Coronavirüs Yiyecekten Bulaşır Mı?

Coronavirüs Yiyecekten Bulaşır Mı?
13:37 - Mayıs 14 2020 Perşembe

Yiyecekler vasıtası ile coronavirüs bulaşması her ne kadar söz konusu değil gibi görünse de diğer yandan coronavirüs gıdalar dahil birçok yüzeyde belli bir süre yaşayabildiği için aslında yiyecekler yoluyla bulaş mümkün olabilmekte. Burada unutulmaması gereken en önemli şey corona virüsün herhangi bir şeyden veya yiyeceklerden insana değil ancak insandan insana bulaştığı gerçeği. Zaten yiyeceklerden veya başka yüzeylerden insana bulaşma sebebi de söz konusu bu yiyeceklerin kısa süre önce enfekte kişiler ile temas etmesi durumu.

Coronavirüs Nasıl Bulaşır?

Coronavirüsün bulaşma şekli genellikle temas ve hava yoluyla oluyor. Corona virüs insanlara mukoza yolu ile girip mukoza zarından vücuda yerleşiyor. Mukoza zarı ile vücuda girebilmesinin ise üç yolu var:

  • Gözler yolu ile,
  • Burun yolu ile,
  • Ağız yolu ile.

Mukoza yolu ile vücuda girebilen corona virüs ise en çok şu yollar ile insana bulaşıyor:

  • Enfekte olmuş kişilerin öksürük vb hava yolu ile etrafa yaydıkları virüslerin solunması sebebi ile,
  • Enfekte kişiler ile aynı ortamda bulunarak,
  • Enfekte kişilerin temas ettiği eşyalara tema ederek.

Coronavirüs Yiyecekler Üstünde Yaşar Mı?

Coronavirüsün gıdaların üstünde hayatta kalabilmesi söz konusu. Bu sebeple özellikle market ve Pazar alışverişlerinden sonra gıdaları iyi yıkamak ve ayrıca çiğ gıdalara temas ettikten sonra el yıkamaz son derece önemli. Coronavirüs yapılan araştırmalara göre yeşil sebzeler üzerinde normal hava koşullarında 24 ile 48 saat arası yaşayabilmektedir.

Diğer yandan corona virüsün gıdalar üzerinde diğer cisimler üzerindeki gibi yaşam belirtisi gösterdiği bilinmekte. Zira corona virüs yiyecekler ile beslenemez veya gıdalar içinde büyüyemez. Aksi corona virüs yaşamak, çoğalmak ve bulaşmak için insan ve hayvan hücrelerini kullanabiliyor. İnsan ve hayvan hücreleri dışında ise virüs küçülmekte ve ölmektedir.

Coronavirüs Yiyeceklerden Nasıl Bulaşır?

Coronavirüsün gıdalardan insana bulaşması gıdaların üzerinde enfekte bir kişiden bulaşmış ve kalmış corona virüs sebebiyle olabilir. Özellikle kalabalık pazar yeri ve marketlerde bu bulaşma riski çok yüksektir. Bu yerlerde gıdaların çok sayıda kişi tarafından ellenmesi gıdalar üzerinde olabilecek olası bulaş riskini arttırmaktadır.

Diğer yandan pişmiş gıdalarda ve yemeklerde corona virüs olması ihtimali söz konusu değildir. Zira corona virüs 60 derece ısıda birkaç dakikada tamamen ölmektedir. Dolayısıyla kaynayan bir sıvı veya pişen bir yemekte corona olması ihtimali yoktur. Bu durum evde veya dışarıda yapılan yiyeceklerde geçerlidir. Diğer yandan özellikle dışarıda yapılan yiyeceklerde corona virüs bulaşma ihtimali yiyeceğin kendisinden değil piştikten sonra ve servis edilirken servis kapları, paketleri veya dışarıda kullanılan çatal, bıçak ve bardak gibi malzemelerde corona virüs kalabilmesi sebebinden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple Türkiye dahil birçok ülkede salgının artış göstermeye başlaması ile restoran ve kafeler kapatılmıştır.

Coronavirüsün Yiyeceklerden Bulaşmaması İçin Ne Yapılmalıdır?

Coronavirüsün gıdalardan insanlara geçmemesi için yapılması gereken başlıca önlemler şunlardır:

  • Coronavirüs bulaşının önlenmesi için öncellikle market ve Pazar gibi yerlerde mutlaka maske kullanılmalıdır.
  • Marketten alınan yiyeceklerin yenmeyecekse yıkanmasına herek yoktur diğer yandan gıdaların üzerine asla dezenfektan gibi şeyler sıkılmamalıdır. Bunun yerine dışarıdan eve getirilen gıdalar balkonda 3-4 saat tutulduktan sonra içeri alınabilir. Dışarıda 3-4 saat bekletilen gıda ve ambalajları üstünde corona virüs etkisiz hale gelecek şekilde azalacaktır.
  • Buzdolabında sağlanacak peynir, süt veya et gibi ürünlerin ambalajlarının temiz bir ıslak bezle silinmesi yeterlidir. Gıda ürünlerini çamaşır suyu ile silinmesine gerek yoktur. Ancak çamaşır suyu kullanılmak istenirse 1 litre suya 1 tatlı kaşığı çamaşır suyu karıştırılarak yapılan solüsyon ile gıda paketleri silinebilir.
Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi