Coronavirüsten Kaç Kişi Ölecek?

Coronavirüsten Kaç Kişi Ölecek?
18:40 - Mayıs 9 2020 Cumartesi

Coronavirüs tüm dünya üzerinde etkili olan küresel bir virüs haline geldi. Ülkeler gün içerisinde birçok vaka tespit ediyor ve birçok ölüm haberi veriyorlar. Bu sebeplerle de coronavirüsten kaç kişi ölecek gibi sorular gündemde en çok tartışılan konular arasına giriyor. Ülkelerin uyguladıkları farklı virüs politikaları ve tedbirleri, ülke nüfusunun yaş ortalamaları, popülasyonun sahip olduğu kronik hastalıklar, kişilerin bağışıklık sistemlerinin kuvvetliliği ve daha birçok değişken nedeniyle de bu soru cevaplanması oldukça zor bir hale geliyor. Tüm dünya üzerinde onaylanmış olarak 2.416.135 vaka bulunuyor. Dünyadaki toplam hayatını kaybeden hasta sayısı ise 165.939 olarak belirtiliyor. Hayatını kaybeden hasta sayısı tüm ülkelerde eşit bir şekilde görülmüyor. Türkiye de son olarak belirtilen hayatını kaybeden hasta sayısı ise toplam 2.017 kişiye ulaşmış durumda.

Corona Virüsü Ölüm Oranı Yüzde Kaç?

Corona virüsünün ölüm sayıları dünya üzerinde hızla artış gösterirken insanların büyük çoğunluğu virüs tarafından enfekte edilirler ise bu sürecin nasıl işleyeceğini ve bu hastalık sebebiyle hayatını kaybeden kişilerin vaka sayısına oranla ne büyüklükte bir oran gösterdiği hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Dünya Sağlık Örgütü ise yaptığı açıklama ile kişilerin corona virüs sebebiyle hayatını kaybetme oranı %3,4 olarak duyurdu. Bu orana bakıldığında da corona virüsü tarafından enfekte edilen 100 kişiden yaklaşık olarak 3 veya 4’ünün hayatını kaybedebileceği söylenebiliyor. Verilen bilgilere bakılarak izolasyon ve alınan diğer tedbirlerin ne kadar önemli olduğu ve bu tedbirlere uyulmaması durumunda da hem yayılma hızının artacağı hem de kaybedilen kişi sayısının artacağı saptanabiliyor.

Her Yıl Gripten Binlerce Kişi Ölüyorken Corona Virüsü Neden Daha Çok Panik Yarattı?

Corona virüsü bütün dünyayı etkisi altına alması ve her gün ülkelerden birçok ölüm haberi gelmesiyle birlikte dünya genelinde büyük bir panik yaratıyor. Dünya Sağlık Örgütünün mart ayı içerisinde pandemi olarak ilan ettiği virüsün paniğe yol açmasının en büyük sebebi olarak belirsizlik görülüyor. Dünya Sağlık Örgütünün sunduğu verilere göre her yıl dünya üzerinde yaklaşık olarak 5 milyona yakın grip vakası ortaya çıkarken grip nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 650 bine kadar yükseliyor. Ancak uzmanların karşılaştırma yaparken grip sezonuyla ilgili birçok tahminde bulunabildiklerini söylüyorlar. Grip sezonunun tarihlerinin, grip nedeniyle hastanelere gelebilecek hasta sayısının ve yine bu nedenle hayatını kaybedebilecek kişi sayısının tahmin edilebilir olduğunu söyleyen uzmanlar, yeni tip coronavirüs ile ilgili net veriler olmaması, virüsün tam olarak tanınmaması ve coronavirüsten kaç kişi ölecek sorusunun cevabının bilinmemesi nedeniyle insanlarda panik haline sebep olduğunu ifade ediyorlar.

Türkiye’de Koronadan Kaç Kişi Ölecek?

Corona virüsünün Türkiye üzerindeki etkileri günden güne artmasıyla ülkemizde bu virüsten etkilenen ve hayatını kaybeden kişi sayıları da artış gösteriyor. Uzmanların söylemleri ise bu virüsün etkilerinin azaltılmasının insanların elinde olduğu yönünde oluyor. Dr. Güvenç Koçkaya, yaptığı açıklamalarda sokakta olan kişi sayısının artmasının Türkiye için durumların çok daha kötüleşmesine yol açacağını belirtiyor ve etkin mücadele durumuna (herkesin evinde kalarak tam izolasyon uygulaması) geçilmesi ile vaka sayısının 50 bin civarlarında, ölüm sayısının da 2.500 ile 3.000 arasında seyredebileceğini ifade ediyor.

Yayılma Hızı Yüksek

Coronavirüsün yayılma hızı ile geçmişte yaşanan ve özellikle solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olan salgın hastalıkların karşılaştırılması sık sık yapılıyor. Özellikle grip virüsü ile benzer özellikler gösteren corona virüsünün gripten ayrılan noktası ise ölüm oranının gribe göre çok daha yüksek olması olarak gösteriliyor. Grip virüsü nedeniyle ölen kişi sayısı 1000’de 1 olarak belirtilirken, coronavirüsten kaç kişi ölecek sorusuna bir parça cevap olabilecek coronavirüsün şu anki ölüm oranı olarak Dünya Sağlık Örgütü %3,4 gibi bir oran belirtiyor. Bunun yanı sıra yine akut solunum sendromu olarak bilinen SARS ile karşılaştırılan virüsün yayılım hızı mart ayının başında yapılan hesaplamalara göre 2 ile 2,5 arasında tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise bu yayılma hızını düşürebilmek için “temas, izolasyon, mesafe” kelimelerinin altını çizerek alınan tedbirlere uyulması gerektiğini belirtti.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi