Coronavirüse İyi Gelen Yiyecekler

Coronavirüse İyi Gelen Yiyecekler
23:49 - Mayıs 7 2020 Perşembe

Corona virüsüne karşı korumaya sağlayan yiyecekler olarak birçok farklı yiyecek belirtildi. İnsan vücudunda virüslere karşı koruma sağlayan sistem bağışıklık sistemi olduğundan dolayı da virüse karşı direnç kazanmanın en önemli aşaması bağışıklık sistemini güçlendirmekten geçiyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin temeli ise sağlıklı beslenme ve iyi dinlenmeye dayanıyor çünkü güzel beslenilmediğinde vücut gereken miktarda dinlenmediğinde vücutta stres hormonlarının salgılanma oranı artıyor ve bu da bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Bağışıklık sistemini etkileyen en önemli organ olarak ise bağırsaklar gösteriliyor ve kuvvetli bir bağışıklık sistemine sahip olmanın yolunun temiz ve sağlıklı bağırsaklardan geçtiği belirtiliyor. Bu nedenle coronavirüse iyi gelen yiyecekler diye tek tip beslenilmemesi, beslenmenin bir bütünden olduğu da bazı uzmanlarca belirtiliyor. Ancak bağışıklık sistemine direnç kazandırabilmek adına, bazı besinlerin beslenme düzeninin içinde yer edinmesi gerekiyor.

Coronavirüse Karşı Bağışıklık Sistemi Güçlendiren Besinler     

Coronavirüsünü yenebilmek için bağışıklığı güçlendiren yiyecekler aslında normal yeme düzenimizde sürekli tüketmemiz gereken sebze, meyve ve et ürünleri gibi gıdalardan oluşuyor. Prof. Dr. Murat Baş, yaptığı açıklamalarda yemek tabaklarının bir bütün olarak görülmesi gerektiğini ve bu tabakta birçok renk bulunması gerektiğini söylüyor. Özellikle batı tarzı beslenmenin benimsenmesiyle de bağışıklık sisteminin zayıfladığı düşünülüyor. Bağışıklık sistemini güçlendirebilmek için şeker ve şeker içeren besinlerden, un ve nişastadan olabildiğince uzak durmak ve taze sebzelere yönelmek gerekiyor. Her gün sebzelerin çiğ ve pişmiş olarak sofralarda bulunması gerekiyor. Sebze seçimlerinde ise özellikle koyu renkli (mor lahana, siyah mercimek, siyah fasulye gibi) yönelmeli ve antioksidan açısından zengin içeriklere sahip olan soğan, sarımsak, turp, roka vb. seçimleri yapılmalı. Sebzelerin yanı sıra protein olarak da kırmızı et yerine beyaz et özellikle balık tercih edilmesi önerilirken sert kabuklu yemişler ve tahıl kaynaklarının da bulunması önem arz ediyor. Yani kızartılmış, yağlı ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme yerine sağlıklı bir diyet tercihi yapılması gerekiyor.

Corona Virüs ile Savaşan Sebze ve Meyveler

Coronavirüse karşı savaşan sebze ve meyveler aslında bağışık sistemini güçlendiren sebze ve meyvelerdir. Bu listedeki gıdalar vitamin ve antioksidanlar yönünden oldukça zengin oldukları için coronavirüse iyi gelen yiyecekler arasında yer alırlar. Bu besinler;

  • Kivi: C vitamini ve antioksidan bakımından oldukça zengindir.
  • Kuşburnu: Vitaminler açısından zengin olmakla birlikte demir ve magnezyum mineralleri ile direnç arttırmaya yardım eder.
  • Nar, Böğürtlen ve Çilek: Antioksidan açısında zenginlerdir, porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerekir.
  • Greyfurt: C vitamini ve antioksidan zenginliğinin yanı sıra vücutta oluşan iltihapları da azaltmaya yardım eder.
  • Portakal ve Limon: Kabukları kaynatılarak suyu kullanıldığında antiseptik etki yaratır.
  • Enginar: Hem karaciğerin güçlenmesine hem de kan temizlenmesine yardım eder.

 

Hangi Yiyeceklerde Çinko Bulunuyor?

Çinko bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan elementlerin başında bulunuyor. Kadınların gün içerisinde alması gereken çinko miktarı 8 mg iken erkeklerin gün içerisinde alması gereken çinko miktarı ise 11 mg olarak ifade ediliyor. Günlük çinko değerlerini karşılayabilmek için de çinko değeri yüksek besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Bu besinler;

  • Pişmiş tavuk: 1 mg çinko (100 gram tavuk)
  • Ispanak: 1,4 mg çinko (150 gram ıspanak)
  • Kefir ve Yoğurt: 1,4 mg çinko (150 gram)
  • Kakao: 1,9 mg çinko (1 yemek kaşığı)
  • Nohut: 2,5 mg çinko (150 gram nohut)
  • Siyah pirinç: 4,4 mg çinko (1 ortalama kâse)
  • Ceviz: 1,3 mg çinko (28 gram ceviz)

Çinko bakımından zengin olarak listelenen bu gıdaların yanı sıra ıstakoz, istiridye ve yengeç gibi deniz ürünleri, yer fıstığı, mantar, brokoli ve kabak çekirdeği gibi farklı türden besinler de yer alıyor.

Coronavirüs ile Mücadele Ederken Hangi Yiyeceklerden Uzak Durulmalı?

Coronavirüs ile savaşırken uzak durulması gereken gıdalar batı tarzı beslenmenin benimsenmesi ile insanların hayatında daha çok yer kaplamaya başlayan ve coronavirüse iyi gelen yiyecekler’in aksine besin değeri oldukça az olan gıdalardır. Kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten şeker/şeker içeren yiyecek ve içeceklerden ve işlem görmüş olan et ürünleri uzak durulması gereken bu gıdalar arasındadır. Bunların yanı sıra beyaz un ile yapılmış ekmek ve hamur işleri, tuz miktarı yüksek olan soslar, abur cubur olarak adlandırılan cips, kurabiye, patlamış mısır vb. ürün tüketimlerinde de sınırlamaya gidilmesi gerekiyor. Ayrıca alkol tüketiminin vitamin ve mineral gibi yararlı kaynakların emilimini zorlaştırdığı dolayısıyla da sınırlanması gerektiği söyleniyor.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi