Virüsün bulaştığı yüzeylerde, yüzeyin materyaline bağlı olarak farklı sürelerde hayatta kalabildiği görülmüştür. Coronavirüsün hayatta kalma süresi 3 ile 72 saat arasında değişiklik göstermektedir. Hayatta kalma süresinin uzunluğu virüsün bulaşıcılığını arttıran faktörlerden biridir. Coronavirüs doğrudan virüsü taşıyan insanların öksürdüğü veya hapşırdığı ortamlarda buna maruz kalarak bulaşabileceği gibi virüsün bulunduğu yüzeylere temas ederek de bulaşabilmektedir.

Coronavirüsten Nasıl Korunabiliriz?

Coronavirüsten korunmak için, aynı zamanda da coronavirüsün yayılmasının önüne geçebilmek için yapılması gerekenler artık tüm dünya tarafından bilinmektedir. Coronavirüse karşı ortaya konan ilk mücadele aracı olarak karşımıza temizlik çıkmaktadır. Coronavirüs sabunla temizlenebilmektedir. Bu sebeple uyulması gereken ilk kural ellerimizi sabunla, sık sık ve özenle yıkamamız kuralıdır. Coronavirüsü en fazla taşıdığımız yer ellerimizdir. Bu nedenle el temizliğimize özen göstermemiz çok büyük önem taşır. Bunun yanı sıra toplu olarak bulunulması gereken yerlerde diğer insanlarla aramıza sosyal mesafe sınırı olan 1 metreyi mutlaka koymamız gerekir. Kalabalık ortamlar yaratmamak ve virüsün yayılmasına sebep olmamak adına mecbur kalmadıkça evlerimizden çıkmamak bu mücadele yapılması gereken en önemli davranışlardan biridir. Dışarı çıkılmasının zorunlu olduğu hallerde ise gerek kendimizi gerek diğer insanları korumak adına maske takmamız gerekmektedir.

Coronavirüsün Etkileri Nelerdir?

Coronavirüsün etkileri, coronovirüs taşıyıcılarının bünyesine göre çeşitlilik gösterebilmektedir. Coronavirüs şimdiye kadar bebekten yaşlıya herkese bulaşabilen bir virüs olduğunu ortaya koymuştur. Gençlerde ve çocuklarda çoğunlukla daha hafif etkiler yaratan bu virüs, bebekler ve yaşlılar için öldürücü olabilmektedir. Coronavirüsün yarattığı hastalığın bir solunum yoluğu hastalığı olduğu ortaya konmuştur. Hastalık ciğerlere yerleşerek solunum güçlüğü ve şiddetli öksürüklere sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra hastalığın grip gibi diğer hastalıklara benzeyen etkileri de mevcuttur. Ateş, halsizlik, ishal ve baş ağrısı gibi belirtiler hastalığın insanlarda ortaya çıkardığı diğer etkilerdir. Bu gibi etkiler sebebiyle hastalık diğer hastalıklarla karıştırılabilmektedir. Buna bağlı olarak her bireyin şüphe duyması halinde kendini 14 günlük karantinaya alması diğer insanların sağlığını tehlikeye atmamak adına büyük önem taşımaktadır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi