Coronavirüse Karşı Ne Yapmalı?

Coronavirüse Karşı Ne Yapmalı?
21:16 - Mayıs 15 2020 Cuma

Covid-19 hastalığı olarak adlandırılan ve günümüzde tüm dünyayı etkisi altına almış olan hastalıktan korunmak için yapılması gerekenler uzmanlar tarafından açıklanmıştır. Atılacak birkaç temel adım ve alınacak birkaç basit önlem ile coronavirüsten korunmak mümkündür. Bu adımlar ve önlemlerin başında, virüsün vücuda girmesini önlemek için atılacak adım olan sosyal mesafeyi korumak ve temastan kaçınmak gelmektedir. Herhangi bir semptom göstermemiş olan bireyler için bulundukları alana dışarıdan müdahale edilmesini önlemeleri ve herhangi bir şekilde virüsle teması mümkün kılacak durumlardan kaçınılması ısrarla tavsiye edilir. Bu tarz önlemlerle coronavirüsün yayılması önlenebilir.

Coronavirüs Nasıl Bulaşır?

Coronavirüs bulaşma yolu yapılan açıklamalar sonucunda damlacık yolu olarak açıklanmıştır. Dolayısıyla virüs taşıyan bireyin hapşırması, öksürmesi veya konuşması sırasında havaya yayılan damlacıklar üzerinde taşınan virüs diğer insanlara da bulaşmaktadır. Bununla birlikte herhangi bir yüzey üzerinde virüs bulunması halinde bu yüzeye temas ettikten sonra ağız, burun ve göz gibi vücudun havayla direkt temas eden noktalarına dokunulması sonucunda da virüs bulaşabilir.

Coronavirüsten Korunma Yolları

Coronavirüs korunma yöntemleri anlamında alınabilecek birkaç basit önlemle coronavirüsten korunmak için gerekli olan şartlar sağlanabilir. Bu önlemler arasında temastan kaçınmak, sosyal mesafeyi korumak ve hijyen kurallarına dikkat etmek gösterilebilir. Bununla birlikte bağışıklık sistemi güçlü tutularak virüsün vücuda girmesi halinde oluşabilecek zararlı etkenlerden korunma sağlanabilir. İnsanların temastan kaçınması için birçok ülkede karantina çağrısı yapılmıştır. Bu karantinanın amacı insanların evlerinde kalması ve birbirleriyle temas etmemeleridir. Bu sayede olası virüs taşınması ihtimali en aza indirilecektir. Öte yandan dışarı çıkacak bireylerin yüzeylere eldivensiz temas etmemeleri ve maske kullanmaları gerekir. Normal zamanda da insanlar elleriyle göz, ağız ve burun gibi vücudun açık bölgelerine dokunmamalıdır. Çünkü ellerinde bulunabilecek virüsün bu şekilde vücuda girmesi sağlanmış olabilir. Ellerde bulunma ihtimali olan virüsler için el yıkama işleminin önerildiği şekilde yapılması gerekmektedir. Bir miktar sabun ile eller en az 20 saniye boyunca özenle yıkanmalıdır. El yıkama işlemi yeterince sık tekrarlanmalıdır. Tüm bunların yanı sıra bireyler bağışıklık sistemlerini de güçlü tutmalıdır. Bunun için bol su tüketilmeli ve beslenmeye dikkat edilmelidir. Beslenme aşamasında bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler mutlaka alınmalıdır.

Coronavirüs Vakası En Çok Olan Ülkeler

En çok coronavirüs vakası görülen ülkelerin başında 2020 yılı nisan ayı itibari ile Amerika Birleşik Devletleri gelmektedir. Dünya çapında yaklaşık 2,5 milyon vakanın görüldüğü ve vaka sayısının sürekli arttığı günümüzde Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan vaka sayısı yaklaşık 771,197 vakadır. Bu sayıyı yaklaşık 200,210 vaka sayısı ile İspanya takip etmektedir. Buna ek olarak en çok coronavirüs vakasına rastlanan ülkelerden bazıları şunlardır:

  • Amerika Birleşik Devletleri
  • İspanya
  • İtalya
  • Fransa
  • Almanya
  • Birleşik Krallık
  • Türkiye
  • İran
  • Çin
  • Rusya

Coronavirüs sebebiyle dünyada her gün binlerce insan hayatını kaybetmektedir. Bu yüzden yetkili ve uzmanlar tarafından verilen tavsiyelere ve belirlenen kurallara kesinlikle uyulmalıdır.

Coronavirüs Tedavisi Bulundu Mu?

Coronavirüs tedavisi anlamında birçok ülkede çalışmalara başlanmış olsa da henüz onaylanmış bir tedavi yöntemine ulaşılamamıştır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak belirlenen bu salgının tedavisinde kullanılacak en etkili yöntemin aşı yöntemi olacağı uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Ancak aşının kullanılmaya başlanması için öncelikle geliştirilmesi daha sonra da güvenilirliğinin test edilmesi gerekmektedir. Bunun için henüz kullanıma hazır bir aşı yoktur. Bu yüzden insanların coronavirüse yakalanmamaları ve coronavirüsten korunmak için gerekli olan önlemleri tam anlamıyla ve dikkatli şekilde almaları hayatî önem taşımaktadır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi